West-Betuwe
Amfibieën & reptielen
zondag13mrt2022

Amfibieën vereisen maatregelen bij werkzaamheden N833

Wie van Culemborg naar Buurmalsen/Geldermalsen rijdt, heeft al jaren te maken met wegwerkzaamheden aan de N833. Ook amfibieën, zoals de heikikker,  en vissen zoals de grote modderkruiper hebben er last van. Gelukkig worden er speciale maatregelen getroffen om deze dieren in het gebied te behouden. Maar oplettendheid blijft vereist.

amfibieën, grote modderkruiperGrote modderkruiper. Piet Huitema

Zo viel het Piet Huitema, IVN-lid maar ook vrijwilliger bij RAVON en coördinator paddenwerkgroep, op dat de paddenschermen tussen de Kruisweg en de Beusichemse Broeksteeg niet goed geplaatst waren. Hoewel het waarschijnlijk de bedoeling was om te voorkomen dat de amfibieën hun voortplantingswater konden bereiken, konden ze er op veel plaatsen onderdoor. En vanaf de westzijde konden de dieren ongehinderd naar hun oude voortplantingswater trekken. Bovendien hadden veel salamanders en heikikkers hun voortplantingswater al bereikt. Het dempen van de sloot – voor de werkzaamheden – zou dan grote gevolgen hebben. Genoeg redenen voor Piet om de uitvoerder te mailen en hem te vragen de situatie nog eens goed te bekijken.

De uitvoerder heeft direct contact met Piet opgenomen en was het met hem eens. Begin maart is de plaatsing van de schermen verbeterd. Omdat sommige stukken nog te nat zijn om schermen te plaatsen, zijn nog niet overal schermen geplaatst. Voor de sloten worden dichtgemaakt zullen de aanwezige amfibieën zo goed mogelijk worden weggehaald onder leiding van een ecoloog.

Eind goed al goed…

Foto: Heikikker. Piet Huitema