West-Betuwe
Bloemen & Planten
zondag09jan2022

Weinig bloeiende planten bij Eindejaars Plantenjacht

Jaarlijks doet onze Plantenwerkgroep mee aan de Eindejaars Plantenjacht van Floron. Met deze landelijke telling hoopt Floron beter zicht te krijgen op soorten die in de winter bloeien.

Onze Plantenwerkgroep telt vanaf de start in 2014 mee door er jaarlijks met een groepje leden en andere geïnteresseerden op uit te trekken op Landgoed Waardenburg en Neerijnen. Vanwege de coronamaatregelen kon dat dit jaar niet in groepsverband.

Gelukkig hebben Marijke, coördinator van de Plantenwerkgroep,  en haar man de route ook nu weer gelopen. Dat leverde ‘slechts’ 11 soorten bloeiende planten op. Dit is het laagste aantal sinds er geteld wordt in dit gebied: in 2016 werden er 13 soorten geteld. Het meest soortenrijke jaar was 2014 met 50 soorten, gevolgd door 2015 met 41 soorten.

Enkele individuele leden van de Plantenwerkgroep hebben in hun eigen omgeving een gebied doorkruist voor de Eindejaars Plantenjacht. In de Assche Wetering werden 5 bloeiende plantensoorten geteld, rond Werk aan ’t Spoel (Goilberdingerdijk/waard) 12 soorten en in de Heesseltsche uiterwaarden 10.

Deze lage aantallen komen overeen met het landelijk beeld dat Floron inmiddels heeft opgesteld. In totaal werden in heel Nederland 549 bloeiende planten genoteerd. Gemiddeld per route waren dat er slechts 10. Dat is minder dan andere jaren. De meest geziene soort is het Madeliefje, gevolgd door Straatgras en Klein kruiskruid.

Voor meer informatie over de Plantenjacht en de resultaten, zie de website van Floron: https://www.floron.nl/plantenjacht

Foto: Duizendblad. Ben Mauritsz