Wandeltip Dommel Soeterbeek

11.0 KM
Nuenen
(4)

De wandeling loopt op de grens van Eindhoven en Nue­nen. Het is steeds het Dommeldal dat ons trekt en dit is gedeeltelijk Nuenens grondgebied. Dat stuk is niet erg bekend, maar wél mooi. Zoals je kunt verwachten heb je weer schoenen nodig die niet bang zijn van modder.

Nederwetten

Je kunt bijvoorbeeld starten in Nederwetten. Dit dorp heeft horeca naast de kerk, handig als je na de wandeling uitgeput neerploft voor een kop koffie. Je parkeert daarom bij de kerk. Je loopt een klein stukje door het dorp in noordwes­telijke richting en bereikt de Oude toren van Kerkhoef uit de 15e eeuw aan de Dommel.

Een brug leidt vanaf de Oude toren over de Dommel en je maakt kennis met Bokt waar het beekdal nog onaangetast is. Volg de Dommel een klein stukje naar het noorden en ga dan Bokt in en volg de route, je bent nu in Eindhoven, de Dommel is de grens.
Geniet van de natte wildernis. Bevers hebben de Dommel ontdekt en maakten er een burcht, die heel goed verscho­len ligt op een eiland in de beek. In de avondschemering zou je ze met hun jongen kunnen zien.
Vanuit het beekdal kom je langs Vaartbroek, hier is het drukker. Verder naar het zuiden kom je in het bos en moet je een stuk verharde weg volgen, de Soeterbeekseweg, die de Dommel kruist.
Veel geschiedenis hier, uit de oorlog maar ook van de fa­milie Smits-van Oyen die het landgoed al sinds enkele generaties bewoont. Vroegere bewoners ontdekten dat deze plek wat hoger ligt en niet overstroomt. Ideaal om er te gaan wonen. Eerst als klooster, wat weer is afgebroken, later als chic restaurant en vervolgens als landgoed. Het is helaas niet opengesteld.

Rietmussen

Je loopt wat verder over de verharde weg en kan dan op een zandpad het oostelijke beekdal van de Dommel in. Je loopt nu naar het noorden in de gemeente Nuenen. Het is hier veel rustiger.

Loop tot een markeringspaal van het waterschap en ga linksaf het gebied de Rietmussen in. Staatsbosbeheer heeft het in bezit en beheert de kletsnatte schraallanden. Prachtige natuur hier. Let maar eens op de spechten, er komen 5 soorten voor.

Het laatste stuk van de route loopt over de weg van Soeterbeek naar Nederwetten.  Zo kom je terug bij de startplaats. De wandeling is 10km is en neemt circa 2,5 uur in beslag. Veel plezier!

De route staat op de IVN-route app vanaf eind 2023.

U kunt ook bijgaand kaartje gebruiken:


Kaartje van de route

Locatie

Hoekstraat 46, 5674 NP, Nuenen
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina