Bomen en struiken

Plantenwerkgroep bezoekt Den Eng

West-Betuwe 25 maart 2023

Op zaterdag 18 maart heeft de Plantenwerkgroep het kleine landgoed Den Eng bij Ommeren bezocht. Deze excursie volgde op een binnenavond van de werkgroep over knoppen en silhouetten van bomen. Het landgoed omvat een oud parkbos met een grafeiland en een hertenkampje. Op het grafeiland liggen de voormalige eigenaar Baron van Brakell (1788-1865) en zijn vrouw begraven. Na het overlijden van beiden heeft het Fonds tot Hulpbetoon aan de Arbeidende Klasse van de buurtschap Meerten het parkbos lange tijd beheerd. Het fonds heeft het beheer in 1990 in erfpacht overgedragen aan het Geldersch Landschap & Kasteelen.

Bijzondere bomen
In het parkbos zijn verschillende oude en bijzondere bomen te vinden. Ze zijn waarschijnlijk al bij de aanleg van het park aangeplant, zoals Treurbeuk, Varenbeuk en Ginko. In de laag daaronder kun je onder meer Gelderse roos en Kardinaalsmuts aantreffen. En op enkele plekken op de bodem zal binnenkort de Bosanemoon bloeien. De bomen zijn ook belangrijk voor verschillende holenbroeders zoals spechten en vleermuizen.

Met een heerlijk lentezonnetje en het geluid van Groene Specht en Buizerd op de achtergrond hebben we het parkbos doorkruist. We konden genieten van bloeiende Gele kornoelje en vele Kerspruimen (kroos) in witte en rozige varianten. Ook de stam van een jonge Pimpernoot trok de aandacht. Op de grond, onder het blad, konden we nog doosvruchten met noten vinden. Deze schijnen vroeger onder andere gebruikt te zijn voor rozenkransen. Verder bloeide het Speenkruid volop en hebben we de bladeren van zowel de Gevlekte als de Italiaanse Aronskelk gezien. Al met al een mooie start van het excursieseizoen.

Volgende activiteit op 25 april
Op dinsdagavond 25 april organiseert de Plantenwerkgroep een binnenavond over wilgen in De Knop in Geldermalsen. De zaterdag erna, 28 april, gaan we wilgen bekijken in natuurgebied De Steendert.

Iedereen is van harte welkom, ook als je geen lid bent van de Plantenwerkgroep. Wel graag even van tevoren aanmelden door een mail te sturen naar pwg@ivnwestbetuwe.nl

Foto: Stammen van de pimpernoot. Pieta van het Hoofd

Ontdek meer over

Deel deze pagina