Download de IVN Routes app
Wandel en fiets wanneer je wilt door de mooiste natuur in Nederland met onze IVN Routes app.
De inhoud van de app en de routes is met de grootste zorg samengesteld. Mocht je desondanks onzorgvuldigheden of fouten tegenkomen, dan kun je die bij voorkeur melden bij de betreffende IVN afdeling die de route heeft gemaakt. Of via routes@ivn.nl.
Heb je vragen en of opmerkingen over de IVN Meerdaags Trektochten kan je contact opnemen met: trektochten@ivn.nl
De route app is een product van IVN waarop de algemene voorwaarden en privacy statement van IVN van toepassing zijn.
De IVN app gebruikt gps-locatie in de achtergrond, ook als de app niet draait, met als doel u te informeren wanneer u in de buurt bent van een route punt.
De app houdt uw actuale locatie gegevens niet bij, behalve wanneer u daadwerkelijk een individueel routepunt opent tijdens een wandeling of een route download. Dan slaat de app een niet-tot-uw-persoon herleidbaar statistisch datapunt op voor analyse van het gebruik van de app, alsmede het doorvoeren van mogelijke verbeteringen.
Alle routes uit de IVN Routes app kunnen offline worden gebruikt door vooraf een route te downloaden. Met de GPS functie wordt je locatie vastgesteld en kan je tijdens het wandelen of fietsen niet van de route afraken. Onderweg tijdens de wandeling of fietstocht krijg je ook nog eens interessante informatie van je eigen digitale IVN Natuurgids.
Dat kan eenvoudig door het online lid worden formulier in te vullen.
Wil je ons laten weten dat je verhuisd bent of binnenkort gaat verhuizen? Dan kun je online jouw adreswijziging doorgeven.
Bel de IVN Servicedesk tijdens kantooruren via 020 622 81 15. Vraag jezelf wel af of je onze ledenvoordelen niet gaat missen?
* Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten, cursussen en workshops
* 10% korting in onze webwinkel (met uitzondering van boeken)
* 4x per jaar het tijdschrift Mens en Natuur
Wil je ons je nieuwe rekeningnummer doorgeven? Stuur een e-mail naar de IVN Servicedesk via info@ivn.nl.
Betaal je jouw contributie nu niet met een automatische incasso/machtiging? Maar zou je het wel handig vinden als IVN jouw contributie jaarlijks automatisch incasseert? Ook dit kun je online aan ons doorgeven.
Heb je een andere vraag over je lidmaatschap of automatisch incasso of algemene vraag? De IVN Servicedesk tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar via 020 622 81 15. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@ivn.nl.
Klachten worden afgehandeld volgens de klachtenregeling
Als je een officiële klacht over IVN wil indienen, stuur dan het ingevulde IVN klachtenformulier naar de IVN Servicedesk via info@ivn.nl.
Wil je ons laten weten dat je verhuisd bent of binnenkort gaat verhuizen? Dan kun je online jouw adreswijziging doorgeven?
Wil je een advertentie plaatsen in Mens en Natuur? Neem dan contact op met Allround Media Services, via (023) 524 53 36. Partners van IVN kunnen contact opnemen met de redactie van Mens en Natuur, via Teuni Verploegh, eindredacteur Mens en Natuur: t.verploegh@ivn.nl.
Alle relevante berichten, aankondigingen, verslagen en suggesties voor Mens en Natuur zijn welkom. Neem voor het doorgeven van kopij of bij vragen contact op met de redactie, via mensennatuur@ivn.nl. Of stuur het op naar:
IVN Landelijk Bureau
t.a.v. Redactie Mens en Natuur
Postbus 20123
1000 HC Amsterdam
Wil je het Mens en Natuur magazine liever digitaal ontvangen? Laat het ons weten, via de IVN Servicedesk: servicedesk@ivn.nl.
Heb je een editie van Mens en Natuur niet ontvangen? Laat het ons weten, via de IVN Servicedesk: servicedesk@ivn.nl.
Er is geen centrale cursusadministratie waar je je kunt inschrijven. Bij de cursus van jouw keuze staat hoe je je voor die cursus op kunt geven. Soms gaat dat via een formulier en soms moet je een mail sturen. Staat het niet duidelijk aangegeven? Neem dan contact op met het bestuur van de organiserende IVN afdeling.
Informeer bij de organisatie van die cursus of het mogelijk is om mee te doen. Meestal is dit geen enkel probleem. Soms wordt aan de leden van de eigen afdeling wel voorrang gegeven.
We delen onze kennis over de natuur graag met iedereen. Daarom heb je voor de meeste cursussen geen voorkennis nodig. Mocht iets wel voor gevorderden zijn, dan staat dat aangegeven.
Voor de natuurcursussen niet. Voor een aantal van de gidsencursussen wel, in verband met verzekeringen wanneer je anderen mee naar buiten neemt. Wel krijg je meestal korting als je lid bent van IVN. En met een lidmaatschap steun je het werk van IVN. Meer informatie over lid worden.
IVN is een organisatie zonder winstoogmerk. En we vinden het belangrijk dat natuurcursussen toegankelijk zijn voor elke portemonnee. We houden de prijzen van cursussen altijd zo laag mogelijk. De exacte kosten verschillen. Informatie over de kosten staat, als het goed is, bij de cursus van jouw keuze.
We hebben grofweg twee typen cursussen: Bij natuurcursussen leer je over de natuur. Bijvoorbeeld over vogels, planten, het landschap en duurzaamheid. Bij gidscursussen leer je hoe je ánderen bij de natuur betrekt. Een groot deel van ons aanbod is voor particulieren. Maar we hebben ook een aanbod voor professionals, zoals gemeentelijk personeel, zorgmedewerkers en personeel uit de kinderopvang en het onderwijs.
Zowel vrijwilligers als beroepskrachten organiseren cursussen. De meeste cursussen worden gegeven bij lokale IVN afdelingen. Dat is fijn, want zij kennen de natuur bij jou in de buurt het beste. Kijk voor een afdeling bij jou in de buurt.
Om een account aan te vragen voor Ons IVN vragen we je dit formulier in te vullen.
Het is hierbij belangrijk dat je e-mailadres invult, waarmee je als lid staat geregistreerd. Mocht je een ander e-mailadres voor Ons IVN willen gebruiken dan het e-mailadres waarmee je als IVN-lid staat ingeschreven, neem dan contact op met de ledenadministrateur van jouw afdeling of met de Servicedesk via info@ivn.nl.
Mocht je een ander e-mailadres voor Ons IVN willen gebruiken dan het e-mailadres waarmee je als IVN-lid staat ingeschreven, neem dan contact op met de ledenadministrateur van jouw afdeling of met de Servicedesk via info@ivn.nl.
Je kunt zelf een nieuw wachtwoord instellen via deze pagina. Daar vul je je e-mailadres in, die gekoppeld is aan je Ons IVN account. Vervolgens ontvang je per mail een link, waarmee je een nieuw wachtwoord in kunt stellen.
Stel je vraag op het intranet in de groep ‘Help voor Ons IVN’ of stuur een mail naar servicedesk@ivn.nl.
Vijf jaar of langer. Je kunt jouw periodieke schenking op elk door jouw gewenst moment stopzetten. Stop je binnen vijf jaar, dan vervalt wel het belastingvoordeel.
Wil je meer weten over periodiek schenken? Neem dan contact met ons op tijdens kantooruren op via 020 6228115 of mail naar info@ivn.nl.
Je krijgt een groot deel van jouw gift terug van de Belastingdienst. Bij jouw jaarlijkse belastingaangifte geef je het giftbedrag op bij ‘aftrekposten giften’. Bovendien steun je groene IVN projecten 5 jaar lang waardoor we nog meer mensen bij de natuur kunnen betrekken.
Losse giften zijn alleen aftrekbaar als het totaal van de giften hoger is dan 1% van wat het drempelinkomen wordt genoemd. Bij periodiek schenken gedurende minimaal vijf jaar, is elke euro aftrekbaar. Meer informatie? Lees verder over de berekening van je drempelinkomen op de website van de belastingdienst.
Gedurende de looptijd van deze akte mogen wij rekenen op jouw gift. Zo kunnen wij lange termijn plannen maken. Met jouw periodieke schenking steun je IVN en laten we jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. In de tuin, op het balkon, in de buurt en verder weg.
Je kiest zelf een bedrag. Dit bedrag blijft dan wel hetzelfde voor minimaal 5 jaar.
De berk is de meest beruchte boom als het om hooikoorts gaat. Deze zit dan ook niet in ons pakket. Daarnaast kunnen de els en de hazelaar in februari en maart voor hooikoorts-klachten zorgen. De els zit niet in het beplantingspakket, maar de hazelaar soms wel. Ben je echt allergisch voor hazelaars, plant deze dan niet. Geef de hazelaar cadeau aan familie of vrienden.
Als je de bomen en heesters ontvangt, zijn ze 80-90 cm hoog. Als je zelf niets doet, kunnen bomen tientallen meters hoog worden. Maar dat is in veel tuinen niet handig. Daarom hebben we een soortenmix gemaakt die je makkelijk kunt snoeien, zodat jouw bos niet hoger dan 3-4 m wordt. Het zijn soorten die je ook vaak in een haag tegenkomt. Je kan jouw Tuiny Forest op de door jouw gewenste hoogte snoeien (of je kan de boompjes hun gang laten gaan en zo groot laten worden als ze zelf willen). Je ontvangt ook een zadenmix voor 27 soorten inheemse kruidenplanten. Omdat elke tuin weer anders is, zal in elke tuin een andere mengelmoes van planten floreren. Net zoals in de natuur is het dus een verrassing wat er allemaal tot bloei komt in je bosje.
Een Tuiny Forest is ideaal voor de luie tuinder; je hoeft er in de meeste gevallen maar weinig aan te doen. In het begin is het soms nodig om de net geplante planten wat water te geven. Als ze eenmaal goed aanslaan, is water geven nauwelijks nodig.
Je bepaalt zelf hoeveel je ingrijpt. Sommige tuinders zullen het bosje zijn eigen gang willen laten gaan. Hierdoor gaan sommige planten domineren, waardoor anderen kleiner blijven of zelfs op termijn het loodje leggen. Voor het ecosysteem dat jouw Tuiny Forest is, is dat helemaal niet erg. Maar je kan er ook voor kiezen om met de snoeischaar te bepalen hoeveel ruimte je de verschillende planten geeft. In onze handleiding met tips voor onderhoud en in de tuinplantenbieb van Sprinklr vind je handige informatie over het onderhoud, zoals over snoeien.
Jazeker. We hebben planten gekozen die het in elke tuin en grondsoort in Nederland goed doen. Heb je nu een terras of grasveld? Geen probleem. Je tovert het zo om tot een minibos. Zelfs in een schaduwtuin kun je planten, al heeft het bosje natuurlijk wel een beetje zonlicht nodig.
Je hebt al genoeg aan een stuk van 6m2 (twee tweepersoonsbedden naast elkaar). Helemaal zeker weten of het in jouw tuin past? Knoop dan een touw van 10 meter lang met de uiteinden aan elkaar en leg het op de plek waar je jouw bosje wilt laten groeien. Je kunt het in elke vorm leggen die je maar wilt.
Zeker! De planten én de bodemverbeteraar krijg je per koerier opgestuurd. Je krijgt handige tips voor het maken van een ontwerp. De bodem kun je eenvoudig zelf bewerken met behulp van onze instructie. Het pakket is ready-to-go. Je hoeft zelf alleen nog het stro voor de mulchlaag te kopen (bijvoorbeeld in een dierenspeciaalzaak, of doe-het-zelf winkel). Als je een wat zanderige bodem hebt, is wat extra compost slim. Dat haal je in een tuincentrum of doe-het-zelf-winkel. Je kunt bladcompost ook heel eenvoudig zelf maken. Bekijk de video
In een bos ligt de grond bezaaid met bladeren, takjes en zaden. Bij de start van het minibos produceren jouw boompjes nog niet genoeg blad en zaden om de bosvloer te vullen. Het stro vervangt deze laag. Stro op de bodem leggen heet mulchen. De strolaag beschermt de bodem en bodemdiertjes tegen direct zonlicht, uitdroging en vorst. En het voorkomt dat onkruid jouw bos overneemt. Daarnaast breken bodemdieren de mulch af tot humus, wat weer voeding is voor jouw bos. Doen dus dat mulchen. Let op: stro wordt niet bij het pakket meegeleverd, maar kan gekocht worden in een dierenspeciaalzaak of doe-het-zelf winkel. Je kan ook zelf bladcompost maken en dat gebruiken.
De boompjes in het pakket kun je het beste planten als ze geen bladeren dragen, in de late herfst/winter dus. Ze zijn dan in rust en hebben een veel grotere kans om goed aan te slaan. Bovendien zijn de inheemse boompjes niet het hele jaar beschikbaar bij kwekers. Leveranciers bieden ze alleen tussen november en maart aan.
Inheemse planten trekken meer insecten, bestuivers, vogels en vlinders aan dan exotische planten. Ze zijn bovendien vaak sterker én beter bestand tegen ons klimaat. Op andere plekken in de tuin kun je overigens prima wél exoten planten.
Met biodiversiteit bedoelen we de hoeveelheid soorten dieren en planten die op een bepaalde plek voorkomen. Door het planten van een Tuiny Forest zorg je direct voor meer soorten (inheemse) planten in jouw tuin. En daar komen weer vlinders, bijen, vogels en andere diertjes op af. Zo draag je met je eigen tuin bij aan een groenere omgeving voor iedereen!
Als de kruidenmix hard groeit kun je ervoor kiezen niets te doen. De eerste jaren krijgen de kruiden nog veel licht. Ze kunnen dan nog overal in je bosje groeien. Zodra de boompjes groter zijn, krijgen de kruiden minder licht en verdwijnen ze grotendeels. Tot die tijd kan je genieten van de bloemen en de bijen/vlinders die er op af komen. Vind je het echt teveel worden, dan kan je de kruiden er met de hand uittrekken en de uitgetrokken planten op de bodem laten liggen. Je gebruikt ze dan als ‘mulch laag’. Afvoeren kan ook, maar dat hoeft niet en is zonde van de voedingsstoffen. Meestal laten we zo veel mogelijk staan, tenzij het de boompjes echt in de weg zit. In de meeste gevallen haal je dan de hoogste kruiden rondom de bomen weg, zodat deze voldoende licht krijgen.
Eet nooit zomaar planten waarvan je niet zeker weet of ze eetbaar zijn. De planten uit het Tuiny Forest pakket zijn niet voor menselijke consumptie bedoeld en er zitten ook een aantal soorten bij die voor ons giftig zijn, zoals de kardinaalsmuts. Die kunnen bij inname klachten veroorzaken. Eet zelf geen planten uit het Tuiny Forest pakket en laat ook kinderen niet van de bladeren of vruchten eten. Heb je per ongeluk toch iets uit het bosje gegeten? Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts.
De bomen en heesters uit het Tuiny Forest pakket komen van Boomkwekerij M. van de Oever. Deze inheemse bomen en heesters zijn in Nederland helaas niet biologisch met SKAL certificering verkrijgbaar. Boomkwekerij M. Van de Oever hecht veel waarde aan een milieuvriendelijke teelt van bomen en planten. Zij zijn een voorloper in de verduurzaming en hebben een pioniers- en ambassadeursrol in duurzaam kweken van groen. Het gehele areaal van de boomkwekerij is dan ook gecertificeerd onder PlantProof. Binnen PlanetProof worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Bomen die onder PlanetProof zijn gecertificeerd voldoen aan de duurzaamheidscriteria die door de Rijksoverheid zijn opgesteld. Kijk voor meer informatie op de site van de boomkwekerij M. Van de Oever of PlanetProof.nl.
Als je de bomen krijgt zijn ze nog vrij klein (<1m) maar ze kunnen natuurlijk groot worden. Past dat allemaal wel in zo’n klein stukje tuin? Het past zeker, sterker nog, we planten met opzet vrij dicht naast elkaar. We proberen zo snel mogelijk een ondoordringbaar bosje te creëren. Daardoor komt er nog maar weinig licht op de bodem en krijg je sneller een microklimaat dat fijn voor bomen is. Bomen houden van koele en vochtige lucht. Als ze dicht genoeg op elkaar staan, kunnen bomen dat microklimaat zelf creëren. Deze manier van planten lijkt op het planten van een haag. Je kan deze lekker uit laten groeien, of bijsnoeien naar smaak.
Weetje: we gebruiken elementen uit de plantmethode van Japanse plantkundige prof. Akira Miyawaki. Hij bestudeerde meer dan 40 jaar oerbossen en ontdekte hoe je dit type bos weer versneld kan aanleggen. Hij legde wereldwijd al meer dan 1.700 bossen op deze manier aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar ontwikkelde tot een veerkrachtige ecosysteem.