Wandeltip Geelders

3.9 KM
Liempde
(6)

Deze wandeling is in het Groene Woud in de buurt van Liempde bij Boxtel. In dit deel van het Groene Woud, dat de naam de Geelders draagt, ligt een mooi loofbos.

Leembodem

De Geelders kent een leembodem waar veel water op blijft staan. Het is dus opnieuw een laarzenwandeling voor doorzetters en hij voert soms over smalle paadjes. Voor wie van wat uitdaging houdt. Parkeer de fiets of auto bij café ’t Groene Woud aan de Kasterense­ weg 23 in Liempde. De naam van dit café is toepasselijk voor de ligging midden in het leemgebied van het Groene Woud.

Wilgen en Klompen

Door de slecht water doorlatende bodem mislukte gewone landbouw. Alleen boomteelt had hier kans. En de po­pulier en de wilg geven niet om nattigheid en een stevige bodem. Daarom plantten de eigenaren hier veel wilgen. De wilgen die hier vroeger geproduceerd werden bewerkt tot klompen. Er is zelfs een apart ras dat hier is ontstaan. Een exemplaar staat vlakbij het startpunt aan de Savendonkseweg met een toelichtend bordje erbij. De spoorlijn waar de wandeling begint is al lang in verval. Het is het Duits lijntje, vroeger belangrijk voor de verbinding over de Maas met Duitsland.

Marggraff

De route start in oud populierenbos van voormalig landgoedeigenaar Marggraff. Daarna gaat de wandelroute over in oud eikenhakhout. Je passeert na een tijdje een stukje open heide, nat en niet toegankelijk. Volg de soms slin­gerende paadjes op het kaartje nauwkeurig en het komt helemaal goed met de wandeling. Bordjes langs de route geven veel informatie over de geschiedenis. Na ruim een uur lopen kom je op het laatst nog even over de verharde weg. Café ’t Groene Woud is een heel lokaal café, met vaste stamgasten, maar inmiddels helemaal gewend aan toeristen. Geniet van de wandeling en het drankje erna.

Volg de route via de IVN-route app (beschikbaar vanaf eind 2023), of gebruik het kaartje in Google Maps:

Kaartje van de route

Locatie

Café ’t Groene Woud, Kasterense­weg 23, Liempde
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina