Waardwandelen Overig

Waardwandelen

West-Betuwe 14 juli 2021

In kleine groepen onze uiterwaarden leren kennen. Dat is het doel van onze nieuwe activiteit Waardwandelen.

Veel natuur in het Gelderse Rivierengebied is te vinden in de uiterwaarden. Het gebied tussen de rivier en de winterdijk, dat bij hoogwater kan overstromen. Tot 30 jaar geleden vooral in gebruik als landbouwgrond, waaronder veel weilanden die lang niet overal toegankelijk waren voor recreanten.

De tijden zijn veranderd. Veel uiterwaarden zijn de laatste jaren veranderd in gebieden met meer ruimte voor het rivierwater, de natuur en haar bezoekers. Er zijn geulen gegraven, al of niet meestromend. De zomerdijken zijn soms verlaagd. Er wordt weinig gemaaid. Want in plaats daarvan lopen er vaak groepjes jong vleesvee zoals Galloways en Hereford en/of kuddes Konikpaarden. De natuur is relatief wild met een grote variëteit aan planten en dieren. In veel uiterwaarden kunnen de bezoekers vrij rondstruinen. Uiteraard met respect voor natuur, dier en boer.

De geschiedenis, de inrichting en het beheer van onze uiterwaarden zijn verschillend. Dat maakt dat geen uiterwaard hetzelfde is. Daarom heeft IVN West-Betuwe het initiatief genomen voor waardwandelen. Onze natuurgidsen nemen je graag mee naar hun favoriete uiterwaard langs de Lek of de Waal om je meer te vertellen en te laten genieten van de bijzondere uiterwaarden in onze regio. Zij gaan op stap met kleine groepjes deelnemers, zodat we ruim uit elkaar kunnen lopen en ons aan de RIVM-richtlijnen kunnen houden.

Wil je meedoen aan een waardwandeling? Kijk in onze rubriek Activiteiten wanneer en waar we ze organiseren: http://www.ivn.nl/afdeling/west-betuwe/activiteiten

Foto: Rivieroever. Marja ten Voorde

Ontdek meer over

Deel deze pagina