West-Betuwe
Jongeren
woensdag16jun2021

Biodiversiteitsbingo met brugklassers

Op dinsdag 1 juni 2021 was de jaarlijkse Lingefietstocht van het Lingeborgh College uit Geldermalsen. Alle brugklassen doen mee met het project JAB (Jongeren Advies Bureau) van IVN en gaan de gemeente adviseren over biodiversiteit in hun omgeving. Op school worden lessen/workshops rondom biodiversiteit verzorgd. De gidsen van IVN West-Betuwe verzorgen een workshop in spelvorm, lekker buiten, zoeken naar onderdelen van biodiversiteit, met als vervolg een voedselweb maken.

We treffen het met het weer. Onder de notenbomen van Mariënwaerdt zetten we een picknicktafel met bingokaarten en stiften, zoekkaarten en loeppotjes met bodemdiertjes neer. Het zal druk worden: 13 klassen komen op de fiets bij de Notenlaan in Beesd om bingo te spelen.

De leerlingen wordt een plaatsje gewezen om hun fiets te parkeren. Een begeleider heet hen welkom. We spreken met hen over biodiversiteit. Sommigen begrijpen heel goed het belang van bio (natuur, planten en dieren) en diversiteit (veel verschillende). Na de vraag, waarom biodiversiteit zo belangrijk is, merkt een leerling op:  “anders gaan we dood”.

Daarna mogen ze bingo spelen om te ontdekken dat er veel verschillende planten en dieren rondom de Notenlaan zijn die met elkaar te maken hebben. Er worden foto’s gemaakt van walnotenbloesem, bloemen, vogels, poep, insecten, bodemdiertjes enzovoort. Ze gaan snel aan de slag, soms wat onwennig om alles wat ze zien, horen, voelen en ruiken. Anderen zelfverzekerd, omdat ze de natuur kennen. Nadat alle vakjes aangekruist zijn, omdat er een foto van genomen is, leggen we de samenhang van al die onderdelen uit. Na een kwartier stapt de groep met meer natuurbewustzijn op de fiets, om hun route te vervolgen. Met goede ideeën om de wethouder te adviseren hoe de biodiversiteit te bevorderen in de gemeente.

Foto: Biodiversteitsbingo. Tim Heijnen