
Bomen herkennen in de winter
Op 21 februari organiseerde de Plantenwerkgroep een avond over het herkennen van bomen aan de hand van de knoppen, het silhouet en de schors.
De eerste helft van de avond probeerden de deelnemers de knoppen van bomen en struiken te determineren. Enkele tafels lagen vol met takken van onder meer de plataan, linde, wilg, populier, es, eik, berk, els, hazelaar, beuk, iep, haagbeuk, vlier en liguster.
Waar hebben we op gelet bij het determineren:
- Wat is de kleur van de knoppen, bijvoorbeeld rood, paars, groen, bruin, zwart, grijs of bruin/groen?
- Hoe zijn de knoppen verdeeld over de tak. Staan ze tegenover elkaar of verdeeld over de tak, is er een eindknop of zijn er meer eindknoppen?
- Hoe zien de knoppen eruit: klein, groot, dik, breed, smal?
- Is er één knopschub of zijn er meer?
Na de pauze was er een presentatie over boomsilhouetten. Ook kwamen de stam en de schors van deze bomen in de winter aan bod. De wintertijd leent zich er uitstekend voor om naar de takken van de bomen te kijken. Bij de beuk gaan de dikke takken bijvoorbeeld schuin omhoog, terwijl bij de eik de takken een stukje omhoog gaan en dan weer iets naar beneden de breedte in. We hebben gekeken naar de silhouetten van de witte en grauwe abeel, Canadapopulier, Italiaanse en zwarte populier, paardenkastanje, acacia, gewone esdoorn, plataan, zomereik, beuk, haagbeuk, taxus, walnoot, vlier, iep, es, hazelaar, wilg, linde, els, meidoorn, berk, treurwilg en treurbeuk, geknotte wilg, populier en kastanje.
Het is zeker niet altijd gemakkelijk een boom te herkennen door alleen naar de knop, schors of het silhouet te kijken. Soms moet je echt onder de boom zoeken naar het oude blad of de vruchtjes die eronder liggen of een combinatie van knop, silhouet, schors en blad. En dan kom je er meestal wel uit.
Knoppen herkennen. Pieta van het Hoofd
Nieuwsgierig geworden naar andere activiteiten van de Plantenwerkgroep? De komende tijd staan deze activiteiten op de planning:
• 18 maart is er een excursie naar Landgoed Den Eng, een oud parkbos in Ommeren.
• 25 april is er een avond bij De Knop in Geldermalsen over de meest bekende wilgen.
• 29 april is er een excursie in De Steendert om de verschillende soorten wilgen te bekijken en herkennen.
Iedereen is van harte welkom, dus ook als je geen lid bent van de Plantenwerkgroep. Wel graag even van tevoren laten weten aan welke activiteit je wilt deelnemen. Dat kan via pwg@ivnwestbetuwe.nl
Foto: Eik. Pieta van het Hoofd