Wandelen en (nacht)vlinderen in De Steendert

Op vrijdagavond 9 augustus verzorgen IVN natuurgidsen een avond vol natuurbelevingen in natuurgebied De Steendert. Deelnemers kunnen meedoen aan een wandelexcursie en aansluitend (nacht)vlinders bewonderen. Iedereen is welkom. 

De Steendert is een prachtig natuurgebied in de komgronden tussen Waal en Linge met mooie vergezichten. Door kleiwinning voor de dijkverzwaring na het hoge water in 1995 zijn er twee plassen ontstaan met daaromheen hooilanden, oude knotwilgen en struiken, een populierenbos en een akkerland. Het resultaat is een prachtig gebied met een grote biodiversiteit. 

Wat deze excursie extra bijzonder maakt, is bij avondlicht door dit natuurgebied te wandelen en te genieten van wat er dan te zien en te horen is. Onderweg geven de natuurgidsen uitleg over de ontwikkeling van het landschap van De Steendert en besteden zij aandacht aan de aanwezige planten en dieren.

Als het donker begint te worden, eindigt de wandeling bij de plaats waar IVN natuurgidsen Anja de Wit en Rosina Verweij een wit laken met een sterke lamp erboven hebben geplaatst om nachtvlinders te vangen en te laten bekijken. Zij vertellen welke soorten er te zien zijn en wat het belang van nachtvlinders is. Er komen in Nederland ongeveer 2400 soorten vlinders voor: 50 soorten dagvlinders en de rest zijn nachtvlinders. De meeste nachtvlinders worden pas actief als het gaat schemeren. Maak kennis met het magische leven van de vaak verrassend mooie nachtvlinders in De Steendert!

Praktische informatie

  • De wandeling begint om 20.00 uur en duurt ca. 1,5 uur.
  • De excursie begint bij de parkeerplaats aan het eind van de Steendertse Uitweg aan de Ophemertse kant van De Steendert.
  • Het vangen en bekijken van de nachtvlinders heeft geen vaste eindtijd.
  • Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.
  • Graag vooraf aanmelden bij IVN natuurgids Anton van der Velde per e-mail:  antonv740@gmail.com
  • Meer informatie over natuurgebied De Steendert is onder meer te vinden op de site van IVN West-Betuwe De Steendert – West-Betuwe (ivn.nl) 

Voor meer informatie over deze natuuractiviteit kun je terecht bij IVN natuurgids Anton van der Velde via antonv740@gmail.com.

Foto: Klein Avondrood. Rosina Verweij

09 augustus 2024 - 20:00
Wanneer
vrijdag 09 augustus 2024 20:00
Waar
De Steendert
Steendertse Uitweg
Ophemert
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Anton van der Velde

West-Betuwe

Ontdek meer over

Deel deze pagina