Zomertelling gierzwaluwen in Waardenburg Vogels

Zomertelling gierzwaluwen in Waardenburg

West-Betuwe 11 juli 2022

Deze zomer hebben we tweemaal bij kasteel Waardenburg een gierzwaluwtelling gedaan. Het doel was om te kijken hoeveel nestkasten bezet zijn dit jaar. En minstens zo belangrijk: of deze zomertelling aan de buitenkant ongeveer dezelfde resultaten oplevert als onze wintertellingen.

De eerste avond
Op 23 juni hadden we een warme zomeravond. Verspreid in 3 groepjes rondom het kasteel hebben we de bezochte nestkanten aan de buitenzijden van het kasteel geteld, met telescoop en verrekijkers. In de lucht wemelde het van de gierzwaluwen, vooral aan de noordkant van het kasteel. Aan die zijden zitten ook de meeste nestkasten en ook nog eens heel dicht bij elkaar. Voor de tellers aan die kant was het tellen dan ook een grote uitdaging.  Want zo’n zomertelling is geen sinecure. Omdat de vogels supersnel vanuit het niets de kasten invliegen, moet je eigenlijk continu met de kijker gericht zijn op de openingen. Omdat je ze anders mist. Wat hielp was dat bij de meeste kasten poepsporen te zien waren onder de openingen, zodat je die gemakkelijk kon vinden en het gaf een indicatie dat daar wordt gebroed of eerder was gebroed.

De tweede avond
De situatie op 9 juli was anders. Aanzienlijk koeler en ook met aardig wat wind. We hebben toen vanaf het binnenterrein de overgebleven zijden met nestkasten geteld. Er waren veel minder gierzwaluwen te zien dan de eerste avond. Omdat we zo dicht bij het kasteel stonden, waren we bang dat we ze misschien verstoorden en hielden ons heel rustig. Een zen-telling. Leuk was dat we een koppie van een jong naar buiten zagen kijken. Zo’n jong is te herkennen aan meer wit op de kop.

gierzwaluw, telling, Waardenburg

Gierzwaluwtelling tweede avond. Kinie Lont

Ondertussen klepperden de ooievaars op het nest voor het kasteel, vloog er regelmatig een groene specht langs en een torenvalk en sperwer jaagden dichtbij, boven het kasteel. Pas tegen 22.00 uur werd het drukker rondom het kasteel. Een aantal tellers was toen al naar huis vertrokken voor het damesvoetbal.

Winter- versus zomertelling
Afgelopen winter was het resultaat dat van de 140 kasten er 117 in gebruik waren, waarvan in zeker 105 echt gebroed is. Nu kwamen we met deze twee zomertellingen op in totaal 92 bezette nestkasten. Dus het is ons al aardig gelukt om een indicatie te krijgen. De noordzijde is waarschijnlijk flink onderteld. Daar zitten de kasten zo dicht bij elkaar dat het niet altijd goed te zien was in welke kast de vogels vlogen. De hoge achthoekige toren is jarenlang nauwelijks bezet geweest, vorig jaar was er 1 broedgeval. Nu zagen we de vogels in 6 van de openingen in- en uitvliegen. De telling is dus veelbelovend. Het wordt vast weer een succesvol jaar voor onze gierzwaluwen.

Met dank aan de tellers Marga, Gert Jan, Fieke, Arian, Angeniet, Marja, Tamara, Henk, Saskia. Bert en Kinie.

Foto: Gierzwaluwen tellen. Marja ten Voorde

Ontdek meer over

Deel deze pagina