Vogelweekend in Noordlaren Vogels

Vogelweekend in Noordlaren

West-Betuwe 15 juni 2022

Het vogelweekend van de Vogelwerkgroep van IVN West-Betuwe in Noordlaren – op 13, 14 en 15 mei – was een groot succes. Met maar liefst 17 deelnemers verbleven we op een schitterende locatie:  het Nivonhuis De Hondsrug.

Het staat tegen het natuurgebied Noordlaarderbos aan, dat op de noordelijke punt van de Hondsrug ligt. Net gearriveerd zagen we meteen al een Rode wouw over het huis vliegen. We konden vanuit het huis zo het natuurgebied inlopen, waar we onder meer de Fluiter – voor de meeste van ons een nieuwe vogel – van heel dichtbij konden zien en horen.

Enthousiaste vogelgids
Wat het weekend extra leuk maakte, was dat we tevoren met een vogelgids van IVN Zuidlaren hadden afgesproken. De gids, Gerard Dekker, hebben we ontmoet op de Markerwadden. Daar was hij met zijn vrouw voor een week vrijwillig boswachter voor Natuurmonumenten. Hij was zelf zeer enthousiast over ‘zijn’ gebied, dat op de grens van Groningen en Drenthe ligt en wilde ons met alle plezier rondleiden. Hij nam ons mee naar de mooiste plekjes zoals Tusschenwater – een gebied dat ooit landbouwgebied was en nu een prachtig plassengebied is – en naar Oostpolder – een bloemrijk weidevogelgebied met plasdras vol Grutto’s, Tureluurs, Veldleeuweriken en Kieviten.

Hoogtepunten waren de Steltkluten, Amerikaanse wintertalingen en Witwangsterns. En natuurlijk de Zeearend die we heel lang hebben kunnen volgen in de lucht. Het is toch wel heel fijn, als iemand je in een nieuw gebied de weg wijst. We hebben onze gids hartelijk bedankt (zie foto) met lekker Betuws appelsap en een mooi boekje. Over vogels natuurlijk!

Saskia Weddepohl

Foto: Cadeau voor de gids. Rosina Verweij

Ontdek meer over

Deel deze pagina