West-Betuwe
Vogels
woensdag09feb2022

Dood wild dier gevonden? Geef het door!

Heb je een dode vogel of ander wild dier gevonden? Geef deze dan door via het online meldpunt van Sovon of van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Zo krijgen zij meer inzicht in wanneer wilde dieren sterven, waar en waaraan. 

Waarom
Het verzamelen van meldingen van dode wilde dieren geeft een indruk van de ‘normale’ patronen van sterfte. In welke periode van het jaar leggen ze het loodje? Zijn er verschillen tussen de soorten? Wat zijn de doodsoorzaken? Dit zorgt ervoor dat Sovon en DWHC tijdig opvallende sterfte kunnen  signaleren. Een plotselinge verhoogde sterfte kan een aanwijzing zijn dat er iets aan de hand is. 

Wat doe je met een dood dier?
Het hangt af van de staat van het kadaver of onderzoek mogelijk is. Dieren die langer dan één dag of twee dagen dood zijn, komen niet in aanmerking voor onderzoek. Als het kadaver nog in goede staat is, zal Sovon of DWHC na je melding zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. Meer informatie over het melden van kadavers voor onderzoek vind je op de site van het DWHC.

Dode dieren in je tuin kun je het beste begraven of bij het afval doen. Tenzij je vermoedt dat het dier door ziekte is overleden. Raak het dan niet aan en geef op het formulier aan dat het dier is gestorven aan een ziekte. Sovon of DWHC of hun onderzoekers (afhankelijk van de keuzes bij het invoeren) nemen contact met je op.

In alle gevallen stellen zij je melding op prijs en nemen die op in hun database. Iedere melding draagt bij aan de kennis over sterfte.

Bekijk het stappenplan van Sovon over de melding van dode vogels (pdf) »

Foto: Dode grauwe gans. Marc Westermann