Klimopereprijs
Eerste helft april liepen we met twee kleine kinderen een rondje in het plantsoen van het stadje Buren. De zon scheen, het was rustig, de vogels floten en het fluitenkruid bloeide net. Toen ik bukte om iets op te rapen, viel mijn oog op een aantal onooglijke lila-blauwe bloempjes. Een ereprijs, maar welke? Het bleek een klimpopereprijs (Veronica hederifolia) te zijn, een algemeen voorkomende soort die ik tot nu toe over het hoofd had gezien.
In Nederland kun je zo’n 25 (wilde) soorten ereprijs aantreffen. Het geslacht ereprijs (Veronica) kent wereldwijd rond de 500 soorten en wordt tegenwoordig gerekend tot de weegbreefamilie. Eerder was dat de helmkruidfamilie, maar genetische onderzoek heeft uitgewezen dat dat niet terecht was.
Van de ongeveer 25 soorten ereprijs die bij ons voorkomen, zijn er ruim 10 algemeen. De rest is zeldzaam tot zeer zeldzaam.
Om een ereprijs op naam te brengen kun je het beste kijken naar de bloeiwijze, de stengel en de bladeren. De bloemen kunnen in trossen staan met een stengel die boven de bladeren uit staat. Of ze liggen verscholen tussen het blad. Ook de vorm van het blad en de bladrand geven bruikbare informatie. De ereprijs die ik vond in het plantsoen, had hele kleine bloempjes, niet in een tros. De blaadjes waren gelobd en leken op blaadjes van de klimop.
Klimopereprijs is heel algemeen. Ik zag vele plantjes in het plantsoen onder loofbomen. Maar je kunt ze echt overal tegen komen. Ook in bijvoorbeeld akkers, onder bomen in weilanden, in bermen en op dijken, in bossen en kapvlakten, in struwelen, houtwallen en onder heggen, en zelfs in de stad.
Foto: Klimopereprijs. Netty Bonouvrie