Publieksexcursie Heemtuin en nieuwe initiatieven
 Landschap

Publieksexcursie Heemtuin en nieuwe initiatieven


West-Betuwe 15 mei 2022

Op de mooie avond van 28 april verzamelden zich 16 deelnemers voor onze publieksexcursie in de Heemtuin van Geldermalsen. Tot onze verrassing kwamen ze uit de hele regio. En we hoorden over nieuwe initiatieven voor dit gebied.

Heemtuin Geldermalsen
De Heemtuin is in de jaren ’70 aangelegd, langs de Linge vlakbij het centrum van Geldermalsen. Heemtuinen zijn bedoeld om inwoners een beeld te geven van regionale levensgemeenschappen en wilde planten. Het ontwerp van de Heemtuin in Geldermalsen bevatte 18 typisch Betuwse elementen zoals een terp en een knuppelpad, hoogstamfruit, meidoorns, knotwilgen, een elzenbroekbosje en een waterpartij met oeverlandjes.

Wat is er nu te zien?
Insteek van de excursie was om te kijken welke Betuwse elementen er nog zijn. Bovendien is de Heemtuin recent nogal onder handen genomen door de verbouwing van de aanliggende jachthaven en achterstallig onderhoud. Al lopend constateerden we een enorme kaalslag richting jachthaven en heel veel gesnoeide en gekapte bomen in de rest van de heemtuin. Onderhoud was zeker nodig, maar nu is het wel heel veel in één keer. Tegelijkertijd waren de deelnemers toch wel erg enthousiast over dit mooie stukje groen zo vlak bij het centrum. Veel van de oorspronkelijke landschapselementen zijn nog goed terug te vinden. Goed dat de toegang beter is geworden, zodat wandelaars het gebied beter weten te vinden. Het zou ook goed zijn als er informatieborden bij de ingang en/of bij de schapenwei komen.

Nieuwe initiatieven
De recente ontwikkelingen in de heemtuin hebben er toe geleid dat de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap (VBL) door enkele buurtbewoners is gevraagd om een stem te zijn naar de gemeente. Daarnaast is vanuit Ode aan de Linge het project Hart voor de Heemtuin opgezet. Een groep mensen wil, in overleg met de gemeente, een deel van de heemtuin onderhouden en er een ontmoetingsplek maken naast de schapenwei. Titia van der Meer van VBL en Hans Vernooij van Ode aan de Linge liepen mee met de excursie en vertelden over hun activiteiten. Ze vormden zo een mooie aanvulling op de uitleg van onze natuurgidsen die avond: Betty Koster, Saskia Weddepohl en Fieke Vos.

Foto: Excursie Heemtuin. Marja ten Voorde

Ontdek meer over

Deel deze pagina