Vogels

93 soorten bij Vogelweekend 12 -14 mei 2023

West-Betuwe 9 juni 2023

Het jaarlijkse Vogelweekend van de Vogelwerkgroep van IVN West-Betuwe was deze keer (met 18 deelnemers) in Twente, een stukje Achterhoek en net over de grens in Duitsland. We verbleven in De Iep, in een mooi park in Delden. Ons onderkomen was eenvoudig maar prima. Vandaaruit konden we de vogelgebieden gemakkelijk bereiken.

Een deel van de vogelwerkgroep. Teun van Dorp

De gebieden die we hebben bezocht zijn: Haaksbergerveen (hoogveengebied) en Buurserzand (heidelandschap met vennen) in Twente, Bekendelle (een moerasbos met beken) bij Winterswijk en het Zwillbrockervenn in Duitsland aan de grens bij Winterswijk. Stuk voor stuk hele prachtige en afwisselende gebieden.

In het park van De Iep zaten veel vogels, zoals appelvinken en de gekraagde roodstaart die er nestelde en direct bij aankomst al werd gespot. Hoogtepunten waren de kraanvogels, al op de eerste dag in het Haaksbergerveen, en natuurlijk de wielewaal. Die laatste was niet alleen uitgebreid aan het zingen, maar liet zich ook nog prachtig zien! De grote gele kwikstaart bij de watermolen aan de Boven-Slinge was erg leuk. Ook bijzonder was de koekoekvrouw die in een boom aan een rietveld vol zingende kleine karekieten uitgebreid aan het loeren was welke vogel zijn nest verliet en waar ze vervolgens haar ei in kwijt kon. In het Zwillbrockervenn zit een kolonie flamingo’s (3 verschillende soorten) met jongen. Ook wel eens leuk om heen te gaan. Bovendien werd er een kleine bonte specht gespot. Tijdens de verschillende excursies hebben we maar liefst 93 soorten waargenomen, een aardig resultaat!

Alles bij elkaar weer een goed georganiseerde, gezellige en vooral vogelrijke excursie. En het weer werkte ook mee: drie heerlijke zonnige dagen!

Saskia Weddepohl

Foto: Gekraagde roodstaart. Els Bary-Peters

Ontdek meer over

Deel deze pagina