Achtereinds Laag en Groote Heide

11.2 KM
Waalre
(3)

Een stevige wandeling is goed voor iedereen om de conditie aan te pakken. Deze heidewandeling met een lengte van ruim 11 km start bij de Hut van Mie Pils aan de Hutdijk in Waalre (Aalst). Hier kun je de fiets of auto neerzetten. We maken een rondwandeling in nieuw aangelegde natuur, over heidevelden en door oude bossen. Afhankelijk van de windrichting zul je af en toe wat last hebben van de A2, maar dat is maar bij een klein deel van de route.

IVN Route app

Je kunt de route volgen met het kaartje, maar beter nog via de IVN Route app (vanaf eind 2023).

Kaartje van de route

Passeer eerst het Meeuwven en geniet van het grote ven en de bossen. Verder gaat het langs de bosrand naar het zuiden. Bij het bordje Achtereinds Laag ga je rechts het pad in en vervolg dit tot de uitkijkheuvel. Hier is veel nieuwe en natte natuur aangelegd om met het grondwater noodzakelijke tegendruk te geven voor de Groote Heide in de richting van Valkenswaard. Het Laag ontwikkeld zich tot een rijk gebied. Op de plassen kun je tussen half april en half mei veel trekvogels tegenkomen, zoals de groenpootruiter.

Ecoduct

Na enige tijd begint de echte heidewandeling met links het ecoduct over de A2. Geniet van de leeuweriken in het voorjaar. Kun je de 2 soorten onderscheiden? Via het viaduct steek je de A2 over en daarna loop je weer terug over de Groote Heide naar het noorden. Het Diepe Meerven, waar altijd water in blijft staan, passeer je vervolgens aan de oostoever. Na de knuppelbrug begint het Huisvengebied van Brabant Water, ook Natura 2000 gebied. Hier zie je veel hoogteverschil tussen vennen en oevers. Bij het naderen van de bosrand zie je een ven, dit zit vol amfibieen (heikikker, rugstreeppad).

Moerasbos

Loop door naar de laan waar eikenbomen werden afgezaagd, maar een stuk stam bleef staan voor de spechten. Hier komen 5 soorten voor. Het bos rondom verdrinkt en sterft af. Dat lijkt raar, maar toch is het goed. De waterstand is hier flink verhoogd om dezelfde tegendruk te geven als bij het Achtereinds Laag. Er zal nieuw moerasbos ontstaan met andere boomsoorten, die hier thuishoren. Dan kom je bij weer het viaduct terug over de A2 naar de Hut van Mie Pils. Meestal is de Hut open. Veel plezier gewenst met deze lange maar heel afwisselende tocht.

Locatie

Leenderweg 1, 5583 TC Waalre
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina