Gidsen bezoeken Leidsche Hoeven

Gidsen bezoeken Leidsche Hoeven

West-Betuwe 16 mei 2022

De gidsenwerkgroep van IVN West-Betuwe bezocht op 30 april de Leidsche Hoeven. Bert Vos en Jan Taat hadden de bijeenkomst georganiseerd. 16 gidsen werden in het bezoekerscentrum aan de Oude Hoevenseweg ten noorden van Tricht onthaald op koffie met heerlijk appelgebak. Veel gidsen hadden elkaar al lang niet gezien en er was tijd genoeg om bij te praten.

Het gebied
Jan Taat is coördinator natuur en eendenkooien bij de Leidsche Hoeven. Hij vertelde de gidsen voor en tijdens een wandeling over het gebied. De Leidsche Hoeven is een nieuw natuurgebied van 105 hectare  gelegen in het komgebied tussen Geldermalsen en Culemborg.  De werkzaamheden in het gebied zijn pas 3 jaar geleden afgerond en de natuur is volop in beweging en ontwikkeling. De Leidsche Hoeven is de schakel tussen de Regulieren en de Mariënwaerdt en is ontwikkeld onder leiding van Provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland en een aantal landeigenaren in het gebied. Eén van de landeigenaren, Hans Heijkoop, heeft ook een zorgboerderij, horeca, winkel en bezoekerscentrum opgezet.

Beheer en resultaten
Jan vertelde dat veel dingen goed gaan. Het is een bijzonder project. Zo is er al veel bereikt aan natuurontwikkeling, waaronder veel meer bloemrijke graslanden. Er wordt ook druk gewerkt om de eendenkooi weer in ere te herstellen. Tot slot monitoren vrijwilligers van de NVWC en IVN de vogels, (nacht)vlinders, libellen en planten in het gebied. Maar er zijn ook dingen niet goed gegaan. Zo is de waterstand in de twee plas-drasgebieden veel te laag. De gebieden vallen droog. Dit heeft waarschijnlijk met een fout bij de aanleg te maken. Daarnaast probeert Jan om de diverse beheerders gefaseerd te laten maaien. Er wordt laat gemaaid (rond 1 juli), maar helaas wordt dan meestal alles tegelijk gemaaid. Dat is goedkoper, eenvoudiger, levert meer voer op, maar is voor de biodiversiteit natuurlijk niet goed. Op het terrein zijn vier poelen, bedoeld voor amfibieën. Eén van de poelen wordt echter bewoond door stekelbaarsjes en dan maken de amfibieën geen kans.

Tijdens de wandeling zagen we hoe mooi het gebied is en de oude natuurgebieden Mariënwaerdt en de Regulieren met elkaar verbindt. Ook wandelaars kunnen die verbinding ervaren: vanaf het bezoekerscentrum start klompenpad het Leidschehoevenpad. Een aanrader.

Wil je meer weten over natuurgebied De Leidsche Hoeven? Lees deze informatie op onze site.

Foto: Gidsenexcursie Leidsche Hoeven

Deel deze pagina