Planten in de Heesseltsche uiterwaarden Bloemen en planten

Planten in de Heesseltsche uiterwaarden

West-Betuwe 15 mei 2022

Op 10 en 11 mei is de Plantenwerkgroep naar de Heesseltsche uiterwaarden geweest. In de loop der jaren is er in dit gebied veel veranderd. Er is een nevengeul gegraven. Er zijn plassen gekomen. En de verschillende weilanden vormen nu één groot grasland. De bovenlaag is afgegraven en opnieuw ingezaaid. Om gras en kruiden in toom te houden grazen er koeien en paarden op een groot deel van het terrein. Waar ze bij kunnen, is het land keurig afgegeten. Daar staan alleen nog vraatbestendige kruiden of planten die ze niet lusten, zoals distels en zuring.

Wat hebben we aan planten gezien?
Met 9 deelnemers van de Plantenwerkgroep hebben we de uiterwaarden bekeken vanaf de parkeerplaats bij de Steenfabriek en theetuin richting Opijnen over het rivierstrand en over en langs de zomerdijk. We hebben zo’n 60 plantensoorten gezien, terwijl dat aantal vroeger wel kon oplopen tot meer dan 150.  Toen het natuurgebied na de herinrichting in 2019 werd opgeleverd, stond het vol met pioniersplanten zoals ganzenvoeten. Die zijn nu verdwenen. Er is een keurige grasmat voor in de plaats gekomen. Maar om nou te zeggen dat je er heel interessante plantjes tegenkomt, nee. Deze plantensoorten vonden we wel:Plantensoorten Heesseltsche uiterwaarden
Uiteraard blijft de Plantenwerkgroep dit natuurgebied volgen. Hopelijk komen planten als Engelse Alant, Zwanenbloem en Riempjes ooit weer terug. Of vinden we andere nieuwe soorten. Uiterwaarden blijven een dynamisch terrein: de rivier brengt zaden mee uit andere streken. Dus er is altijd wat te ontdekken. En anders valt er volop te genieten van het uitzicht op de Waal en van de vogels.

Wil je mee met de Plantenwerkgroep op excursie?

Als je het leuk vindt om een keer mee te lopen met onze Plantenwerkgroep, ben je van harte welkom. Dit zijn enkele andere data en excursies:

  • 17 en 18 mei: de Tichelgaten in Buren
  • 24 en 25 mei: Rijswaard bij Neerijnen
  • 31 mei en 1 juni: Goilberdingerwaard bij Culemborg
  • 14 en 15 juni: De Geeren langs de Diefdijk
  • 21 en 22 juni: terrein bij Kooise camping bij Acquoy of Steenwaard bij Culemborg
  • 28 en 29 juni: Heesseltsche uiterwaarden, waarschijnlijk vanaf een andere ingang

Je kunt je aanmelden door te mailen naar pwg@ivnwestbetuwe.nl. Je ontvangt daarna een mail met informatie over de begintijd (19.00 of 19.30 uur) en parkeergelegenheid.  

Foto: Wede in de Heesseltsche uiterwaarden. Marja ten Voorde

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina