Wandeltip Dommel en Klotputten

8.2 KM
Eindhoven
(9)

Dit is één van de twee wandelingen langs en door de stad.  Ik neem jullie mee langs de Dommel in het zuidelijke deel van Eindhoven. De twee wandelingen kun je aan elkaar koppelen tot een wandeling van 15 km. De start van beide is bij de IJsbaan aan de Antoon Coolenlaan. Het deel naar het noorden loopt over verharde paden en door een parkachtige omgeving. Laarzen zijn hier niet nodig. Het westelijke deel voert naar het natuurgebied de Klotputten, waar het veel natter is. Die wandeling beschrijf ik hier.

Bevers

Tot de stuw in de Dommel wandel je nog door een parkachtige omgeving. Je gaat verder langs de rivier, waar de bever zich gevestigd heeft. Vroeg op de dag of in de avondschemering heb je kans hem te zien. Let op knaagsporen. Na enige tijd kom je bij de oude spoorbrug uit de 2e WO, een voormalig spoor door Veldhoven naar het vliegveld.  In 2020 heeft eigenaar Brabant Water het gebied afgegraven, nadat de laatste boer was vertrokken en nu als natuur ingericht. Er is hier veel opborrelende kwel, die zal zorgen voor een rijke vegetatie in de komende jaren. Na een tijd kom je langs de snel stromende meanders van een Dommelzijtak, die nodig is om vis de stuw te laten passeren. Het pad loopt verder langs de High Tech Campus waar de grasoevers van de Dommel hersteld zijn.

Je zult het met me eens zijn dat de Klotputten nog steeds een prachtig stuk ruige natuur is met de dubbelfunctie waarbij het ook nog eens zorgt voor ons drinkwater.

Veel plezier met deze wandeling(en). De routes zijn opgenomen in de IVN-route app op de smartphone; werkt vanaf eind 2023. Klik onderaan op de knop start.

Of gebruik dit kaartje om de route te volgen:


Kaartje van de route

Locatie

Antoon Coolenlaan 1, 5644 RX Eindhoven
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina