Amfibiën en reptielen

Verhuizing van ruim 200 kamsalamanders voor dijkversterking

West-Betuwe 29 april 2024

Kamsalamanders overwinteren in onze dijken of binnendijks op erven, in tuinen en bosjes. In het voorjaar gaan ze naar water om eitjes te leggen en hun jongen te laten opgroeien.  Normaal gesproken geen enkel probleem. Alleen ligt dit voortplantingswater precies in het gebied waar de dijk tussen Tiel en Waardenburg versterkt moet worden. Daarom zijn de kamsalamanders, een bedreigde en beschermde diersoort, verhuisd naar een nieuw en nabijgelegen leefgebied. 

Ecoloog Jasper Hooymans van Mekante Diek werkte mee aan de verplaatsing van de kamsalamanders. Hij vertelde dat ze zo´n anderhalf jaar geleden zijn begonnen met het aanleggen van een nieuw breder water als compensatie voor het huidige leefgebied van de kamsalamanders. Dat nieuwe terrein is goedgekeurd als leef- en voortplantingsgebied. Vroeg in dit voorjaar – dus voordat de kamsalamanders zich gaan voortplanten – werd de waterstand verlaagd om de dieren goed te kunnen zien, vinden en vangen. Mensen in waadpak en met schepnet liepen het gebied af om ruim 200 kamsalamanders, 2000 kleine watersalamanders en enkele groene kikkers, vissen en padden te vangen en verplaatsen naar het nieuwe leefgebied. Daarna werd de oude watergang gedempt om te voorkomen dat de dieren terug gaan.

pastedGraphic.png

De kamsalamanders zijn van het rode gedeelte naar het groen omkaderde deel verplaatst. In het najaar volgt de verhuizing van dieren uit het blauwe deel.

Help je dit najaar mee?

Dit najaar gaat Mekante Diek ook dieren afvangen in emmers en overplaatsen naar binnendijks. IVN-ers die mee willen helpen, zijn van harte welkom. Hierover zullen we dit najaar een oproep plaatsen.

Kleibergen

De bergen klei bij Opijnen, die de bevers dankbaar gebruikten als hoogwatervluchtplaats, zijn depots waar klei tijdelijk wordt opgeslagen. De bevers zijn daar weer weg, waarschijnlijk terug naar hun vaste burchten in de uiterwaarden. De klei uit deze bergen wordt verwerkt om de watergangen te dempen en de dijk te versterken. Rondom de kleibergen staan zwarte amfibiewerende schermen om te voorkomen dat amfibieën in de kleibergen gaan zitten. Komende maanden zal Mekante Diek meer schermen plaatsen. Nu tussen het nieuwe leefgebied en de dijk om te voorkomen dat er dieren op het terrein van de dijkversterkingswerkzaamheden gaan zitten.

Foto: Kamsalamanders worden verplaatst naar hun nieuwe leefomgeving. Mekante Diek 

Ontdek meer over

Deel deze pagina