Wandeltip Gijzenrooi

7.2 KM
Geldrop
(5)

Voor een mooie afwisselende wandeling dicht bij huis breng ik een voor sommige IVN’ers onbekend gebied onder de aandacht. En dat geldt dan voor de Veldhovense IVN-ers. Gijzenrooi, dat ligt tussen Stratum en Geldrop, verdient onze aandacht.

Houtsingels

Ik moet eerlijk bekennen dat ik maar één keer eerder door Gijzenrooi had gelopen totdat we dit voorjaar met de vogelwerkgroep besloten het landelijke gebied op broedvogels te willen inventariseren. Ga er eens wandelen. Het is er prachtig en eigenlijk is het een bijzonder gebied door de vele houtsingels en het ouderwetse kleinschalige landschap dat daarmee ontstaat. Je loopt over modderige zandpaadjes tussen een overvloed aan kleine bosjes, rietveldjes, struweel, je komt over een gedeelte natte heide en je kruist de Beekloop. Ook hier kijken de grote grazers je aan, er lopen dit voorjaar ook wat kalfjes bij.

Brabants Landschap beheert Gijzenrooi. Ze hebben in het hogere deel van Gijzenrooi veel scheerheggen aangelegd, je komt er met de wandeling langs. Ertussen liggen graanvelden, over een nostalgisch landschap gesproken.

Kneu en kwartel

De heggen vol met doornstruiken zoals meidoorn, werken als een magneet op vogels. Als wat vroeger op de dag gaat dan zie je de kneu, natuurlijk de heggenmus en veel grasmussen die bij hun liedje een stukje omhoog vliegen. Misschien hoor je de geelgors met het begin van de symfonie van Beethoven. En voor de goede luisteraar is hier de kwartel uit het graan te horen.

Je kunt starten in het gehucht Riel in het noorden of vanuit de wijk Genoenhuis in Geldrop, vlakbij de Albert Heijn. De wandeling is ongeveer 1,5 uur schat ik. Je kunt hem uitbreiden of inkorten, gebruik de IVN app met wandelroutes. Denk aan waterdichte wandelschoenen, want soms is het erg modderig. De route is niet gemarkeerd. De hond kan mee, maar aan de lijn. Veel plezier.

Je kunt de route vanaf eind 2023 volgen via de IVN route app. Of kijk op het bijgaande kaartje.


Kaartje van de route

Locatie

Bombadil 20, 5661 AG, Geldrop
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina