IVN Natuuracademie

Volg een cursus bij IVN. De grootste en meest diverse natuuracademie van Nederland. Interessant, leuk en je geniet erna nóg meer van buiten zijn.

Natuurfotograaf met verderkijker in de duinen

Veelgestelde Natuuracademie

Ik heb me opgegeven voor een cursus, maar nog niets gehoord.

Neem contact op met de organisatie van jouw cursus. Vrijwel altijd staan de contactgegevens bij de activiteit. Mocht dat niet zo zijn, neem dan contact op met het bestuur van de organiserende IVN afdeling. Heb je je opgegeven voor een cursus die niet door een afdeling wordt georganiseerd? Neem dan contact op met info@ivn.nl

Hoe kan ik me opgeven voor een cursus?

Er is geen centrale cursusadministratie waar je je kunt inschrijven. Bij de cursus van jouw keuze staat hoe je je voor die cursus op kunt geven. Soms gaat dat via een formulier en soms moet je een mail sturen. Staat het niet duidelijk aangegeven? Neem dan contact op met het bestuur van de organiserende IVN afdeling.

Wat kost een cursus?

IVN is een organisatie zonder winstoogmerk. En we vinden het belangrijk dat natuurcursussen toegankelijk zijn voor elke portemonnee. We houden de prijzen van cursussen altijd zo laag mogelijk. De exacte kosten verschillen. Informatie over de kosten staat, als het goed is, bij de cursus van jouw keuze.

Wie organiseren de cursussen?

Zowel vrijwilligers als beroepskrachten organiseren cursussen. De meeste cursussen worden gegeven bij lokale IVN afdelingen. Dat is fijn, want zij kennen de natuur bij jou in de buurt het beste.

Ik ben al lid van IVN. Mag ik meedoen met een cursus van een andere afdeling?

Informeer bij de organisatie van die cursus of het mogelijk is om mee te doen. Meestal is dit geen enkel probleem. Soms wordt aan de leden van de eigen afdeling wel voorrang gegeven.

Moet ik lid zijn om mee te doen aan een cursus?

Voor de natuurcursussen niet. Voor een aantal van de gidsencursussen wel, in verband met verzekeringen wanneer je anderen mee naar buiten neemt. Wel krijg je meestal korting als je lid bent van IVN. En met een lidmaatschap steun je het werk van IVN.

Moet ik al veel weten over de natuur voordat ik mee kan doen?

We delen onze kennis over de natuur graag met iedereen. Daarom heb je voor de meeste cursussen geen voorkennis nodig. Mocht iets wel voor gevorderden zijn, dan staat dat aangegeven.

Wat voor soort cursussen kan ik volgen bij IVN?

We hebben grofweg twee typen cursussen: Bij natuurcursussen leer je over de natuur. Bijvoorbeeld over vogels, planten, het landschap en duurzaamheid. Bij gidscursussen leer je hoe je ánderen bij de natuur betrekt. Een groot deel van ons aanbod is voor particulieren. Maar we hebben ook een aanbod voor professionals, zoals gemeentelijk personeel, zorgmedewerkers en personeel uit de kinderopvang en het onderwijs.