Veelgestelde vragen

IVN Natuur app

  • Hoe vind ik routes in mijn omgeving?

    Klik in de app op “Routes” en daarna bovenin op de button “Kaart openen”. Er opent nu een kaart van Nederland waarop alle routes zijn gemarkeerd. Je kunt ook het filter gebruiken.

    Zie je deze button niet, dan is het tijd voor een app-update.

  • Ik heb een vraag over een routes in de IVN Natuur app

    De inhoud van de app en de routes is met de grootste zorg samengesteld. Mocht je desondanks onzorgvuldigheden of fouten tegenkomen, dan kun je die bij voorkeur melden bij de betreffende IVN afdeling die de route heeft gemaakt. Of via het online feedback formulier. Noteer duidelijk om welke route het gaat.

    Heb je vragen en/of opmerkingen over de IVN Meerdaags Trektochten kan je contact opnemen met: trektochten@ivn.nl

  • Is het gebruik van de IVN Natuur App veilig?

    De IVN Natuur app is een product van IVN waarop de algemene voorwaarden en privacy statement van IVN van toepassing zijn.

    Privacy en gebruik IVN Natuur app (vanaf 1 november 2023)

    Door het gebruik van de applicatie (“de App”) ga je akkoord met de volgende voorwaarden en disclaimer:

    De inhoud van de App is met de grootste zorg samengesteld. Hoewel we streven naar de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de verstrekte informatie, kunnen we geen garantie geven voor de juistheid, volledigheid of actualiteit ervan.
    Mocht je fouten tegenkomen, dan kun je die bij voorkeur melden bij de betreffende IVN-afdeling die de route heeft gemaakt. Of het ons laten weten via het online feedbackformulier.

    We raden je aan voorzichtig en verantwoordelijk te zijn tijdens het wandelen of fietsen. Houd rekening met je eigen fysieke conditie, ervaring en omgevingsfactoren voordat je een wandel/fietsroute volgt. We zijn niet verantwoordelijk voor enige schade, letsel of verlies dat voortvloeit uit het gebruik van de App of het volgen van de voorgestelde wandel/fietsroutes.

    De App kan links bevatten naar externe websites of bronnen van derden. Wij hebben geen zeggenschap over de inhoud of over andere kenmerken van deze sites en zijn in geen geval aansprakelijk of verantwoordelijk voor de inhoud ervan.

    Gebruiksstatistieken worden verzameld om de functionaliteit van de App te verbeteren en technische ondersteuning te bieden.

    We doen ons best om de App te allen tijde beschikbaar en vrij van fouten te houden. We aanvaarden echter geen verantwoordelijkheid voor eventuele onderbrekingen, technische storingen of andere problemen die buiten onze controle vallen en die de toegang tot of het gebruik van de App kunnen belemmeren.

  • Kan ik de IVN routes ook offline gebruiken?

    De routes in de IVN Natuur app kunnen niet offline worden gebruikt. Je dient ten alle tijden de GPS-functie aan te hebben staan. Op die manier wordt je locatie vastgesteld en kan je tijdens het wandelen of fietsen niet van de route afraken. Onderweg tijdens de wandeling of fietstocht krijg je ook nog eens interessante informatie van je eigen digitale IVN Natuurgids.

    Het is algemeen bekend dat de GPS-functie ervoor zorgt dat de batterij sneller leeg gaat. Dankzij de nieuwste technologie is de app energiezuinig, zodat je batterij langer meegaat.

    De batterijduur van oudere telefoontoestellen is vaak korter dan die van nieuwe toestellen.

    Wist je dat de helderheid van het beeldscherm van jouw telefoon ervoor zorgt dat de batterij sneller leegloopt. Veel telefoongebruikers hebben vaak niet door dat de helderheid van hun scherm zo hoog is.

  • Waar download ik de IVN Natuur app?

    Download gratis de Android of iPhone app.

    Google Playstore

    Apple Store

  • Waarom is de IVN app vernieuwd?

    De IVN Routes app was sterk verouderd en was aan vervanging toe. IVN had al langer plannen om de app uit te breiden naar een breder aanbod dan alleen routes, vandaar dat de IVN Routes app is omgedoopt tot IVN Natuur app. In de toekomst zullen we de app blijven uitbreiden.

  • Waarom moet ik inloggen om van de IVN Natuur app gebruik te kunnen maken?

    De reden dat je moet inloggen voor de IVN Natuur app is zodat de app jouw specifieke keuzes kan opslaan. Bijvoorbeeld jouw route historie of de activiteiten of routes die je als favoriet hebt opgeslagen.

Bekijk meer minder vragen

Lidmaatschap en algemene vragen

Bekijk meer minder vragen

Mens en Natuur magazine

Natuuracademie

  • Hoe kan ik me opgeven voor een cursus?

    Er is geen centrale cursusadministratie waar je je kunt inschrijven. Bij de cursus van jouw keuze staat hoe je je voor die cursus op kunt geven. Soms gaat dat via een formulier en soms moet je een mail sturen. Staat het niet duidelijk aangegeven? Neem dan contact op met het bestuur van de organiserende IVN afdeling.

  • Hoe kan ik me opgeven voor een cursus?

    Er is geen centrale cursusadministratie waar je je kunt inschrijven. Bij de cursus van jouw keuze staat hoe je je voor die cursus op kunt geven. Soms gaat dat via een formulier en soms moet je een mail sturen. Staat het niet duidelijk aangegeven? Neem dan contact op met het bestuur van de organiserende IVN afdeling.

  • Ik ben al lid van IVN. Mag ik meedoen met een cursus van een andere afdeling?

    Informeer bij de organisatie van die cursus of het mogelijk is om mee te doen. Meestal is dit geen enkel probleem. Soms wordt aan de leden van de eigen afdeling wel voorrang gegeven.

  • Ik wil graag een cursus geven

    Heel leuk dat je als IVN’er een cursus aan wilt bieden. We hebben een bibliotheek met cursusmaterialen die je zo (of met aanpassingen naar jouw expertise en smaak) mag gebruiken. Deze materialen zijn terug te vinden op ons.IVN. Je mag ook zelf een cursus en cursusmateriaal ontwikkelen. Dan kun je bij het IVN Cursushuis terecht voor advies en training.

    Naar Ons IVN

  • Moet ik al veel weten over de natuur voordat ik mee kan doen?

    We delen onze kennis over de natuur graag met iedereen. Daarom heb je voor de meeste cursussen geen voorkennis nodig. Mocht iets wel voor gevorderden zijn, dan staat dat aangegeven.

  • Moet ik lid zijn om mee te doen aan een cursus?

    Voor de natuurcursussen niet. Voor een aantal van de gidsencursussen wel, in verband met verzekeringen wanneer je anderen mee naar buiten neemt. Wel krijg je meestal korting als je lid bent van IVN. En met een lidmaatschap steun je het werk van IVN. Meer informatie over lid worden.

  • Wat kost een cursus?

    IVN is een organisatie zonder winstoogmerk. En we vinden het belangrijk dat natuurcursussen toegankelijk zijn voor elke portemonnee. We houden de prijzen van cursussen altijd zo laag mogelijk. De exacte kosten verschillen. Informatie over de kosten staat, als het goed is, bij de cursus van jouw keuze.

  • Wat voor soort cursussen kan ik volgen bij IVN?

    We hebben grofweg twee typen cursussen: Bij natuurcursussen leer je over de natuur. Bijvoorbeeld over vogels, planten, het landschap en duurzaamheid. Bij gidscursussen leer je hoe je ánderen bij de natuur betrekt. Een groot deel van ons aanbod is voor particulieren. Maar we hebben ook een aanbod voor professionals, zoals gemeentelijk personeel, zorgmedewerkers en personeel uit de kinderopvang en het onderwijs.

  • Wat voor soort cursussen kan ik volgen bij IVN?

    We hebben grofweg twee typen cursussen: Bij natuurcursussen leer je over de natuur. Bijvoorbeeld over vogels, planten, het landschap en duurzaamheid. Bij gidscursussen leer je hoe je ánderen bij de natuur betrekt. Een groot deel van ons aanbod is voor particulieren. Maar we hebben ook een aanbod voor professionals, zoals gemeentelijk personeel, zorgmedewerkers en personeel uit de kinderopvang en het onderwijs.

  • Wie organiseren de cursussen?

    Zowel vrijwilligers als beroepskrachten organiseren cursussen. De meeste cursussen worden gegeven bij lokale IVN afdelingen. Dat is fijn, want zij kennen de natuur bij jou in de buurt het beste. Kijk voor een afdeling bij jou in de buurt.

Bekijk meer minder vragen

Ons IVN

Periodiek schenken

Bekijk meer minder vragen

Tuiny Forest

  • Hebben jullie rekening gehouden met hooikoorts?

    De berk is de meest beruchte boom als het om hooikoorts gaat. Deze zit dan ook niet in ons pakket. Daarnaast kunnen de els en de hazelaar in februari en maart voor hooikoorts-klachten zorgen. De els zit niet in het beplantingspakket, maar de hazelaar soms wel. Ben je echt allergisch voor hazelaars, plant deze dan niet. Geef de hazelaar cadeau aan familie of vrienden.

  • Hoe hoog worden de bomen en heesters in het pakket?

    Als je de bomen en heesters ontvangt, zijn ze 80-90 cm hoog. Als je zelf niets doet, kunnen bomen tientallen meters hoog worden. Maar dat is in veel tuinen niet handig. Daarom hebben we een soortenmix gemaakt die je makkelijk kunt snoeien, zodat jouw bos niet hoger dan 3-4 m wordt. Het zijn soorten die je ook vaak in een haag tegenkomt. Je kan jouw Tuiny Forest op de door jouw gewenste hoogte snoeien (of je kan de boompjes hun gang laten gaan en zo groot laten worden als ze zelf willen). Je ontvangt ook een zadenmix voor 27 soorten inheemse kruidenplanten. Omdat elke tuin weer anders is, zal in elke tuin een andere mengelmoes van planten floreren. Net zoals in de natuur is het dus een verrassing wat er allemaal tot bloei komt in je bosje.

  • Hoe moet ik mijn Tuiny Forest onderhouden?

    Een Tuiny Forest is ideaal voor de luie tuinder; je hoeft er in de meeste gevallen maar weinig aan te doen. In het begin is het soms nodig om de net geplante planten wat water te geven. Als ze eenmaal goed aanslaan, is water geven nauwelijks nodig.

    Je bepaalt zelf hoeveel je ingrijpt. Sommige tuinders zullen het bosje zijn eigen gang willen laten gaan. Hierdoor gaan sommige planten domineren, waardoor anderen kleiner blijven of zelfs op termijn het loodje leggen. Voor het ecosysteem dat jouw Tuiny Forest is, is dat helemaal niet erg. Maar je kan er ook voor kiezen om met de snoeischaar te bepalen hoeveel ruimte je de verschillende planten geeft. In onze handleiding met tips voor onderhoud en in de tuinplantenbieb van Sprinklr vind je handige informatie over het onderhoud, zoals over snoeien.

  • Hou me op de hoogte van de Tuiny Forest verkoop

    Op 10 november 2023 is de verkoop voor levering in november gestopt. Op een later tijdstip zal de verkoop weer starten. Wil je op de hoogte blijven van de start van de Tuiny Forest verkoop? Laat je gegevens achter en wij sturen we je een e-mail zodra de Tuiny Forests weer te koop zijn.

    Laat je gegevens achter

  • Kan een Tuiny Forest in elke tuin?

    Jazeker. We hebben planten gekozen die het in elke tuin en grondsoort in Nederland goed doen. Heb je nu een terras of grasveld? Geen probleem. Je tovert het zo om tot een minibos. Zelfs in een schaduwtuin kun je planten, al heeft het bosje natuurlijk wel een beetje zonlicht nodig.

    Je hebt al genoeg aan een stuk van 6m2 (twee tweepersoonsbedden naast elkaar). Helemaal zeker weten of het in jouw tuin past? Knoop dan een touw van 10 meter lang met de uiteinden aan elkaar en leg het op de plek waar je jouw bosje wilt laten groeien. Je kunt het in elke vorm leggen die je maar wilt.

  • Kan ik een Tuiny Forest zelf aanleggen?

    Zeker! De planten én de bodemverbeteraar krijg je per koerier opgestuurd. Je krijgt handige tips voor het maken van een ontwerp. De bodem kun je eenvoudig zelf bewerken met behulp van onze instructie. Het pakket is ready-to-go. Je hoeft zelf alleen nog het stro voor de mulchlaag te kopen (bijvoorbeeld in een dierenspeciaalzaak, of doe-het-zelf winkel).  Als je een wat zanderige bodem hebt, is wat extra compost slim. Dat haal je in een tuincentrum of doe-het-zelf-winkel. Je kunt bladcompost ook heel eenvoudig zelf maken. Bekijk de video

  • Waarom moet ik stro op de bodem leggen (mulchen)?

    In een bos ligt de grond bezaaid met bladeren, takjes en zaden. Bij de start van het minibos produceren jouw boompjes nog niet genoeg blad en zaden om de bosvloer te vullen. Het stro vervangt deze laag. Stro op de bodem leggen heet mulchen. De strolaag beschermt de bodem en bodemdiertjes tegen direct zonlicht, uitdroging en vorst. En het voorkomt dat onkruid jouw bos overneemt. Daarnaast breken bodemdieren de mulch af tot humus, wat weer voeding is voor jouw bos. Doen dus dat mulchen. Let op: stro wordt niet bij het pakket meegeleverd, maar kan gekocht worden in een dierenspeciaalzaak of doe-het-zelf winkel. Je kan ook zelf bladcompost maken en dat gebruiken.

  • Waarom moet ik tot eind november wachten op mijn Tuiny Forest-pakket?

    De boompjes in het pakket kun je het beste planten als ze geen bladeren dragen, in de late herfst/winter dus. Ze zijn dan in rust en hebben een veel grotere kans om goed aan te slaan. Bovendien zijn de inheemse boompjes niet het hele jaar beschikbaar bij kwekers. Leveranciers bieden ze alleen tussen november en maart aan.

  • Waarom staan er alleen inheemse soorten in het Tuiny Forest?

    Inheemse planten trekken meer insecten, bestuivers, vogels en vlinders aan dan exotische planten. Ze zijn bovendien vaak sterker én beter bestand tegen ons klimaat. Op andere plekken in de tuin kun je overigens prima wél exoten planten.

  • Wat is biodiversiteit en hoe draagt een Tuiny Forest daaraan bij?

    Met biodiversiteit bedoelen we de hoeveelheid soorten dieren en planten die op een bepaalde plek voorkomen. Door het planten van een Tuiny Forest zorg je direct voor meer soorten (inheemse) planten in jouw tuin. En daar komen weer vlinders, bijen, vogels en andere diertjes op af. Zo draag je met je eigen tuin bij aan een groenere omgeving voor iedereen!

  • Wat te doen als de kruidenmix heel hard groeit?

    Als de kruidenmix hard groeit kun je ervoor kiezen niets te doen. De eerste jaren krijgen de kruiden nog veel licht. Ze kunnen dan nog overal in je bosje groeien. Zodra de boompjes groter zijn, krijgen de kruiden minder licht en verdwijnen ze grotendeels. Tot die tijd kan je genieten van de bloemen en de bijen/vlinders die er op af komen. Vind je het echt teveel worden, dan kan je de kruiden er met de hand uittrekken en de uitgetrokken planten op de bodem laten liggen. Je gebruikt ze dan als ‘mulch laag’. Afvoeren kan ook, maar dat hoeft niet en is zonde van de voedingsstoffen. Meestal laten we zo veel mogelijk staan, tenzij het de boompjes echt in de weg zit. In de meeste gevallen haal je dan de hoogste kruiden rondom de bomen weg, zodat deze voldoende licht krijgen.

  • Zijn de planten giftig?

    Eet nooit zomaar planten waarvan je niet zeker weet of ze eetbaar zijn. De planten uit het Tuiny Forest pakket zijn niet voor menselijke consumptie bedoeld en er zitten ook een aantal soorten bij die voor ons giftig zijn, zoals de kardinaalsmuts. Die kunnen bij inname klachten veroorzaken. Eet zelf geen planten uit het Tuiny Forest pakket en laat ook kinderen niet van de bladeren of vruchten eten. Heb je per ongeluk toch iets uit het bosje gegeten? Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts.

  • Zijn de planten uit het Tuiny Forest pakket biologisch?

    De bomen en heesters uit het Tuiny Forest pakket komen van Boomkwekerij M. van de Oever. Deze inheemse bomen en heesters zijn in Nederland helaas niet biologisch met SKAL certificering verkrijgbaar. Boomkwekerij M. Van de Oever hecht veel waarde aan een milieuvriendelijke teelt van bomen en planten. Zij zijn een voorloper in de verduurzaming en hebben een pioniers- en ambassadeursrol in duurzaam kweken van groen. Het gehele areaal van de boomkwekerij is dan ook gecertificeerd onder PlantProof. Binnen PlanetProof worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Bomen die onder PlanetProof zijn gecertificeerd voldoen aan de duurzaamheidscriteria die door de Rijksoverheid zijn opgesteld. Kijk voor meer informatie op de site van de boomkwekerij M. Van de Oever of PlanetProof.nl.

  • Zijn de planten uit het Tuiny Forest pakket biologisch?

    De bomen en heesters uit het Tuiny Forest pakket worden ingekocht bij De Batterijen, een grote kwekerij van bomen en heesters met meerdere percelen in en rond Ochten in Gelderland. De bomen en heesters uit het Tuiny Forest pakket zijn helaas niet biologisch geteeld, deze soorten zijn voorlopig in grote aantallen niet biologisch te krijgen. De Batterijen is voor een deel van de teelt, voor een deel van het fruit dat ze telen, wel biologisch gecertificeerd.

  • Zoveel planten op 6m2, past dat eigenlijk wel?

    Als je de bomen krijgt zijn ze nog vrij klein (<1m) maar ze kunnen natuurlijk groot worden. Past dat allemaal wel in zo’n klein stukje tuin? Het past zeker, sterker nog, we planten met opzet vrij dicht naast elkaar. We proberen zo snel mogelijk een ondoordringbaar bosje te creëren. Daardoor komt er nog maar weinig licht op de bodem en krijg je sneller een microklimaat dat fijn voor bomen is. Bomen houden van koele en vochtige lucht. Als ze dicht genoeg op elkaar staan, kunnen bomen dat microklimaat zelf creëren. Deze manier van planten lijkt op het planten van een haag. Je kan deze lekker uit laten groeien, of bijsnoeien naar smaak.

    Weetje: we gebruiken elementen uit de plantmethode van Japanse plantkundige prof. Akira Miyawaki. Hij bestudeerde meer dan 40 jaar oerbossen en ontdekte hoe je dit type bos weer versneld kan aanleggen. Hij legde wereldwijd al meer dan 1.700 bossen op deze manier aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar ontwikkelde tot een veerkrachtige ecosysteem.

Bekijk meer minder vragen

Tuiny Poel

Bekijk meer minder vragen

IVN Webwinkel

  • Waar vind ik de IVN Webwinkel?

    Vanaf 16 augustus 2024 is er het een en ander veranderd aan de IVN Webwinkel.
    Zo bestaat ons assortiment nu vooral nog uit promotiemiddelen (jassen, vlaggen etc) en educatiemateriaal gericht op IVN-afdelingen en de beroepsorganisatie.
    Voor particulieren is het uiteraard nog mogelijk om producten te bestellen, maar een groot deel van het oorspronkelijke assortiment zal niet meer beschikbaar zijn.

    Naar de webwinkel

    Wat betekent dit voor IVN-afdelingen?

    -Heb je materialen nodig voor je projecten? Deze kan je op dezelfde manier via de webwinkel blijven bestellen (winkel.ivn.nl).
    -Wil je materialen die we niet (meer) via de Webwinkel verkopen? Check dan Marjan voor afspraken met/tips voor inkooppartijen via winkel@ivn.nl.
    -In het najaar starten we met de vervolgfase waarbij we het assortiment beter willen gaan laten aansluiten bij de interne behoefte.

ModderDag

  • Hoe kom ik aan ModderDag posters?

    De ModderDag poster wordt na aanmelding digitaal beschikbaar gesteld. In de bevestigingsmail vind je de link naar de materialen met o.a. de poster in zowel A3 als A4 formaat. Je kunt de ModderDag poster zelf printen of laten afdrukken.

  • Hoe organiseer je ModderDag?

    Om je op weg te helpen hebben we diverse ModderDag materialen ontwikkeld met suggesties voor activiteiten voor de verschillende leeftijdsgroepen. En een praktisch draaiboek dat je kunt gebruiken ter voorbereiding op ModderDag. Na aanmelding ontvang je automatisch een bevestigingsmail met daarin de link naar het ondersteunende materiaal.

  • Is ModderDag goed voor de kinderen?

    Buitenspelen in een natuurrijke omgeving en spelen met modder is behalve leuk ook goed voor de ontwikkeling van kinderen:

    1. Wanneer kinderen vies mogen worden, neemt de kwaliteit van het spel toe. Onbevangen wordt er ontdekt en geëxperimenteerd.
    2. Spelen met natuurlijke materialen stimuleert creativiteit en nieuwsgierigheid.
    3. Spelen in een natuurrijke omgeving verbetert het reflectievermogen.
    4. Buitenspel stimuleert beweging én bevordert een goed lichaamsgevoel.
    5. Stress en spanning nemen af.
    6. Kinderen leren beter samen te spelen en te werken.
    7. De weerstand van kinderen die veel buitenspelen is groter.
    8. Buitenspelen in de natuur is goed voor het concentratievermogen.
    9. Kinderen leren beter omgaan met risico’s zoals vallen, uitglijden, omgaan met water, etc.
    10. Het draagt bij aan een positievere houding en positiever gedrag ten aanzien van natuur en milieu.
  • Wanneer is ModderDag?

    De International Mud Day is officieel ieder jaar op 29 juni. In 2025 valt deze datum op een zondag, waardoor aankomende ModderDag wordt gehouden op maandag 30 juni 2025, zet hem vast in je agenda! Je kan er uiteraard ook voor kiezen ModderDag op een van de omliggende dagen te vieren, of om er een ModderWeek van te maken.

Algemeen

  • Andere vraag?

    Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

  • Waar moet mijn locatie aan voldoen?

    Er zijn geen voorwaarden verbonden aan deelname van een locatie. Ook op een stenig plein kun je met een paar emmers water en zand al ModderDag vieren. Het is ook mogelijk om samenwerking te zoeken met andere locaties, het lokale natuur- en milieucentrum in de buurt, of een natuurspeeltuin en daar ModderDag te organiseren.

  • Wat kan ik doen met ModderDag?

    Spelen met modder spreekt al snel tot de verbeelding bij kinderen, dit maakt dat je in basis vrij weinig nodig hebt om een leuke activiteit te organiseren met ModderDag. Met veilig zand en water kom je al heel ver! Uiteraard kan je ook kiezen om ModderActiviteiten te organiseren zoals: Modderbadje, ModderGrabbelen, lopen over een Blotenvoetenpad, zandtaartjes bakken in een ModderKeuken of een echt potje ModderVoetbal! Na aanmelding ontvang je vanuit IVN ondersteunend materiaal waarin voor verschillende leeftijden voorbeeldactiviteiten staan uitgewerkt.

  • Wat kost ModderDag?

    Aanmelden voor ModderDag is kosteloos. De kosten voor het organiseren van ModderDag, het aanschaffen van materialen of het maken van PR-materialen zijn voor eigen rekening van jullie locatie.

  • Kun je ondersteuning krijgen bij de organisatie?

    ModderDag organiseert iedere locatie in principe zelfstandig. Als school, gastouder, kinderdagverblijf, BSO, bezoekerscentrum: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt, kan zich aansluiten bij ModderDag. Natuurlijk kun je je vragen, die je hier nog niet beantwoord ziet, stellen via info@ivn.nl.

  • Waar bestel ik ModderDag materialen?

    In de IVN Webwinkel bestel je alle materialen voor natuureducatie binnen en buiten. Van onderwijsmateriaal tot natuurboeken en van ontdekkisten tot schepjes. Ook je materialen voor een succesvolle ModderDag bestel je hier. In de ModderDag materialen vind je de kortingscode speciaal voor ModderDag deelnemers waarmee je 10% korting krijgt op je bestelling. Ga naar de IVN Webwinkel.

    Wil je de digitale ModderDag materialen ontvangen, meld je dan aan via het aanmeldformulier.

  • Hoe kom ik aan PR-materiaal?

    Na aanmelding ontvang je automatisch een mail met daarin de link naar het ondersteunende materiaal. Hierin vind je onder meer een voorbeeld persbericht om naar lokale media te sturen en voorbeeldberichten voor jouw website, nieuwsbrief en social media. Het enige wat je hoeft te doen, is de berichten aanpassen aan jouw situatie en locatie.

  • Waar kan ik terecht met persvragen?

    Neem voor persvragen contact op met Marjolein van der Gaag, persvoorlichter IVN, via 06 2237 7757 of pers@ivn.nl. Let op! Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld voor journalisten en redacties.

  • Is spelen in modder gevaarlijk?

    Twijfel je over ModderActiviteiten en (jonge) kinderen? Ja, er kan wel eens wat modder in de mondjes terecht komen, maar het eerste kind dat modder ziet als een maaltijd moet nog komen. Desalniettemin is het goed ook even stil te staan bij de risico’s.

    Jonge kinderen, tot ongeveer een 3 jaar, stoppen alles in hun mond. Zo kunnen ze modder opeten tijdens het spelen. Oudere kinderen kunnen modder binnenkrijgen als ze vieze handen in hun mond stoppen, of met vieze handen gaan eten. Het immuunsysteem van kinderen is nog in ontwikkeling en modder bevat micro-organismen, zoals bacteriën en parasieten. Let hierom goed op de kinderen:

    • Laat kinderen niet eten of drinken tijdens het spelen in de modder.
    • Let op wondjes bij de kinderen. Plak deze voor het spelen af, zodat er geen modder in de wond kan komen.
    • Zorg dat de kinderen hun handen wassen voor ze gaan eten. Zorg voor een goede handenwasgelegenheid met stromend water en zeep.
    • Sommige kinderen worden sneller ziek na een besmetting met een bacterie of virus. Bijvoorbeeld omdat ze een afweerstoornis hebben. Overleg daarom met ouder(s) of kinderen mee kunnen doen met de ModderDag.
  • Hoe weet ik of de modder geschikt is om mee te spelen?

    Zandbakzand, potgrond en ook normale tuinaarde kan je gebruiken om je eigen modder van te maken. Hiervoor kan je bij het tuincentrum in de buurt terecht. Zijn in het zand zichtbaar verontreinigingen aanwezig, zoals ontlasting van dieren of afval, dan is het zand niet geschikt.
    Zand en aarde kunnen ook verontreinigen bevatten die niet zichtbaar zijn. De verontreiniging kan chemisch of biologisch zijn.

    • Van de chemische verontreinigingen is vooral een verontreiniging met lood iets om op te letten. Op verschillende plekken in Nederland zit nog lood in de bodem. Vooral in vooroorlogse wijken en dorpskernen. Als kinderen lood binnenkrijgen kan dit een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het leervermogen. Op de site van uw gemeente of via Bodemloket kunt u zien of er bodemonderzoek is gedaan. U kunt ook bellen met de gemeente. Meer informatie over lood en gezondheid is te vinden bij de GGD.
    • Tuinaarde en grond kan bacteriën en parasieten, waaronder eitjes van wormpjes, bevatten. Deze kunnen bij het  inslikken maag- en darmproblemen veroorzaken. Bij ‘schoon’ zandbakzand is het risico op wormpjes en ziekmakende bacteriën klein. Oppervlaktewater kan besmet zijn micro-organismen. Gebruik daarom liever kraanwater.
  • Met welke andere risico’s moet ik rekening houden?

    Verdrinkingsgevaar

    Uiteraard houd je de ModderBadjes voor de allerjongsten erg ondiep. Blijf er altijd bij, zodat je risico’s beperkt! Met goede voorzorgsmaatregelen en afspraken kun je op een veilige en verantwoorde manier ModderDag vieren.

    Modder en infectieziekten

    Bij het contact met oppervlaktewater en modder kunnen kinderen infectieziekten oplopen. Bacteriën en parasieten die voorkomen in modder kunnen tot de volgende klachten leiden: misselijkheid, diarree, geelzucht, huidinfectie en/ of koorts.

    • Maagdarmklachten komen het meeste voor na het inslikken van modder. Het risico op ernstigere ziekten, zoals de ziekte van Weil is erg klein.
    • Kinderen die niet gevaccineerd (DKTP) zijn lopen ook een risico op tetanus.

    Meer informatie over infectieziekten die mensen kunnen oplopen bij recreatie in oppervlaktewater en modder is ook te vinden in de richtlijn Waterrecreatie en infectieziekten.

    Beperk het risico op infectieziekten door:

    • Geen ModderDag te organiseren op locaties waar ratten gesignaleerd zijn.
    • Wondjes voor het spelen goed af te dekken.
    • Na het spelen te wassen met water en zeep.
    • Bij klachten contact op te nemen met de huisarts.
  • Hoe kan ik duurzaam deelnemen aan ModderDag?

    ModderDag is een erg leuk event en water speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe ga je nu om met duurzaamheid en spaarzaam omgaan met water (zeker bij warm weer)?

    Om ModderDag duurzamer te maken kan je werken met opgevangen regenwater in plaats van drinkwater voor je activiteiten. Dit is ook handig voor het bewateren van je tuin. Je kan dit doen door het plaatsen van één of meerdere regentonnen op je locatie. Voor activiteiten voor de allerkleinste kinderen kan je er ook voor kiezen kraanwater te gebruiken als er nog veel risico is dat zij het binnenkrijgen. In een extreem warme periode kan je ook overwegen te kiezen voor ModderActiviteiten die in verhouding weinig water gebruiken. In het algemeen zijn de activiteiten die niet een groot bad of veld met modder vragen wat waterzuiniger. Denk bijvoorbeeld aan ModderPaint, ModderGrabbelen of het Blote voetenpad. Op basis van onze activiteitenbladen kan je dit zelf inschatten en inspiratie opdoen. Je kan ook gebruik maken van bestaand water (een slootje of poel) in de natuur. ModderDag laat kinderen ervaren wat de lol is modder en het belang van water hierbij. Dit kan een mooie koppeling vormen naar gespreken over duurzaamheid.

  • Wat is Hartje Winter?

    Hartje Winter is een campagne ontwikkeld door IVN Natuureducatie en Humankind Kinderopvang en ontwikkeling. We bieden gratis winterse buitenactiviteiten voor kinderen in de leeftijd van 2 – 12 jaar. Hiermee stimuleren we kinderopvanglocaties ook tijdens de koudste periode van het jaar met de kinderen buiten te spelen.

  • Wanneer is Hartje Winter?

    De landelijke campagne Hartje Winter 2025 start na de kerstvakantie op maandag 6 januari en loopt tot en met vrijdag 31 januari.

  • Waarom is Hartje Winter belangrijk?

    Het is wetenschappelijk bewezen dat buitenspelen in het groen goed is voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen. Dit geldt niet alleen bij mooi weer maar het hele jaar door. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen de aanmaak van Vitamine D en dit heeft een positief effect op de spierontwikkeling en het immuunsysteem.

  • Voor wie is Hartje Winter?

    Hartje Winter is gericht op kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar in de kinderopvang. Alle kinderopvanglocaties in Nederland en daarbuiten, die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vinden, kunnen meedoen aan Hartje Winter en de winterse buitenactiviteiten gratis aanvragen.

    IVN Natuureducatie en Humankind Kinderopvang zijn maatschappelijke organisaties die alle kinderen in Nederland meer natuur en meer buiten gunnen. Daarom bieden wij de campagne Hartje Winter sinds 2021 aan voor de hele kinderopvang sector.

  • Moet ik mijn locatie(s) aanmelden?

    Om de gratis winterse buitenactiviteiten en andere materialen te ontvangen dien je je aan te melden. Locaties kunnen zich tot en met 31 december aanmelden voor Hartje Winter. We hopen dat veel kinderen deze winter lekker buiten gaan spelen!

  • Moet iedere locatie zich apart aanmelden?

    Ja, als je met meerdere locaties wil deelnemen, dient elke locatie zich aan te melden via een eigen contactpersoon. Zo kunnen we alle locaties goed informeren en voorzien van materialen in de aanloop naar Hartje Winter.

  • Ik heb eerder meegedaan met Hartje Winter, moet ik mij dan weer opnieuw opgeven?

    Ja, locaties die eerder hebben deelgenomen aan Hartje Winter dienen zich opnieuw aan te melden om direct toegang te krijgen tot de materialen.

  • Tot wanneer kan ik mij aanmelden voor Hartje Winter?

    Je kunt jouw locatie(s) tot en met 31 december aanmelden voor Hartje Winter.

  • Ontvang ik een fysiek pakket met Hartje Winter materialen?

    Nee, er worden geen fysieke pakketten naar de locaties verstuurd. De materialen zijn alleen digitaal te downloaden.

  • Wat kost meedoen aan Hartje Winter?

    Aanmelden voor Hartje Winter is kosteloos. De kosten voor het aanschaffen of drukken van materialen of het maken van PR-materialen zijn voor eigen rekening van jullie locatie.

  • Wie doen mee aan Hartje Winter?

    Alle kinderopvanglocaties in Nederland en daarbuiten, die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vinden, kunnen meedoen aan Hartje Winter en de winterse buitenactiviteiten gratis aanvragen.

  • Verschijnt mijn locatie op de overzichtskaart?

    Nee. Op de overzichtskaart worden per provincie alleen het aantal deelnemende locaties weergegeven. Er worden geen individuele locatiegegevens op de kaart vermeld. Met de overzichtskaart laten we de landelijke impact van Hartje Winter zien.

  • Waar moet mijn locatie aan voldoen?

    Er zijn geen voorwaarden verbonden aan deelname van een locatie. We willen zoveel mogelijk kinderopvanglocaties stimuleren ook in de winter met de kinderen naar buiten te gaan.

  • Waar bestel ik Hartje Winter materialen?

    De gratis digitale Hartje Winter materialen ontvang je per mail nadat je je hebt aangemeld via de website.

    Voor overige lesmaterialen kan je terecht in de IVN-Webwinkel. Daar bestel je alles voor natuureducatie binnen en buiten. Van onderwijsmateriaal tot natuurboeken en van ontdekkisten tot schepjes. Je kan ook contact leggen met een lokaal NME centrum.

    IVN-Webwinkel

  • Hoe kom ik aan PR-materiaal?

    Na aanmelding via de Hartje Winter campagnewebsite, ontvang je automatisch een bevestigingsmail met daarin de link naar de te downloaden Hartje Winter materialen. Hierin vind je onder meer een voorbeeld persbericht om naar lokale media te sturen en voorbeeldberichten voor jouw website, nieuwsbrief en social media. Het enige wat je hoeft te doen, is de berichten aanpassen aan jouw situatie en locatie.

  • Hoe kom ik aan beeldmateriaal?

    IVN Natuureducatie stelt het Hartje Winter campagnebeeld beschikbaar dat je kunt gebruiken.

  • Waar kan ik terecht met persvragen?

    Voor persvragen over Hartje Winter kun je contact opnemen met via pers@ivn.nl. Let op! Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld voor journalisten en redacties.

  • Waar kan ik mijn locatie(s) aanmelden?

    Je kunt jouw locatie(s) tot en met 31 december aanmelden voor Hartje Winter.

    Aanmelden voor Hartje Winter is nog niet mogelijk, dit volgt in de loop van het schooljaar. 

  • Welke Hartje Winter materialen ontvang ik?

    Deelnemende locaties ontvangen na aanmelding een e-mail met daarin een link naar de digitale Hartje Winter buitenactiviteiten en andere materialen.

    • Activiteitenbladen voor kinderen in de leeftijd van 2-12 jaar
    • Doeboekje voor KDV
    • Doeboekje voor BSO
    • Luisterverhalen
    • Doe-video’s
    • Voorbeeld persbericht
    • Poster
    • Campagnebeeld
    • Inspiratieteksten voor eigen kanalen
      • Bijvoorbeeld voor de website, nieuwsbrief, sociale media of een bericht aan ouders
  • Voor wie is ModderDag?

    ModderDag is vooral gericht op kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar in de kinderopvang en in het basisonderwijs. Maar natuurlijk kan iedereen die dat wil ModderDag organiseren: recreatiebedrijven, campings, natuur- en milieucentra, IVN-afdelingen, bezoekerscentra, ROC’s en waterschappen. In de ModderDag activiteitenbladen die je ontvangt na aanmelding, vind je tips en inspiratie voor modderactiviteiten voor kinderen van 0-12 jaar.

  • Hoe werkt het bestellen/bezorgen?

    De bestelperiode is voorbij en wordt volgend jaar weer geopend. Heb je al een pakket besteld? Dan worden de pakketten worden vanaf 14 november bij jou thuis bezorgd. Kijk voor vragen over het bestelproces en de bezorging op de veelgestelde vragen pagina van Sprinklr.

  • Kan een Tuiny Forest in elke tuin?

    Jazeker. We hebben planten gekozen die het in elke tuin en grondsoort in Nederland goed doen. Heb je nu een terras of grasveld? Geen probleem. Je tovert het zo om tot een minibos. Zelfs in een schaduwtuin kun je planten, al heeft het bosje natuurlijk wel een beetje zonlicht nodig.

    Je hebt al genoeg aan een stuk van 6m2 (twee tweepersoonsbedden naast elkaar). Helemaal zeker weten of het in jouw tuin past? Knoop dan een touw van 10 meter lang met de uiteinden aan elkaar en leg het op de plek waar je jouw bosje wilt laten groeien. Je kunt het in elke vorm leggen die je maar wilt.

  • Zoveel planten op 6m2, past dat eigenlijk wel?

    Als je de bomen krijgt zijn ze nog vrij klein (<1m) maar ze kunnen natuurlijk groot worden. Past dat allemaal wel in zo’n klein stukje tuin? Het past zeker, sterker nog, we planten met opzet vrij dicht naast elkaar. We proberen zo snel mogelijk een ondoordringbaar bosje te creëren. Daardoor komt er nog maar weinig licht op de bodem en krijg je sneller een microklimaat dat fijn voor bomen is. Bomen houden van koele en vochtige lucht. Als ze dicht genoeg op elkaar staan, kunnen bomen dat microklimaat zelf creëren. Deze manier van planten lijkt op het planten van een haag. Je kan deze lekker uit laten groeien, of bijsnoeien naar smaak.

    Weetje: we gebruiken elementen uit de plantmethode van Japanse plantkundige prof. Akira Miyawaki. Hij bestudeerde meer dan 40 jaar oerbossen en ontdekte hoe je dit type bos weer versneld kan aanleggen. Hij legde wereldwijd al meer dan 1.700 bossen op deze manier aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar ontwikkelde tot een veerkrachtige ecosysteem.

  • Hoe hoog worden de bomen en heesters in het pakket?

    Als je de bomen en heesters ontvangt, zijn ze 80-90 cm hoog. Als je zelf niets doet, kunnen bomen tientallen meters hoog worden. Maar dat is in veel tuinen niet handig. Daarom hebben we een soortenmix gemaakt die je makkelijk kunt snoeien, zodat jouw bos niet hoger dan 3-4 m wordt. Het zijn soorten die je ook vaak in een haag tegenkomt. Je kan jouw Tuiny Forest op de door jouw gewenste hoogte snoeien (of je kan de boompjes hun gang laten gaan en zo groot laten worden als ze zelf willen). Je ontvangt ook een zadenmix voor 27 soorten inheemse kruidenplanten. Omdat elke tuin weer anders is, zal in elke tuin een andere mengelmoes van planten floreren. Net zoals in de natuur is het dus een verrassing wat er allemaal tot bloei komt in je bosje.

  • Kan ik een Tuiny Forest zelf aanleggen?

    Zeker! De planten én de bodemverbeteraar krijg je per koerier opgestuurd. Je krijgt handige tips voor het maken van een ontwerp. De bodem kun je eenvoudig zelf bewerken met behulp van onze instructie. Het pakket is ready-to-go. Je hoeft zelf alleen nog het stro voor de mulchlaag te kopen (bijvoorbeeld in een dierenspeciaalzaak, of doe-het-zelf winkel).  Als je een wat zanderige bodem hebt, is wat extra compost slim. Dat haal je in een tuincentrum of doe-het-zelf-winkel. Je kunt bladcompost ook heel eenvoudig zelf maken. Bekijk de video

  • Hoe moet ik mijn Tuiny Forest onderhouden?

    Een Tuiny Forest is ideaal voor de luie tuinder; je hoeft er in de meeste gevallen maar weinig aan te doen. In het begin is het soms nodig om de net geplante planten wat water te geven. Als ze eenmaal goed aanslaan, is water geven nauwelijks nodig.

    Je bepaalt zelf hoeveel je ingrijpt. Sommige tuinders zullen het bosje zijn eigen gang willen laten gaan. Hierdoor gaan sommige planten domineren, waardoor anderen kleiner blijven of zelfs op termijn het loodje leggen. Voor het ecosysteem dat jouw Tuiny Forest is, is dat helemaal niet erg. Maar je kan er ook voor kiezen om met de snoeischaar te bepalen hoeveel ruimte je de verschillende planten geeft. In onze handleiding met tips voor onderhoud en in de tuinplantenbieb van Sprinklr vind je handige informatie over het onderhoud, zoals over snoeien.

  • Waarom moet ik stro op de bodem leggen (mulchen)?

    In een bos ligt de grond bezaaid met bladeren, takjes en zaden. Bij de start van het minibos produceren jouw boompjes nog niet genoeg blad en zaden om de bosvloer te vullen. Het stro vervangt deze laag. Stro op de bodem leggen heet mulchen. De strolaag beschermt de bodem en bodemdiertjes tegen direct zonlicht, uitdroging en vorst. En het voorkomt dat onkruid jouw bos overneemt. Daarnaast breken bodemdieren de mulch af tot humus, wat weer voeding is voor jouw bos. Doen dus dat mulchen. Let op: stro wordt niet bij het pakket meegeleverd, maar kan gekocht worden in een dierenspeciaalzaak of doe-het-zelf winkel. Je kan ook zelf bladcompost maken en dat gebruiken.

  • Waarom staan er alleen inheemse soorten in het Tuiny Forest?

    Inheemse planten trekken meer insecten, bestuivers, vogels en vlinders aan dan exotische planten. Ze zijn bovendien vaak sterker én beter bestand tegen ons klimaat. Op andere plekken in de tuin kun je overigens prima wél exoten planten.

  • Waarom moet ik tot eind november wachten op mijn Tuiny Forest-pakket?

    De boompjes in het pakket kun je het beste planten als ze geen bladeren dragen, in de late herfst/winter dus. Ze zijn dan in rust en hebben een veel grotere kans om goed aan te slaan. Bovendien zijn de inheemse boompjes niet het hele jaar beschikbaar bij kwekers. Leveranciers bieden ze alleen tussen november en maart aan.

  • Wat is biodiversiteit en hoe draagt een Tuiny Forest daaraan bij?

    Met biodiversiteit bedoelen we de hoeveelheid soorten dieren en planten die op een bepaalde plek voorkomen. Door het planten van een Tuiny Forest zorg je direct voor meer soorten (inheemse) planten in jouw tuin. En daar komen weer vlinders, bijen, vogels en andere diertjes op af. Zo draag je met je eigen tuin bij aan een groenere omgeving voor iedereen!

  • Wat te doen als de kruidenmix heel hard groeit?

    Als de kruidenmix hard groeit kun je ervoor kiezen niets te doen. De eerste jaren krijgen de kruiden nog veel licht. Ze kunnen dan nog overal in je bosje groeien. Zodra de boompjes groter zijn, krijgen de kruiden minder licht en verdwijnen ze grotendeels. Tot die tijd kan je genieten van de bloemen en de bijen/vlinders die er op af komen. Vind je het echt teveel worden, dan kan je de kruiden er met de hand uittrekken en de uitgetrokken planten op de bodem laten liggen. Je gebruikt ze dan als ‘mulch laag’. Afvoeren kan ook, maar dat hoeft niet en is zonde van de voedingsstoffen. Meestal laten we zo veel mogelijk staan, tenzij het de boompjes echt in de weg zit. In de meeste gevallen haal je dan de hoogste kruiden rondom de bomen weg, zodat deze voldoende licht krijgen.

  • Zijn de planten giftig?

    Eet nooit zomaar planten waarvan je niet zeker weet of ze eetbaar zijn. De planten uit het Tuiny Forest pakket zijn niet voor menselijke consumptie bedoeld en er zitten ook een aantal soorten bij die voor ons giftig zijn, zoals de kardinaalsmuts. Die kunnen bij inname klachten veroorzaken. Eet zelf geen planten uit het Tuiny Forest pakket en laat ook kinderen niet van de bladeren of vruchten eten. Heb je per ongeluk toch iets uit het bosje gegeten? Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts.

  • Hebben jullie rekening gehouden met hooikoorts?

    De berk is de meest beruchte boom als het om hooikoorts gaat. Deze zit dan ook niet in ons pakket. Daarnaast kunnen de els en de hazelaar in februari en maart voor hooikoorts-klachten zorgen. De els zit niet in het beplantingspakket, maar de hazelaar soms wel. Ben je echt allergisch voor hazelaars, plant deze dan niet. Geef de hazelaar cadeau aan familie of vrienden.

  • Andere vraag?

    Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

  • Voor welke bodemtype is Tuiny Haag geschikt?

    De soorten uit dit pakket gedijen op alle soorten grond. De Gelderse Roos vermijdt liever veengrond. Het is belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is. Daarom adviseren we de grond ten alle anderhalve spade diep om te spitten en te voorzien van de bijgeleverde Bodemliefde.

  • Kan ik zelf een Tuiny Haag aanleggen?

    Zeker! De planten én de bodemverbeteraar Bodemliefde krijg je via een bezorgdienst bij je thuis. De bodem kun je eenvoudig zelf bewerken met behulp van onze instructies. Het pakket is ready-to-go. Je hoeft zelf alleen nog het stro voor de mulchlaag te kopen (bijvoorbeeld in een dierenzaak of doe-het-zelf winkel). Als je een wat zanderige bodem hebt, is wat extra compost slim. Dat haal je in een tuincentrum of doe-het-zelf-winkel.

  • Hoeveel (zon)licht heeft het nodig om goed dicht te groeien?

    Tuiny Haag kan zowel in de half-schaduw als zon geplant worden. Schaduw is ook mogelijk maar dan kan de bloei van de Gele Kornoelje en Egelantier minder bloeirijk zijn.

  • Krijg je er hooikoorts van?

    De planten in dit pakket kunnen hooikoorts veroorzaken, maar we hebben bewust gekozen voor planten die goed zijn voor de biodiversiteit én zo min mogelijk hooikoorts veroorzaken.

  • Wie eet ervan, wie huist erin?

    Het voordeel van de inheemse planten die in het Tuiny Haag pakket zitten is dat die passen bij de inheemse fauna. Dit komt door ‘co-evolutie’. Inheemse planten dienen voor veel meer insecten en kleine diersoorten als voedselbron dan wanneer je kiest voor exoten. Hierdoor huisvesten er meer insecten, vogels en kleine zoogdieren in deze inheemse haag. Ook is de kans op ziekten en plagen minder doordat de haag bestaat uit verschillende inheemse soorten.

  • Hoe lang doet de haag erover om ‘dicht’ te groeien?

    De haag zal het eerste jaar vooral ondergronds groeien. De wortels gaan zich hechten en ontwikkelen. Na het eerste jaar gaan de planten, mits de bodem voldoende verrijkt wordt met voeding, de breedte en hoogte in groeien. Wanneer je de haag 2 keer per jaar scheert zal deze sneller dichtgroeien. Immers iedere afgeknipte tak vermeerderd zich in meerdere nieuwe takjes. Zo zal de haag het tweede jaar dichtgroeien.

  • Kan de heg in plaats van een schutting?

    Deze haag kan prima in plaats van een schutting. Een schutting kost wellicht minder onderhoud en kun je niet doorheen kijken. De haag is in de winter zichtdicht doordat de haagbeuk haar bruine bladeren in de winter behoud. Erdoorheen kijken kan echter wel. Ook is de haag pas na enkele jaren voldoende hoog. Waarom dan een haag in plaats van een schutting? Een haag draagt bij aan een betere biodiversiteit, zorgt voor meer waterbergend vermogen in je tuin en heeft een natuurlijke uitstraling. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van dier, maar ook voor jou als mens. Verder is een haag goedkoper dan een schutting en kan deze 100 jaar meegaan, daar waar een schutting een gemiddelde levensduur van 15 jaar heeft (als deze niet eerder omwaait).

  • Hoe hoog kan de heg worden?

    De haag wordt al snel 1 meter hoog maar je kunt hem ook 2 tot 3 meter hoog laten worden. Qua breedte kun je deze haag tussen de 50 en 100 centimeter houden. Dit kun je zelf bepalen met het snoeien.

  • Hoeveel tijd ben ik kwijt aan deze heg?

    Idealiter snoei je deze haag 2 keer per jaar. In het voorjaar (mei-juni) en najaar (sept-oktober). Let op: kijk eerst of er geen vogels meer een nestje hebben in deze haag. Wacht met snoeien tot de jonge vogels zijn uitgevlogen. Verder snoei je deze hagen het best bij een droge bewolkte dag zodat je geen verbranding krijgt van de bladeren. Kies daarbij voor een goede snoeischaar. Hoe scherper de schaar, hoe minder schade de plant oploopt. Dit zorgt voor een sneller herstel. Je kunt zelf kiezen of je dit met een handschaar of elektrische schaar doet.

    Hagen snoeien doe je best bij een droge bewolkte dag zodat je geen verbranding krijgt van de bladeren. Als het moeilijk voor je is om recht te scheren, hang dan een touw naast de haag aan 2 stokken die je in de grond steekt. Snoei de haag de eerste keer 1/4e terug van de lengte. De breedte bepaal je zelf, laat deze groeien tot de gewenste breedte en snoei dit dan twee keer per jaar terug naar de gewenste lengte. Voor de hoogte geldt vervolgens hetzelfde, laat deze groeien tot de gewenste lengte. Tussentijds snoei je alleen de topjes eraf zodat de takjes zich vermeerderen en je een mooie dichte haag krijgt. Heb je de gewenste hoogte bereikt? Hou het snoeien dan twee keer per jaar bij op deze gewenste hoogte.

    Snoei deze 1/3 terug van de lengte na de aanplant. In het tweede jaar snoei je de nieuw gevormde stukken tot de helft terug. Daarna snoei je regelmatig bij totdat de gewenste grootte en vorm bereikt is.

  • Hoe moeilijk is het onderhoud?

    Het onderhoud is niet moeilijk, je hebt er twee keer per jaar onderhoud aan door te snoeien. Na het snoeien mag je de bodem verrijken met wat bodemliefde, dit is pas weer nodig twee jaar na aanplant.

  • Zijn de planten giftig?

    Acer Campestre: niet giftig voor mensen, wel voor paarden.

    Gelderse Roos: Bij grote hoeveelheden kunnen de bladeren leiden tot darmklachten voor mensen, de bessen zijn niet giftig maar bitter van smaak.

    Haagbeuk: niet giftig voor mens of dier

    Gele Kornoelje: niet giftig voor mens of dier

    Egelantier: Over het algemeen niet giftig, bloembladeren kunnen gegeten worden maar bij grote inname van de zaden kan dit giftig zijn voor mensen. Ons advies is dan ook deze voor de zekerheid niet te eten.

  • Kan een Tuiny Poel in elke tuin?

    Door de beperkte afmeting van 2 m2 kan je een Tuiny Poel in veel tuinen kwijt. Soms zelfs naast een bestaande vijver. Wat wel belangrijk is, dat de poel enige middagzon krijgt. Volledig beschaduwde tuinen zijn daardoor minder geschikt, ze warmen niet genoeg op voor de amfibieën en ook de plantengroei zal achterblijven.

  • Kan ik een Tuiny Poel zelf aanleggen?

    Zeker! Het pakket krijg je thuisgestuurd en de aanleginstructie legt je stap-voor-stap uit hoe je de poel moet aanleggen. Het is wel handig om, voordat je het pakket binnen hebt, het stuk tuin voor je poel al afgemeten en uitgegraven te hebben.

  • Hoeveel onderhoud vergt een Tuiny Poel?

    Doordat de poel zelf zijn biologische evenwicht vindt hoef je er relatief weinig aan te doen. Je hoeft niet te voeren, geen pompen schoon te maken. Wel check je eens per jaar of er niet teveel slib op de bodem ligt. Ligt er meer dan 10 cm, dan verwijder je dit in het najaar met een netje. Zo voorkom je sterfte van kikkers in de winterslaap. Daarnaast moet je zo nu en dan water bijvullen. Het blijft een kleine kunstmatige poel, en regenval alleen is waarschijnlijk niet genoeg om de waterstand te handhaven. Let op: pleeg geen onderhoud aan je poel in het voorjaar of de zomer i.v.m. de voortplantingsperiode van amfibieën.

  • Voor welke dieren is mijn Tuiny Poel bedoeld?

    Amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders zullen dankbaar gebruik gaan maken van je Tuiny Poel. Ook trekt het water insecten zoals juffers en libellen en vogels aan! De amfibieën ruiken het water en zullen vanzelf je Tuiny Poel vinden. Heb dus geduld en vang deze niet zelf om in je poel te zetten (het vangen van amfibieën is ook verboden). De poel is niet geschikt voor vissen, deze eten namelijk de larven van de amfibieën. Bovendien moet je vissen bijvoeren, waardoor er snel teveel voedingstoffen in het water komen.

  • Heeft mijn Tuiny Poel een pomp nodig?

    Het water heeft geen circulatiepomp nodig om tot evenwicht te komen. Wil je toch een ‘manneke pis’ voor het rustieke effect, zorg er dan voor dat de capaciteit beperkt is.

  • Waarom zitten er alleen inheemse soorten in de Tuiny Poel?

    We benutten alleen inheemse planten. Deze zijn het best geschikt voor ons klimaat en leveren de meeste waarde op voor de dieren. Zo voorkomen we ook voor dat invasieve planten onze natuurlijke wateren overnemen.

  • Is het najaar nog geschikt om een Tuiny Poel aan te leggen?

    Het najaar is bij uitstek de perfecte tijd om een vijver aan te leggen. In september is de zomerwarmte en droogte voorbij. De bodem is nog lekker warm waardoor de wortelgroei gestimuleerd wordt en de planten voor de winter al aanslaan. Bovengronds laten ze wat minder groei zien maar gaat alle energie naar de ondergrondse delen zodat ze in het voorjaar goed uit kunnen lopen. Watergeven is door de wat meer voorkomende regenval niet meer nodig.

  • Wat zijn de kosten van een BinnenBos?

    Een Binnenbos is geschikt voor 36 leerlingen en kost €350.

  • Wat zijn de kosten van een BinnenBos?

    Een Binnenbos is geschikt voor 36 leerlingen en kost €350.

  • Wat zit er allemaal in het IVN BinnenBos-pakket?

    Een duurzaam gekweekt plantenpakket met: 

    • 36 planten voor de leerlingen.
    • 2 graslelies in een grote hangpot, met minimaal 20 stekjes per plant.
    • 5 kamerplanten in keramieke potten om de lerarenkamer mee in te richten.
    • Aarde en 36 potjes voor de stekjes.

    Daarnaast ontvang je:

    • Een educatief pakket (e-learning) met: drie uitgewerkte lessen, achtergrondinformatie en praktische filmpjes.
    • BinnenBos-wachter diploma’s voor elke leerling.
  • Wat zit er allemaal in het IVN BinnenBos-pakket?

    Een duurzaam gekweekt plantenpakket met: 

    • 36 planten voor de leerlingen.
    • 2 graslelies in een grote hangpot, met minimaal 20 stekjes per plant.
    • 5 kamerplanten in keramieke potten om de lerarenkamer mee in te richten.
    • Aarde en 36 potjes voor de stekjes.

    Daarnaast ontvang je:

    • Een educatief pakket (e-learning) met: drie uitgewerkte lessen, achtergrondinformatie en praktische filmpjes.
    • BinnenBos-wachter diploma’s voor elke leerling.
  • Hoe werkt het?

    Elke leerling krijgt een persoonlijke kamerplant om te verzorgen. Scholen ontvangen materiaal voor het verzorgen en stekken van planten, zoals aarde en potjes. Verder krijgen leerkrachten toegang tot een e-learning met drie uitgewerkte lessen en praktische filmpjes. Met dit toegankelijke lespakket helpt IVN leerkrachten om het BinnenBos op een leuke manier in te zetten bij lessen die aansluiten bij diverse kerndoelen.

    stappenplan_binnenbos

  • Hoe werkt het?

    Elke leerling krijgt een persoonlijke kamerplant om te verzorgen. Scholen ontvangen materiaal voor het verzorgen en stekken van planten, zoals aarde en potjes. Verder krijgen leerkrachten toegang tot een e-learning met drie uitgewerkte lessen en praktische filmpjes. Met dit toegankelijke lespakket helpt IVN leerkrachten om het BinnenBos op een leuke manier in te zetten bij lessen die aansluiten bij diverse kerndoelen.

    stappenplan_binnenbos

  • Wat leer je?

    Je leert hoe je groene activiteiten kunt organiseren en begeleiden. Denk aan het opzetten en leiden van excursies, het werken met basisschoolleerlingen en meer. Tijdens de opleiding zoek je uit wat jij leuk vindt om te doen.

    Ook leer je je eigen regio goed kennen. De natuur die er nu te zien is, maar ook het ontstaan en de rol van de mens daarin. De grotere thema’s zijn meestal: bodem, water, flora, fauna, ecologie en landschap. Daarnaast is er ook veel aandacht voor duurzaamheid.

  • Hoeveel kost het?

    Een Natuurgidsenopleiding wordt georganiseerd en gegeven door vrijwilligers. Toch zijn er veel kosten. Bijvoorbeeld voor de zaalhuur, het lesmateriaal en gastdocenten. Deze kosten variëren per afdeling. Daarom varieert ook de prijs voor deelnemers per afdeling. Meestal ligt de prijs tussen de € 300,- en € 600,- maar goedkoper of duurder kan ook. Daarnaast moet je verplicht lid worden van IVN, als je dat nog niet bent.

  • Een Natuurgidsenopleiding (NGO) volgen

    Wil je een NGO volgen? Neem dan ruim van tevoren contact op met de afdeling van jouw keuze. Vaak zijn er informatiebijeenkomsten die antwoord geven op veel vragen, zoals de planning en de kosten.

    Hieronder staat een overzicht van afdelingen die gaan starten met de Natuurgidsenopleiding. Daaronder staat een overzicht van afdelingen die net zijn gestart.

    Neem voor overige informatie over de NGO contact op met het IVN Cursushuis via cursushuis@ivn.nl.

  • Wat moet ik zelf regelen?

    • Cursuslocatie
    • Werving en instructie docent
    • Promotie cursus en werving cursisten
    • Begroting van inkomsten (bijdrage cursisten) en uitgaven (bijvoorbeeld zaalhuur)
    • Koffie, thee en wat lekkers voor de bijeenkomsten
  • Beschikbaar promotiemateriaal

    • Persbericht
    • Hulp bij de werving van scholen
  • Prijs cursusmateriaal

    Gratis voor IVN-afdelingen

  • Beschikbaar cursusmateriaal

    Het cursusboek Natuurouders en de Docentenhandleiding.

  • Duur cursus?

    Enkele bijeenkomsten en een stage.

  • Ondersteuning IVN Landelijk

    We hebben bij ervaren IVN-afdelingen goede voorbeelden opgehaald voor het organiseren van de Natuuroudercursus, en delen deze graag met jullie. De landelijke organisatie van IVN biedt ondersteuning bij het opzetten van de Natuuroudercursus door middel van praktische zaken als persberichten, formulieren, draaiboeken, maar ook door het delen van inspirerende voorbeelden.

  • Voor wie is de cursus?

    De cursus Natuurouders bestaat uit enkele bijeenkomsten en een stage. De doelgroep zijn ouders, grootouders en andere volwassenen die op school willen helpen bij het natuuronderwijs. De landelijke organisatie van IVN biedt je ondersteuning bij het opzetten van een Natuuroudercursus.

  • Moet ik al veel weten over de natuur voordat ik mee kan doen?

    We delen onze kennis over de natuur graag met iedereen. Daarom heb je voor de meeste cursussen geen voorkennis nodig. Mocht iets wel voor gevorderden zijn, dan staat dat aangegeven.

  • Moet ik lid zijn om mee te doen aan een cursus?

    Voor de natuurcursussen niet. Voor een aantal van de gidsencursussen wel, in verband met verzekeringen wanneer je anderen mee naar buiten neemt. Wel krijg je meestal korting als je lid bent van IVN. En met een lidmaatschap steun je het werk van IVN.

  • Ik ben al lid van IVN. Mag ik meedoen met een cursus van een andere afdeling?

    Informeer bij de organisatie van die cursus of het mogelijk is om mee te doen. Meestal is dit geen enkel probleem. Soms wordt aan de leden van de eigen afdeling wel voorrang gegeven.

  • Wie organiseren de cursussen?

    Zowel vrijwilligers als beroepskrachten organiseren cursussen. De meeste cursussen worden gegeven bij lokale IVN afdelingen. Dat is fijn, want zij kennen de natuur bij jou in de buurt het beste.

  • Wat kost een cursus?

    IVN is een organisatie zonder winstoogmerk. En we vinden het belangrijk dat natuurcursussen toegankelijk zijn voor elke portemonnee. We houden de prijzen van cursussen altijd zo laag mogelijk. De exacte kosten verschillen. Informatie over de kosten staat, als het goed is, bij de cursus van jouw keuze.

  • Ik heb me opgegeven voor een cursus, maar nog niets gehoord.

    Neem contact op met de organisatie van jouw cursus. Vrijwel altijd staan de contactgegevens bij de activiteit. Mocht dat niet zo zijn, neem dan contact op met het bestuur van de organiserende IVN afdeling. Heb je je opgegeven voor een cursus die niet door een afdeling wordt georganiseerd? Neem dan contact op met info@ivn.nl

  • Wanneer kan ik me aanmelden?

    Elke lente, zomer en herfst zijn er nieuwe Groen Traineeship projecten. De periodes om je aan te melden zijn:

    • Vanaf december aanmelden voor Groen Traineeship projecten in de lente (februari – juni)
    • Vanaf april aanmelden voor Groen Traineeship projecten in de zomer (juli – augustus)
    • Vanaf juni aanmelden voor Groen Traineeship projecten in de herfst (september – januari)

    IVN Natuureducatie biedt regelmatig Groen Traineeship projecten aan. Bekijk de openstaande projecten om te zien of er iets voor jou tussen zit!

  • Wat is een Groen Traineeship?

    Het Groen Traineeship geeft jonge mensen tussen de 16 en 30 jaar de kans om hun duurzame doelen om te zetten in daden. Je leert de wereld van natuur- en milieuorganisaties van binnenuit kennen door je als vrijwilliger voor een korte periode aan te sluiten bij een groene organisatie. Tijdens de periode van het Groen Traineeship werk je samen met een groep jongeren aan een concreet project dat bij jou past.

    Kort samengevat kan je het volgende verwachten als je een Groen Traineeship gaat doen:

    • Een concreet project bij een natuur- of duurzaamheidsorganisatie;
    • Professionele begeleiding;
    • Diverse trainingen en workshops;
    • De mogelijkheid écht impact te maken voor een betere toekomst;
    • Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan;
    • Een creatieve omgeving waar je jouw talent kunt ontdekken en inzetten;
    • De kans om groene organisaties van binnenuit te leren kennen;
    • Een certificaat om je CV te vergroenen;
    • Een netwerkupgrade bij dé groene jongeren community en
    • Reiskostenvergoeding.
  • Wat doe je tijdens een Groen Traineeship?

    Tijdens het Groen Traineeship werk je steeds in een groep van 8-10 trainees aan een project bij een groene organisatie. Je wordt begeleid door iemand uit de organisatie terwijl je bijvoorbeeld een heidegebied opknapt, een klimaatmanifestatie organiseert, onderzoek doet naar de rivieren van Nederland of een groep kinderen mee naar buiten neemt.

    De projecten zijn heel gevarieerd, je bent lekker hands-on bezig en eindigt altijd met een concreet resultaat. Zo draag je op een unieke manier bij aan een beter milieu en mooiere natuur. Tijdens het project denkt er iemand met je mee om ervoor te zorgen dat je het beste uit je Groen Traineeship haalt. Daarnaast kun je op de landelijke dagen samen andere jongeren leren kennen en inspiratie opdoen.

  • Voor wie is het Groen Traineeship geschikt?

    Voor alle jongeren van 16-30 jaar die iets willen doen voor natuur, landschap of milieu én het leuk vinden om daar met een groep andere jongeren aan te werken. Daarvoor heb je geen opleiding of (werk)ervaring nodig. We streven naar een in alle opzichten inclusieve groep.

    We bieden het Groen Traineeship aan als een mooie kans voor mensen die een tussenjaar doen, net klaar zijn met hun opleiding, werkervaring op willen doen of iets extra’s naast hun opleiding/werk.

  • Hoe lang duurt een Groen Traineeship?

    De precieze verdeling van de werklast (hoe lang en hoeveel dagen in de week) verschilt per type Groen Traineeship.

    In de lente en herfst is de tijdsinvestering is voor een Groen Traineeship project ongeveer 1 dag in de week. Dit doe je binnen een periode van 2-5 maanden. Het gaat in totaal om zo’n 100-120 uur.

    Voor Groen Traineeship projecten in de zomer geldt ongeveer 80 uur tijdsinvestering in een kortere periode van 3-5 weken.

  • Zijn er kosten verbonden aan deelname?

    In de meeste gevallen zijn Nature Bits kosteloos. Voor de Nature Bits met overnachting kan het zo zijn dat we je vragen lid te zijn van IVN Natuureducatie. Deze specifieke informatie staat dan beschreven in de informatie van de betreffende Nature Bit.

  • Zijn lunch en transport inbegrepen?

    De Nature Bits zijn in de meeste gevallen inclusief lunch en evt. andere maaltijden. Voor vervoer naar de Nature Bit locatie zorg je zelf.

  • Wie organiseert de Nature Bits?

    De Nature Bits worden georganiseerd door een team Nature Bit koplopers. Dit zijn net als jij jonge mensen tussen de 18 en 30 jaar. Samen met natuurexperts en begeleiders vanuit IVN Natuureducatie verzorgen zij de natuurervaringen.

  • Hoe lang duurt een Nature Bit?

    Een Nature Bit kan in een halve dag tot twee dagen plaatsvinden. In sommige gevallen zit er dus een overnachting bij.

  • Wat leer je tijdens de natuurgidsenopleiding?

    Je leert hoe je groene activiteiten kunt organiseren en begeleiden. Denk aan het opzetten en leiden van excursies, het werken met basisschoolleerlingen en meer. Tijdens de opleiding zoek je uit wat jij leuk vindt om te doen.

    Ook leer je je eigen regio goed kennen. De natuur die er nu te zien is, maar ook het ontstaan en de rol van de mens daarin. De grotere thema’s zijn meestal: bodem, water, flora, fauna, ecologie en landschap. Daarnaast is er ook veel aandacht voor duurzaamheid.

  • Wie organiseert World Cleanup Day in Nederland?

    In Nederland wordt World Cleanup Day georganiseerd door IVN Natuureducatie en gesteund door heel veel bedrijven en organisaties. IVN Natuureducatie is sinds 2023 licentiehouder en volgt daarmee de Plastic Soup Foundation op. IVN faciliteert de website, tools voor de campagne om individuen, scholen, verenigingen en organisaties te activeren en enthousiasmeren om opruimacties te organiseren. 

    IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Het initiatief World Cleanup Day sluit hier perfect op aan, omdat het mensen wereldwijd samenbrengt om de planeet schoon te maken. Door deel te nemen aan opruimacties leren mensen over de impact van zwerfafval op het milieu en worden ze aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor het behoud van de natuur.

  • Wanneer is World Cleanup Day?

    World Cleanup Day wordt, zoals de naam al doet vermoeden, wereldwijd in één dag gehouden. Dit jaar is dat op 20 september 2024. Noteer de datum alvast in je agenda! Opruimacties door het hele land kunnen die dag op allerlei verschillende tijdstippen beginnen. 
     
    Komt 20 september niet goed uit? Of doe je mee als school of organisatie en wil je doordeweeks werken. Dat kan! Je kan acties de hele week voor World Cleanup Day aanmelden via deze website.

    Het opruimen van zwerfafval is uiteraard elke dag van het jaar mogelijk. We moedigen je dan ook zeker aan ook buiten World Cleanup Day om op pad te gaan met handschoenen en een grijper!

  • Wat is World Cleanup Day?

    World Cleanup Day is in 2008 in Estland ontstaan. Daar verenigden 50.000 mensen zich om het hele land in slechts vijf uur op te ruimen. Dit simpele idee is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met miljoenen vrijwilligers. Zwerfafval opruimen is een activiteit geworden die mensen en groepen verbindt. World Cleanup Day wordt georganiseerd door Let’s Do It World (LDIW), een wereldwijd netwerk van meer dan 190 landen. 

    In Nederland wordt World Cleanup Day georganiseerd door IVN Natuureducatie en gesteund door heel veel bedrijven en organisaties. IVN Natuureducatie is sinds 2023 licentiehouder en faciliteert de website, tools voor de campagne om individuen, scholen, verenigingen en organisaties te activeren en enthousiasmeren om opruimacties te organiseren. 

  • Hoe kan ik meedoen aan World Cleanup Day?

    Op World Cleanup Day doe je mee als organisator door het zelf organiseren van een opruimactie, of als deelnemer door je aan te melden voor een opruimactie bij jou in de buurt.

    Je kunt ook als organisatie of bedrijf mee doen en officieel partner worden van World Cleanup Day en samen met collega’s, vrijwilligers of klanten een opruimactie organiseren. Een toffe actie en mooie manier om je betrokkenheid te tonen! Klik hier om de mogelijkheden te bekijken 

    Ook scholen kunnen meedoen en een opruimactie organiseren. Bekijk de lesmogelijkheden

  • Waar hang ik het insectenhotel op?

    Hang je hotel op een droge en zonnige plek met de opening richting het zuiden. Zie je dat een holletje is dichtgemaakt? Gefeliciteerd, dan heb je een bewoner!

  • Wat zit er in een insectenhotel?

    Iedere ‘gast’ heeft een voorkeur voor bepaalde materialen. Gebruik bijvoorbeeld holle stengels om een bijenhotel te maken of kies voor dorre takjes en blaadjes op een beschutte plek, zodat vlinders daarop kunnen rusten. Sommige beestjes, zoals lieveheersbeestjes, kruipen graag in een dennenappel. Dat is een veilige schuilplaats. In onze handleiding: Maak je eigen insectenhotel vind je een duidelijk overzicht welk materiaal geschikt is voor welke soort.

  • Is een insectenhotel geschikt voor op het balkon?

    Insecten kunnen hoger vliegen dan mensen vaak denken. Jouw balkon kan daarom het perfecte schuilplekje worden voor een wilde bij of lieveheersbeestje. Zet wat bloembakken neer met wilde bloemen om de hotelgasten aan te trekken!

  • Wat gebeurt er als een plant stuk gaat tijdens het vervoer?

    Gelukkig komt dat niet vaak voor, maar dat kan natuurlijk. Samen bekijken we dan hoe ernstig de schade is. In het voorjaar herstellen planten zich ongelofelijk snel, dus soms kiezen we ervoor om even af te wachten hoe de plant zich ontwikkelt. Is een plant echt kaduk, dan krijg je ofwel het geld voor die plant terug, of we sturen je een nieuwe na.

  • Wanneer ontvang ik de digitale materialen?

    De digitale materialen worden begin juni per mail verzonden.

  • Ik woon buiten Nederland en heb geen iDEAL.

    Via onze website is het alleen mogelijk om via iDEAL te betalen. Woon je buiten Nederland en wil je de cursus volgen? Vraag dan een Nederlandse vriend(in), kennis of familielid om voor jou te betalen en betaal hem/haar later terug.

  • Kan ik een factuur ontvangen van mijn betaling?

    De bevestiging van de inschrijving geldt als bewijs van betaling en is daarmee een vereenvoudigde factuur. In de bevestiging vind je ook het BTW-bedrag terug. Bij bedragen onder de 100EUR hoef je minder gegevens te vermelden op de factuur. Dit is conform de regels van de Belastingdienst rondom de BTW administratie.

  • Ontvang ik een diploma?

    Na het voltooien van alle 6 modules van de cursus ontvang je een certificaat waarop jouw deelname van de cursus is vermeld. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de aankoopprijs.

  • Ik twijfel of ik tot de geschikte doelgroep behoor. Kan ik een inkijkje krijgen in de cursus?

    Een preview is helaas niet mogelijk. De online cursus is specifiek ontwikkeld voor de beginnende (volwassen) natuurontdekker zonder enige voorkennis. Middels de 6 modules zet je jouw eerste stappen in het herkennen van veelvoorkomende planten en dieren in Nederland. Voor een indruk, bekijk je het filmpje bovenaan deze pagina.

  • Heb je een groen schoolplein nodig om mee te doen met de IVN Week van de Natuur?

    Nee, de opdrachten zijn laagdrempelig en toegankelijk én geschikt om op elk schoolplein mee aan de slag te gaan. Hoe groener het schoolplein, hoe beter, maar dit is zeker geen vereiste om deel te nemen aan de IVN Week van de Natuur.

  • Kan ik zonder het fysieke pakket ook meedoen aan de IVN Week van de Natuur?

    Jazeker! Je hebt het fysieke pakket niet nodig om mee te kunnen doen aan de IVN Week van de Natuur. In het digitale pakket dat alle deelnemers ontvangen, zitten alle materialen die je nodig hebt voor deelname aan de IVN Week van de Natuur. 

  • Kan ik meerdere klassen van onze school tegelijk aanmelden?

    Nee, iedere leerkracht dient zijn of haar eigen klas apart aan te melden. 

  • Wat kost deelnemen aan IVN Week van de Natuur?

    Aanmelden voor de IVN Week van de Natuur is gratis.

  • Wat is de week van de Natuur?

    De IVN Week van de Natuur is een initiatief van IVN Natuureducatie. Tijdens deze week bieden we laagdrempelige buitenactiviteiten aan en leren kinderen niet alleen over, maar ook ín de natuur.    

    IVN ziet de natuur namelijk als het beste klaslokaal voor kinderen. Een natuurrijke schoolomgeving is een plek waar álle kinderen zich gezond kunnen ontwikkelen en kennis en vaardigheden opdoen om bij te dragen aan een planeet die bruist van het leven. Daarom nodigen we zoveel mogelijk leerkrachten uit om met ons mee te doen. 

  • Voor wie is de IVN Week van de Natuur?

    De IVN Week van de Natuur is vooral gericht op kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar in het basisonderwijs. In het digitale IVN Week van de Natuur pakket die je als school eind mei via de mail ontvangt als je je hebt aangemeld, vind je leuke natuuropdrachten die je buiten met de leerlingen kunt doen. 

  • Welke materialen zitten er in het digitale pakket van de IVN Week van de Natuur?

    In het digitale pakket zitten onder andere: 

    • Leuke korte, flexibel in te delen, opdrachten voor de hele week met een introductie op het digibord 
    • Een spetterende eindquiz om jullie opgedane natuurkennis te testen
  • Wat kan ik doen tijdens de IVN Week van de Natuur?

    Na aanmelding ontvang je eind mei, per e-mail een link naar de digitale middelen die speciaal voor de IVN Week van de Natuur zijn ontwikkeld. Er is voor iedere dag een leuke en leerzame doe-opdracht die je buiten met de leerlingen kunt uitvoeren. Daarnaast kun je de opdrachten naar eigen inzicht en interesse verder uitbreiden. Voor de laatste schooldag op vrijdag 14 juni staat er een quiz op de agenda die je klassikaal kunt doen. 

  • Waarom moet ik mijn adresgegevens opgeven?

    We vragen je adresgegevens om je het fysieke pakket met materialen van de IVN Week van de Natuur te kunnen sturen.

  • Ontvang ik bericht als we geen fysiek pakket ontvangen?

    Nee, je ontvangt hierover geen bericht. Er is een beperkte voorraad aan fysieke pakketten beschikbaar en ze worden verdeeld op volgorde van aanmelding. De eerste aanmeldingen ontvangen de fysieke pakketten, zolang de voorraad strekt. 

  • Wanneer is de IVN Week van de Natuur?

    De Week van de Natuur vindt plaats van maandag 2 tot en met zondag 8 juni 2025.

  • Ontvangen alle deelnemers een fysiek pakket met materialen van de IVN Week van de Natuur?

    Nee, alleen basisscholen die zich voor 17 mei aanmelden ontvangen begin juni het fysieke pakket, zolang de voorraad strekt. De fysieke pakketten worden verdeeld op volgorde van aanmelding. Als je je nu aanmeldt ontvang je helaas geen fysiek pakket. 

    * Actievoorwaarden:

    • Alleen van toepassingen op aanmeldingen die zijn gedaan voor 17 mei
    • Het pakket wordt begin juni naar het schooladres verzonden
    • De oplage is beperkt, zolang de voorraad strekt

     

  • Wat leer je in de IVN Natuurcursus: Leer de basis?

    De IVN Natuurcursus: Leer de basis is een goed begin voor iedereen die meer wil weten over de natuur. Middels 6 online modules boordevol leuke natuurweetjes, interessante voorbeelden en toegankelijke opdrachten zet je jouw eerste stappen in het herkennen van veelvoorkomende planten en dieren in Nederland. Je ontdekt waarom natuur belangrijk is, wat je kunt doen voor gezondere natuur en hoe je natuur een plekje geeft in jouw leven.  

  • Hoe wordt mijn Tuiny Bloeipakket verzonden?

    Het Tuiny Bloeipakket past mooi in een doos. We zorgen ervoor dat de planten lekker klem staan in de doos, zodat ze niet gaan schuiven. Bovendien werken we met bezorgdiensten die de doos rechtop houden.

    Kies je voor avondbezorging, dan geldt dat je planten die ochtend pas de doos in zijn gegaan. Kies je voor dagbezorging, dan zijn je planten de dag ervoor ingepakt. De planten kunnen trouwens prima tegen 3 nachten in een doos, dus iets van tegenslag bij jou of bij de bezorgers kunnen ze prima hebben.

  • Hoe krijg ik de gratis plantencursus?

    Bij je bestelling krijg je van Sprinklr, helemaal gratis, een online plantencursus. Deze ontvang je automatisch in je mailbox, daar hoef je verder niks voor te doen! Je ontvangt alle informatie die je nodig hebt om jouw Tuiny Bloeipakket groot en happy te maken! De plantencursus start rond het bezorgmoment van je plant(en).

  • Hoe moet ik de planten verzorgen?

    Op de website van Sprinklr vind je in de tuinplantenbieb verzorgingstips voor alle planten in je pakket, die kun je dus gemakkelijk terugvinden. In elke plant die je krijgt zit bovendien een label, het is handig om die te bewaren, dan kun je altijd gemakkelijk terugvinden hoe een plant ook alweer heette. Bovendien staan daar ook de basis verzorgingsregels op.

  • Hoe groot zijn de planten als ik ze krijg?

    De grootte van de planten hangt af van het moment van bestelling en verzending. Maar weet: in vergelijking met het tuincentrum zijn onze planten in maart-april-mei nog klein. Onze planten zijn biologisch geteeld, bijna allemaal zonder extra warmte, in half-open kassen en in het open veld. Dat betekent dat ze gewoon mee doen met de Nederlandse natuur.

    Tuinplanten die je op het einde van de winter en in het begin van het voorjaar ziet in de tuincentra, bloemenwinkels, bouw- en supermarkten, zijn ofwel ingevlogen uit warme gebieden of gekweekt met heel veel extra warmte. Die lopen dus kunstmatig voor op de natuur, en zijn dus ook schadelijker voor die natuur. Onze planten zijn wel super sterk dankzij hun fantastische wortels. En die wortels gaan ervoor zorgen dat ze in jouw tuin uitgroeien tot prachtige, gezonde joekels.

  • Hoeveel tijd kost het om de cursus te volgen?

    Vanaf 13 mei verschijnt er iedere week een nieuwe online module: interactieve digitale leerinhoud. Deelnemers van de IVN Natuurcursus: Leer de basis zijn gemiddeld 15 minuten bezig met een module. Bij elke module horen leuke opdrachten. De tijd die je aan deze opdrachten kwijt bent varieert van 10 á 60 minuten per week. Je kunt deze opdrachten alleen doen of samen met iemand anders!

  • Hoe kan ik veilig opruimen?

    De veiligheid van de deelnemende vrijwilligers staat voorop. 
    We raden daarom deelnemers aan om herbruikbare huishoud- of tuinhandschoenen te dragen om de handen te beschermen.

    Daarnaast vragen we iedereen om geen opruimacties te organiseren direct langs een drukke doorgaande weg, een rijksweg, een snelweg of een spoorlijn. Het verkeer rekent niet op je aanwezigheid op die plekken. Let op jonge kinderen, zorg dat ouders in de directe omgeving zijn om over hun veiligheid te waken en hen te behoeden voor bijvoorbeeld plotseling oversteken van de weg. We raden daarom aan om met kinderen een extra veilige omgeving op te zoeken voor de opruimactie: een park, het bos of strand of een rustige, autoluwe straat. Je bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.  

  • Staat je vraag er niet tussen?

    Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via worldcleanupday@ivn.nl

  • Wat doe ik met mijn afval?

    In Nederland werkt de gemeente samen met jou om je afval op te halen. Door vooraf contact op te nemen met de gemeente kan je zelf organiseren dat jouw afval opgehaald wordt. Heb je niet zoveel afval, dan kan je dit gewoon in vuilniszakken in de afvalcontainer gooien. 

  • Hoe kom ik aan de materialen die nodig zijn om op te ruimen?

    De organisatie van World Cleanup Day faciliteert geen opruimmaterialen. De organisatoren en deelnemers regelen dit zelf. Een paar tips: als je niet kunt/wilt bukken om afval op te rapen, kan een grijper handig zijn. We raden initiatiefnemers van opruimacties aan om de eigen gemeentelijke afvaldienst telefonisch of via de website te benaderen om daar grijpers te lenen. Kijk eens op de overzichtswebsite Overal Schoon wat jouw gemeente doet. Vaak kan de gemeentereiniging of de afdelingen Publieke Werken of Publieksinformatie je verder helpen. We raden deelnemers aan om herbruikbare huishoud- of tuinhandschoenen en vuilniszakken te gebruiken.  

  • Waar kan ik het beste gaan opruimen?

    Op elke plek waarvan jij denkt dat het succesvol en leuk kan zijn. Helaas kan je bijna overal in Nederland zwerfafval vinden, vaak tref je het aan in parken, langs snoeproutes, bij supermarkten, drukke pleinen, langs fietspaden en in bochten van wegen en afritten (let op veiligheid!). Door het initiatief Schone Rivieren weten we dat er ook veel zwerfafval met onze rivieren naar zee stroomt. Een opruimactie op de rivieroevers of op het strand kan dus ook goed! 

  • Ik wil meedoen aan een traject, maar ben geen student van de betrokken onderwijsinstelling. Kan ik meedoen?

    Op dit moment staan de trajecten alleen open voor studenten van de betrokken onderwijsinstellingen. Ben je enthousiast en wil je MDT Buitenkans bij jouw onderwijsinstelling terugzien? Verwijs je docent, mentor of andere betrokken persoon door naar de website. Zij kunnen contact opnemen met ons over de mogelijkheden.

    We streven ernaar om in de toekomst ook open trajecten aan te bieden. Houd de website hiervoor in de gaten.

  • Kan ik anders betalen dan met iDEAL?

    Nee, dat is niet mogelijk. Via onze website kun je alleen via iDEAL betalen. Woon je buiten Nederland en wil je de cursus volgen? Vraag dan een Nederlandse vriend(in), kennis of familielid om voor jou te betalen en betaal hem/haar later terug. 

  • Kan ik een factuur ontvangen van mijn betaling?

    De bevestiging van de inschrijving geldt als bewijs van betaling en is daarmee een vereenvoudigde factuur. In de bevestiging vind je ook het BTW-bedrag terug. Bij bedragen onder de 100EUR hoef je minder gegevens te vermelden op de factuur. Dit is conform de regels van de Belastingdienst rondom de BTW administratie. 

  • Ontvang ik een diploma?

    Na het voltooien van alle 6 modules van de cursus ontvang je een certificaat waarop jouw deelname van de cursus is vermeld. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de aankoopprijs. 

  • Ik twijfel of ik tot de geschikte doelgroep behoor. Kan ik een inkijkje krijgen in de cursus?

    Een preview is helaas niet mogelijk. De online cursus is specifiek ontwikkeld voor de beginnende (volwassen) tuiniers. Middels de 6 modules zet je jouw eerste stappen in het ontwikkelen van je eigen levende tuin of balkon. Voor een indruk, bekijk je het filmpje bovenaan deze pagina. 

    Ben je deelnemer van de Nationale Postcode Loterij? Dan krijg je een mini-versie van de cursus cadeau. Dit is een kleine selectie van de lessen. Deze mini-cursus geeft een goed beeld om te beslissen of de hele cursus interessant is voor jou.

  • Wat leer je in de IVN Natuurcursus: De Levende Tuin?

    Duurzame tuinexpert Anne Wieggers laat je in deze online cursus stap voor stap zien hoe je jouw tuin natuurvriendelijk maakt. De cursus is speciaal voor beginnende tuiniers, maar bevat ook onderwerpen voor wat verder gevorderden zoals je eigen bodemverbeteraar maken, zaden verzamelen, herkomst van planten en mulchen. Het bestaat uit 6 modules die je zelfstandig kunt volgen. Middels online lessen, korte opdrachten in je tuin en rondom je huis en inspiratie in de vorm van video’s, foto’s en artikelen leer jij alle ins & outs over een natuurrijkere tuin!

  • Hoeveel tijd kost het om de cursus te volgen?

    Circa 30 minuten per module (als je alleen de informatie leest en video’s bekijkt). Wij raden aan om lekker de tijd te nemen voor alle opdrachten. Neem zoveel tijd als je zelf wilt. Zo leer je je tuin of balkon het beste kennen. Ronde de cursus wel binnen 6 maanden af.

  • Ik ben in de cursusperiode op vakantie, is dit een probleem?

    Nee, dit is geen probleem! Je kan de inhoud van de IVN Natuurcursus: De Levende Tuin in je eigen tijd doorlopen en bent niet gebonden aan live bijeenkomsten. Alle cursusmodules blijven beschikbaar tot een half jaar na inschrijving.

  • Wanneer start de IVN Natuurcursus: De Levende Tuin?

    Inschrijven voor de IVN Natuurcursus: De Levende Tuin kan vanaf 1 oktober. Je kunt de lessen uit de cursus volgen op momenten die jou het beste uitkomen. Na het aanmelden is de volledige cursus 6 maanden beschikbaar, zodat jij in je eigen tempo de opdrachten kunt doen.

  • Hoeveel kost de IVN Natuurcursus: De Levende tuin?

    Meedoen met de IVN Natuurcursus: De Levende Tuin kost €24,95.

  • Zodra ik op een externe link (YouTube, Spotify of anders) in de module klik, ga ik weg uit de cursusomgeving. Hoe kom ik weer terug bij waar ik gebleven was?

    Wil je weer terugkeren naar de cursus, dan kun je met de toetsencombinatie Alt+Tab (in Windows) of Command+Tab (in MacOS gemakkelijk wisselen tussen vensters. Je zult zien dat de cursus nog gewoon openstaat als los venster. Na het wisselen kun je weer verder waar je gebleven was in de cursus. Mobiel of tablet: Klik onderaan in je browser op het vierkantje (iPhone/iPad) of de 3 puntjes boven elkaar (Android) om te wisselen tussen tabbladen/geopende vensters.

  • Ik krijg de melding dat ik de modules niet heb voltooid, terwijl ik wel alles doorlopen heb.

    Zodra je een module helemaal doorlopen hebt, klik je onderaan de pagina op de groene balk met de tekst VERDER/NAAR MODULE X. Alleen zo registreert het systeem dat je de modules voltooid hebt. Zorg dat de voortgangsbalk in de online omgeving op 100% staat en alle lessen een groen vinkje hebben.

  • Kan ik de informatie uit de cursus downloaden?

    We raden aan om een notitieboek te gebruiken om tussendoor aantekeningen te maken en voor het uitvoeren van de opdrachten in je eigen tuin. Daarnaast bieden we enkele handige downloads zoals een Tuinkalender. Sla linkjes op in je favorieten zodat je die ook na de cursus kunt terugvinden.

Bekijk meer minder vragen