Amfibiën en reptielen

Paddentrek 2023

West-Betuwe 6 februari 2023

De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden (en andere amfibieën) van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. De paddentrek vindt meestal plaats in de periode februari tot april.

De combinatie van temperatuur (minimaal 6°C) en luchtvochtigheid (hoe natter hoe beter) is belangrijk voor het op gang komen van de paddentrek. Het oversteken van de weg is voor amfibieën een gevaarlijke onderneming. Daarom helpen we ze de eerste twee uur na zonsondergang. Vorig jaar hebben wij met een kleine groep op de Acquoysemeer heel wat amfibieën in veiligheid kunnen brengen. Ook dit jaar gaan we daar weer aan de slag op.

Andere locaties melden
Maar in het werkgebied van IVN West-Betuwe zijn ongetwijfeld meer trajecten waar elk jaar veel verkeersslachtoffers vallen. Ken je wegen waar je eerder veel dode amfibieën hebt gezien of nu al veel activiteit ziet? Meld die locaties en wegen dan via gwg@ivnwestbetuwe.nl . Bij datzelfde e-mailadres kun je ook terecht met vragen over de paddentrek.

Meedoen?
Wil je meehelpen met het overzetten van de overstekende padden en andere amfibieën? Meld je dan aan met dit formulier

Foto:. Padden-tandem. Cor Groot

Ontdek meer over

Deel deze pagina