Overig

Natuurexcursie vanaf de Lek

West-Betuwe 8 juli 2023

Op zondagochtend 18 juni hebben we met 7 roeiers genoten van de natuur langs de Lek. Om 7.00 uur vertrokken IVN natuurgidsen Fieke en Marja met 5 andere roeiers richting de afgraving bij de Redichemse waard bij Culemborg. Het weer zat mee: het was droog, niet te warm en er was weinig wind.

Toen we bij de afgraving aankwamen en Fieke uitgebreid uitleg gaf over de verschillende wilgen, werden we al ‘verwelkomd’ door de ijsvogel. Even verderop liet een fuut zich zien, met drie jongen op zijn rug. En allerlei vogels waren op deze vroege zondagochtend te horen, zoals de vink, zwartkop en groenling.

In tegenstelling tot de roeiexcursies in de afgelopen jaren was het aantal bloeiende planten wat minder. Met uitzondering van de mooie grote engelwortel. Deze plant met de typische grote groene bollen en rode stengel was op verschillende plekken langs de Lek te bewonderen. Wat ook opvallend veel te zien was, waren wilgen en meidoorns die vol zaten met spinselmotten. We konden de ‘spinsels’ van dichtbij bekijken en zagen volop bewegende rupsen en rupsen die als een soort te drogen stokvissen in het gelid hingen om zich te gaan verpoppen tot de wit met zwarte motten die in juli en augustus te zien zijn. Hoewel de rupsen de bomen behoorlijk kaal gegeten hebben, zul je over een tijdje zien dat zich weer volop blad ontwikkelt. Totdat er volgend jaar nieuwe rupsen zijn…

We lagen ook even stil bij de beverburcht en bij alle afgeknaagde stengels van de Japanse duizendknoop in het water aan de andere kant van de afgraving. Doet de bever zich nu tegoed aan deze invasieve exoot? En is dat goed nieuws of blijven de stengels in het water liggen en verspreid deze plant zich daardoor juist extra? Helaas weten we het (nog) niet.

Beverglijbaan met knaagsporen aan Japanse duizendknoop. Fieke Vos

Vanaf de afgraving roeiden we door naar de palen, om vandaaruit via de overkant terug te varen naar Culemborg. Onderweg zagen we onder andere nog zwanenbloemen staan en verbaasden we ons over een abeel op de krib die volop in blad staat terwijl ze opnieuw aangevreten wordt (door een bever?).

Tegen 10.00 uur waren we weer terug voor een gezamenlijk ontbijt op het zonnige terras van ons Clubschip. Volgend jaar weer.

Fieke Vos en Marja ten Voorde

Foto: Afgeknaagde Japanse duizendknoop. Fieke Vos

Ontdek meer over

Deel deze pagina