Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Ik wil vooral mijn kennis verbreden. Anderzijds is het ook een heel goede manier om de liefde voor de natuur over te brengen op andere mensen, om het natuurvonkje over te dragen aan de volgende generatie.

Herman Dirksen - Natuurgids IVN Assen

Sinds ik natuurgids ben neem ik veel meer waar

Nelleke Sijses - Natuurgids IVN Assen

In Leiden organiseren we zes tot acht keer per jaar ‘Van Schemer naar Duister’-wandelingen in de duinen. Mensen blijven maar komen, dus gaan wij enthousiast door met organiseren.

Els van Santen - Natuurgids IVN Leiden

Uitgelicht

Natuuronderwijs? Reken er maar niet op

Natuurouder worden

Natuurouders zijn (groot)ouders en andere enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om samen met kinderen op onderzoek te gaan in de natuur en iets te leren over de natuur. Ze helpen bij de uitvoering van het natuuronderwijs. De invulling van de lessen is en blijft de verantwoordelijkheid van de school en de leerkracht. Natuurouders helpen de leerkracht om met de kinderen naar buiten te gaan en hun omgeving beter te leren kennen.

Lieke trektocht wandelen gids

Natuurgids worden

Een unieke opleiding voor iedereen die natuurgids wil worden. Je leert over de natuur én hoe je anderen enthousiast kunt maken en kunt leren over de natuur. IVN leidt al 60 jaar natuurgidsen op. Er zijn al 16.000 natuurgidsen die overal in Nederland mensen laten zien hoe interessant en leuk de natuur is. Een opleiding door vrijwilligers voor iedereen die ook actief een steentje bij wil dragen aan de natuur. Als je de opleiding afrondt, krijg je een landelijk erkend diploma.