Lezen over de natuur Landschap

Lezen over de natuur

West-Betuwe 14 februari 2022

Het begon in 1896 met het tijdschrift voor natuursport: De levende natuur. Het werd geschreven onder redactie van Eli Heimans en Jac. P. Thijsse.

Inmiddels hebben alle natuurorganisaties in Nederland hun eigen blad. Wanneer je lid of donateur bent, word je automatisch abonnee. We kennen er velen: Natuurmonumenten, Vlinderstichting, Floron, Vogelbescherming etc. In het blad gaat het over het wel en wee van de organisatie en natuurlijk over de onderwerpen van de organisatie. Bekend is ook het algemene natuurmagazine Roots (het vroegere Grasduinen) dat zich niet alleen beperkt tot Nederland.

Twee nieuwe tijdschriften

De afgelopen jaren zijn er twee nieuwe tijdschriften verschenen.  Het Nederlandse tijdschrift De Scharrelaar, dat in de ondertitel vogeltijdschrift voor lezers wordt genoemd. Het verschijnt twee keer per jaar en staat boordevol met gedichten, verhalen en beschouwingen over vogels in binnen- en buitenland. Voor vogelaars met liefde voor lezen, maar zeker ook voor lezers met liefde voor vogels! 

Het tweede is een Belgisch, Vlaams, tijdschrift dat ook twee keer per jaar verschijnt: Fwiet. De beide redacteuren omschrijven het als “een stijlvol magazine waarin boeiende vogelverhalen gestoffeerd worden met prachtige foto’s, gemaakt door onze beste vogelpennen en – fotografen”.

Beide tijdschriften maken hun pretenties zeker waar en zijn niet vergelijkbaar met de bladen van de natuurorganisaties.  De Scharrelaar is in boekformaat en Fwiet is een flink magazine. Voor de portemonnee is het goed dat ze maar twee keer per jaar verschijnen.

Ontdek meer over

Deel deze pagina