Vlinders

Goed gewaardeerde excursie in De Steendert

West-Betuwe 15 augustus 2023

 Op 4 augustus hebben 27 mensen deelgenomen aan de avondwandeling door De Steendert en aansluitend nachtvlinders op het laken bekeken. De belangstelling was zo groot dat er zelfs een stop op de inschrijvingen moest worden ingesteld. Een terugblik op een mooie en goed gewaardeerde natuuravond georganiseerd door IVN-natuurgidsen Anton, Joop, Rosina en Anja.

Nadat het dagen had geregend, was het weer prachtig. Een rustige avond met een zonnetje waarbij de wind bijna volledig ging liggen zorgde voor ideale omstandigheden. Tijdens de avondwandeling vertelde Anton, naast allerlei wetenswaardigheden over het gebied, over het ontstaan van het landschap en hoe je aan het grondgebruik kunt zien welk soort bodem er is. Joop (ofwel ‘Tuinjoop’) vertelde over de planten langs de wandelroute en legde de link met zintuiglijk waarnemen (niet alleen kijken, maar ook ruiken en proeven).

In de schemering kwamen de deelnemers aan bij Rosina en Anja, vlakbij het beginpunt van de wandeling. Zij hadden ondertussen een opstelling gemaakt met een laken en een lamp. Hiermee werden vlinders gelokt (of eigenlijk in verwarring gebracht) waarna ze op het laken landden en konden worden bekeken. Naast vlinders waren er ook haften en schietmotten (die geen nachtvlinders of motten zijn maar de volwassen vorm van de kokerjuffer).

Naarmate het langer donker was kwamen er meer vlinders op het doek. Veel aanwezigen hielpen met apps op hun telefoon om de soorten op naam te brengen. Het hoogtepunt vormde de rietvink, een vrij grote nachtvlinder met warme oranjebruine kleuren, die vanaf 23.00 uur verscheen. Uiteindelijk vertrokken tegen middernacht de laatste deelnemers moe maar zeer voldaan naar huis.

Foto rietvinken is van Rosina Verweij

Foto groep is van Ingrid Reebergen 

Ontdek meer over

Deel deze pagina