IVN Natuuracademie

Volg een cursus bij IVN. De grootste en meest diverse natuuracademie van Nederland. Interessant, leuk en je geniet erna nóg meer van buiten zijn.

Natuurfotograaf met verderkijker in de duinen

Aanbod

IVN heeft het meest diverse en lokale aanbod van natuurcursussen in Nederland. Inhoudelijk sterk, persoonlijk en leuk om te doen. Het aanbod varieert van korte workshops en online cursussen tot een tweejarige opleiding tot Natuurgids. We ontwikkelen altijd door zodat we aan blijven sluiten op veranderingen in de natuur, ontwikkelingen in de maatschappij en mogelijkheden in het aanbieden van educatie. 

Lokale cursussen

Cursussen worden aangeboden door onze lokale afdelingen. Dit varieert van workshops en mini-cursussen van één theorieles en een excursie tot langere cursussen van meerdere maanden. 

Natuurgidsenopleiding

De Natuurgidsenopleiding is unieke opleiding voor iedereen die natuurgids wil worden. Je leert over de natuur én hoe je anderen enthousiast kunt maken en kunt leren over de natuur.

Online cursussen

IVN Natuureducatie brengt leren over de natuur naar je toe. Of je nou in je woonkamer, op je balkon of in de trein zit. Leer meer over de natuur via je mobiel, tablet of computer.

Veelgestelde vragen Natuuracademie

Ik wil graag een cursus geven

Heel leuk dat je als IVN’er een cursus aan wilt bieden. We hebben een bibliotheek met cursusmaterialen die je zo (of met aanpassingen naar jouw expertise en smaak) mag gebruiken. Deze materialen zijn terug te vinden op ons.IVN. Je mag ook zelf een cursus en cursusmateriaal ontwikkelen. Dan kun je bij het IVN Cursushuis terecht voor advies en training.

Wat voor soort cursussen kan ik volgen bij IVN?

We hebben grofweg twee typen cursussen: Bij natuurcursussen leer je over de natuur. Bijvoorbeeld over vogels, planten, het landschap en duurzaamheid. Bij gidscursussen leer je hoe je ánderen bij de natuur betrekt. Een groot deel van ons aanbod is voor particulieren. Maar we hebben ook een aanbod voor professionals, zoals gemeentelijk personeel, zorgmedewerkers en personeel uit de kinderopvang en het onderwijs.

Hoe kan ik me opgeven voor een cursus?

Er is geen centrale cursusadministratie waar je je kunt inschrijven. Bij de cursus van jouw keuze staat hoe je je voor die cursus op kunt geven. Soms gaat dat via een formulier en soms moet je een mail sturen. Staat het niet duidelijk aangegeven? Neem dan contact op met het bestuur van de organiserende IVN afdeling.