West-Betuwe
Vogels
vrijdag07okt2022

Euro Birdwatch 2022

Op zaterdag 1 oktober was de internationale Euro Birdwatch. Tijdens dit evenement worden trekvogels geteld in heel Europa. We startten als Vogelwerkgroep van IVN West-Betuwe de telling even na 7.00 uur, bij onze telpost in de Heesseltsche uiterwaarden.

vogeltrek, vogelsEuro Birdwatch. Fieke Vos

Er was slecht weer voorspeld, maar in de ochtend viel het eigenlijk wel mee. We telden met 6 enthousiaste mensen. Tegen de verwachting in vlogen de vogels goed. Ze moesten tegen de wind in vliegen. Dat was niet voor elke vogel fijn blijkbaar. Veel vogels durfden niet meteen de Waal over. Ze streken niet ver voor ons neer in het gras, om even later toch de gok te wagen. We telden onder andere veel (zang)lijsters, boerenzwaluwen en aalscholvers, maar ook een paar beflijsters en appelvinken.

vogeltelling, vogelsEuro Birdwatch 2022. Els Bary-Peters

Toen we het hoorden onweren en een dreigende lucht aan zagen komen, hebben we onze spullen gepakt en een goed heenkomen in de auto’s gezocht. Eenmaal weer op de telpost terug kregen we bezoek van 6 mensen die geïnteresseerd waren in de vogeltrek. Zij hadden zich aangemeld via  Vogelbescherming. Tegen kwart voor twaalf begon het te stortregenen. De vogels hielden het voor gezien. En wij ook. Even na twaalven zijn we met het tellen gestopt. Als verzopen katten dropen we af naar de auto’s. Maar het was een leuke telling en we hebben veel gezien.

Hier kun je de resultaten van de telling bekijken: https://trektellen.nl/count/view/1505/20221001

Els Bary-Peters

Foto: Euro Birdwatch 2022. Els Bary-Peters