Bloemen en planten

Meer bloeiende planten in Tiel dan Neerijnen

West-Betuwe 12 januari 2024

De Plantenwerkgroep van IVN West-Betuwe doet al jaren mee aan de Floron Eindejaars Plantenjacht op Landgoed Waardenburg en Neerijnen. Dit jaar organiseerden we deze activiteit voor het eerst ook aan de oostkant van ons werkgebied, in Tiel. Beter toegankelijk voor mensen uit deze omgeving, maar ook een heel ander soort gebied. In en rond bebouwing is het warmer. Daar komen andere planten voor dan in de natuur of in het agrarisch gebied.

Op zoek in Tiel op 27 december

Het was droog, maar wel zwaarbewolkt. Met een leuk groepje deelnemers startten we bij het NS-station en liepen we langs de groenstroken richting de binnenstad. We spotten al snel heel wat bloeiende planten, onder andere tuinbingelkruid en grote ereprijs. Vervolgens liepen we langs de stadsgracht en het kerkplein richting de Waal. Tot hier hadden we al 28 verschillende bloeiers gevonden. Na een gezellige stop met een kopje koffie of thee bij Zinder gingen we verder richting de Waal. Even genieten van het spectaculaire uitzicht op de watermassa. Net boven de waterrand stonden op het talud nog een paar leuke planten in bloei:  avondkoekoeksbloem, herik en duizendblad. En dan door de binnenstad terug naar het station. Onderweg vonden we onder meer nog hoge fijnstraal en zwarte nachtschade.
In totaal zagen we in Tiel 36 bloeiende planten. Het was een leuke middag die zeker voor herhaling vatbaar is.

Op zoek in Neerijnen op 29 december

Door de vorst van begin december waren er op Landgoed Waardenburg en Neerijnen niet zoveel bloeiende planten. Half december waren er 5 te vinden op het toegankelijke deel van de dijk. Tijdens onze Eindejaars Plantenjacht op 29 december bleek ook storm Pia zijn tol te hebben geëist: in het bos waren diverse paden versperd door omgewaaide bomen. Vooral bomen die begroeid waren met klimop waren topzwaar geworden en, ook door de modderig geworden bodem, een makkelijke ´prooi´ voor de storm. Gelukkig stonden de hazelaars volop in bloei en vergaapten diverse deelnemers zich – met loep – aan de mooie en subtiele vrouwelijke bloemetjes. Uiteindelijk zagen we 22 bloeiende planten. De route was dit jaar iets anders: het dijkvlak waar de meeste bloeiende planten staan was  nu afgesloten voor de dijkwerkzaamheden. Dus we zijn benieuwd wat we volgend jaar vinden.

In de bebouwde omgeving van Tiel zijn veel meer bloeiende planten gevonden dan op Landgoed Waardenburg en Neerijnen. Dit komt overeen met de landelijke gemiddelden per telling. Dat was voor een telling in de stad veel hoger dan in de natuur, 18 tegenover 12.

Meedoen aan activiteiten van onze Plantenwerkgroep?

Of je nu wel of geen lid bent van onze Plantenwerkgroep, je bent welkom om deel te nemen aan onze activiteiten.

  • De eerstvolgende bijeenkomst is op dinsdag 16 januari om 20.00 uur in Tiel (Westroyenhal, Predikbroedersweg 14). Dan kijken we terug op 10 jaar Eindejaars Plantenjacht in Neerijnen en vergelijken we wat we dit jaar voor het eerst in Tiel vonden. LET OP: Deze avond gaat niet door.
  • Op woensdag 14 februari organiseren we vanaf 20.00 uur een avond over stinzenplanten in Centrum voor Duurzaamheid De Knop, Rijksstraatweg 19 in Geldermalsen.

Laat even weten als je langs wilt komen door te appen naar 06 22 01 62 63. Dan zetten we stoelen en koffie klaar.

(foto: Op zoek naar bloeiende planten bij NS-station Tiel door Machteld Kruithof)

Ontdek meer over

Deel deze pagina