West-Betuwe
Overig
Op
woensdag06jul202219:00

Op ontdekking in de Stiftsche uiterwaarden

Op woensdagavond 6 juli organiseert Het Stroomhuis Neerijnen een wandeling door de Stiftsche uiterwaarden. IVN-natuurgidsen vertellen je dan meer over dit bijzondere gebied.

Kenmerkend voor de Stiftsche uiterwaarden is de afwisseling van grasland en oude meanders van de Waal met ooibos. De kleiwinning wordt ingezet voor het ecologisch herstel van het gebied. In plaats van grasland komt er dan moeras, ooibos, stromend of stilstaand water, ruigte, slik of zand. Het resultaat is een mooi afwisselend gebied.

We lopen een stuk langs de oevers van de Waal. De kribben zijn daar vervangen door een langsdam. Daardoor is er een nevengeul ontstaan die de dynamiek van de Waal sterk verandert. Wat het effect van de langsdam op de natuur en de waterveiligheid is, wordt intensief gevolgd door wetenschappers van Wageningen en de Universiteit van Nijmegen. Ook enkele IVN-gidsen volgen dit met belangstelling en schreven er afgelopen winter dit bericht over. Bij gunstige ervaringen kan het zo maar zijn, dat er meer langsdammen in de Waal verschijnen.

Praktische informatie

  • Het Stroomhuis in Neerijnen organiseert deze wandeling samen met IVN-natuurgidsen.
  • De wandeling start om 19.00 uur en duurt tot 21.30 uur.
  • Vertrek is vanaf de parkeerplaats tegenover restaurant Het Dijkhuis Ophemert, Waalbandijk 33 Ophemert.
  • Deelname aan de wandeling is 6 euro.
  • Lees meer en meld je aan via de website van Het Stroomhuis Neerijnen

Foto: Langsdam in de Waal. Anton van der Velde

Algemene informatie

woensdag 6 juli 2022 - 19:00 tot 21:30