Overig

Bevers in onze regio


West-Betuwe 2 april 2024

Willy de Koning volgt al jaren intensief het leven van bevers in Nederland. Op ons verzoek verzorgde zij op 21 maart een presentatie over bevers in het Stroomhuis. 45 leden en niet-leden van IVN hoorden haar verhaal over het uiterlijk, het leefgebied en de leefwijze van deze dieren. Aansluitend liet ze haar film over de bevers zien.

Sinds de herintroductie in 1988 doen bevers het in Nederland heel goed. Inmiddels hebben ze alle voor de hand liggende leefgebieden langs rivieren en beken ingenomen. Je treft ze dan ook steeds meer aan op plekken die je minder verwacht. Zo zitten er inmiddels ook bevers in het parkbos bij Neerijnen. Willy de Koning liet bovendien een foto zien van een lage brug in de buurt van Neerijnen waaronder een bever aan een dam was begonnen. Verder horen we, vooral met het hoge water, steeds meer over schade omdat bevers holen in de dijken graven.  

Bevers en de dijkverzwaring

In hoeverre wordt er met de huidige dijkverzwaring rekening gehouden met bevers? Die vraag is voorgelegd aan de ecoloog van Mekante Diek, het consortium dat de dijkverzwaring tussen Waardenburg en Tiel uitvoert.

Hij vertelde ons dat voor de dijkversterking Tiel-Waardenburg ecologen van diverse adviesbureaus natuuronderzoeken hebben uitgevoerd. Ook is er een soortenmanagementplan opgesteld. Dit plan was de basis voor de verleende ontheffing voor de Wet Natuurbescherming. Tijdens de voorbereidingsfase en de realisatie van de dijkverzwaring wordt het hele dijktraject regelmatig geïnspecteerd op nieuwe flora en fauna én op nieuwe beverholen.

In de fase voorafgaand aan de werkzaamheden voor de dijkversterking zijn geen beverholen aangetroffen. Nu, tijdens de realisatie, zijn al meerdere holen en burchten gevonden. Het aantal bevers neemt in rap tempo toe. Op drie locaties zijn of moeten er holen en burchten worden verwijderd. Dat mag niet in de kwetsbare perioden, zoals in de kraamtijd van de bevers. Verder mogen er tijdens het verwijderen geen bevers meer in de burcht zitten. Voordat ze een hol of burcht gaan verwijderen, worden er wilgentakken voor de ingangen geplaatst. Dan moet de bever ze zelf wegknagen. Dit wordt herhaald totdat de bever het opgeeft en een andere plek zoekt. Daarna wordt de burcht heel voorzichtig uitgegraven in aanwezigheid van een ecoloog.

Om toekomstige graafactiviteit van bevers te voorkomen worden antigraafschermen in de dijk aangebracht. De schermen worden 1 meter onder de waterbodem geplaatst op locaties waar watergangen, killen, strangen en poelen binnen 20 meter van de dijk liggen. Hopelijk blijven onze dijken zo intact en zoeken bevers betere locaties op voor hun hol of burcht.

                                                     ALV met presentatie over de bever. Willy de Koning

ALV

Voor de presentatie van Willy de Koning over de bevers in Nederland was de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van IVN West-Betuwe. Dit keer een hele korte vergadering, waarin bijna 40 leden de jaarverslagen, jaarrekening en begroting bespraken en goedkeurden. Ook stemden ze in met de herbenoeming van de bestuursleden Eefke Halma en Fieke Vos.

Foto: Bever op een oever. Willy de Koning

 

 

 

 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina