Gezellig druk bij uitreiking monumentenpaspoort

Veldhoven Eindhoven Vessem 17 juni 2023

In Veldhoven en Knegsel liggen een groot aantal grafheuvels uit de brons- en ijzertijd. Dit zijn beschermde archeologische monumenten onder verantwoordelijkheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Die worden onderhouden door onze werkgroep Kleine LandschapsElementen.
Op zaterdag 17 juni organiseerde de RCE een “ArcheoFancyFair” bij het grafheuvelcomplex Knegsel-Huismeer. Op deze “verhalenmarkt” konden bezoekers meer te weten komen over hoe het Huismeer is ontstaan en wat er zich daar op de oevers heeft afgespeeld. Vertellers gingen in op het prehistorische dodenlandschap van toen, het beheer van de heuvels in het nu, maar ook op de postkoetsroute naar Antwerpen en andere verhalen die zijn gebaseerd op de sporen die in de bodem zijn bewaard.
Tevens ontvingen de drie eigenaren van het rijksmonument Knegsel-Huismeer op deze middag een archeologisch rijksmonumentenpaspoort. Dit is een boekje met informatie over het rijksmonument: hoe ziet het eruit, waar ligt het, waarom is het beschermd en wat zijn de verhalen van de resten die daar in de bodem zijn bewaard. Het is de bedoeling dat alle 1500 archeologische monumenten in Nederland zo’n paspoort krijgen; in Noord-Brabant was dit de eerste.
Op de foto krijgen de drie eigenaren, Harry Klaasen en wethouders Léon Kox (Eersel) en Jeroen Rooijakkers (Veldhoven) het paspoort uitgereikt door Marjolein Verschuur, regiohoofd van de RCE.

Deel deze pagina