Landschap

Op bezoek bij IVN Maas en Waal

West-Betuwe 29 oktober 2023

Op 15 oktober hebben 12 natuurgidsen van IVN West-Betuwe de Afferdense en Deestse waarden bezocht. Zij kregen daar een rondleiding van Bert van Haaften en Govert de Jong van IVN Maas en Waal. De gidsen waren erg enthousiast. Er zijn zelfs ideeën om nog eens terug te komen en dan een hele dag in het gebied door te brengen.

De Afferdense en Deestse waarden zijn aangelegd in het kader van Ruimte voor de Rivier. Het gebied loopt van Druten en Afferden tot Deest, is ca 5 km lang en maximaal 1,1 km breed. Er loopt een lange nevengeul door het gebied, met hier en daar verankerde dode bomen (stobben) om aangroei van waterplanten te stimuleren en schuilplekken voor vissen en andere kleine waterdieren te bieden en ´landingsplekken´ voor vogels. Een bever heeft een paar dode bomen aan de waterkant met elkaar verbonden door een mooie beverdam te bouwen. Tijdens hoogwater kan de Waal in deze uiterwaarden veel water kwijt, wat tot nu toe twee keer is gebeurd. Aan de andere kant heeft de nevengeul ook regelmatig te kampen met droogte.

Staatsbosbeheer verzorgt het beheer van het gebied. Als er te veel meidoorns staan, worden er struiken weggehaald. Verder zorgen de konik paarden en runderen (rode geuzen) van Free Nature voor de begrazing van het gebied.

Verschil met Heesseltsche uiterwaarden

De Afferdense en Deestse waarden zijn Natura 2000-gebied dat in 2019 is vrijgegeven. In ‘leeftijd’ is het gebied te vergelijken met de Heesseltsche uiterwaarden. Maar als gidsen zien we grote verschillen. Zo zijn er in de Afferdense en Deestse waarden meer hoogteverschillen en is er meer begroeiing door onder andere meidoorns en (honds)rozen. Daardoor zagen we veel bessenetende vogels, zoals koperwieken, groenlingen en putters. Er zijn nog tichelgaten (kleiputten) te vinden als restanten van de twee steenfabrieken. Tegelijkertijd vinden we hier geschikte omstandigheden voor zowel bever als das. Vooral de dassenburcht in dit gebied vinden we erg bijzonder.

Wil je zelf eens kennis maken met deze uiterwaarden? Volg dan de struinroute van 6,7 km door het gebied, uitgezet door IVN Maas en Waal (Afferdense Waarden – Maas en Waal (ivn.nl).

 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina