Over de Natuurrijke School

Het primair onderwijs is de perfecte omgeving om kinderen te laten kennismaken met de natuur en alles wat daarin groeit, bloeit, vliegt en kruipt. Samen met leerlingen op ontdekkingstocht in en rondom school is een mooie en leerzame ervaring.

Wij helpen jou met het creëren van een natuurrijke schoolomgeving. Een plek waar álle kinderen zich gezond kunnen ontwikkelen en kennis en vaardigheden opdoen om bij te dragen aan een planeet die bruist van het leven.

header kind natuurrijke school

Onze natuurrijke projecten

IVN Week van de Natuur

Tijdens de IVN Week van de natuur nodigt de natuur jouw klas uit om naar buiten te komen. Ontdekkend leert jouw klas de natuur rondom school kennen. Wat vliegt daar in de lucht? Welke boom is dat? En wie kruipt er eigenlijk onder de tegels? Je gaat samen met jouw klas op ontdekkingstocht om onze vrienden uit de natuur te leren kennen.

suggestie_showfoto_10_hi res_300dpi_verkleind

IVN BinnenBos!

Planten verbeteren de luchtkwaliteit, de leerprestaties en de waardering van leerlingen voor het leslokaal. Niet onbelangrijk, omdat kinderen gemiddeld 40% van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen.

Ieder seizoen natuur op school

Met de activiteitenkalender 2023-2024 beleef je de natuur met de klas op en om school. Hang de kalender in het klaslokaal of zet de data in de schoolkalender. Gedurende het jaar vind je onderaan deze pagina de nieuwste materialen, tips en inspiratie.

Alle schoolpleinen groen!

Zestig procent van de basisscholen in Nederland heeft een saai, betegeld, ongezond schoolplein, waar het op zomerse dagen veel te heet is om buiten te spelen. IVN Natuureducatie vindt het hoog tijd dat hierin verandering komt.

Wil jij ook een groen en gezond speelplein voor alle kinderen?

IVN Voedselbosjes meisjes planten boom

Voedselbosjes

Een Voedselbosje beslaat 30m², met 30 vaste planten, struiken en bomen, deels of volledig eetbaar. Het bevordert begrip van gezonde voeding en voedselproductie bij kinderen door hen actief bij het hele proces te betrekken. IVN streeft naar duizend Voedselbosjes op scholen en kinderopvanglocaties.

IVN Tiny Forest

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan, waar buurtbewoners de Nederlandse natuur ontdekken. Samen maken wij Nederland een stukje wilder!