
Wandeltip Dommel Park en Klotputten
Dit zijn twee wandelingen langs en door de stad. Ik neem jullie mee langs de Dommel in het zuidelijke deel van Eindhoven. De twee wandelingen kun je aan elkaar koppelen tot een wandeling van 15 km. De start is bij de IJsbaan aan de Antoon Coolenlaan. Het deel naar het noorden loopt over verharde paden en door een parkachtige omgeving. Laarzen zijn hier niet nodig. Het westelijke deel voert naar het natuurgebied de Klotputten, waar het veel natter is.
Genneperparken
De parkroute route gaat eerst naar de Genneperparken. Je passeert de biologische boer, ga even kijken in de winkel. Vlak na de boerderij kom je langs het Prehistorisch dorp. Na de rondweg wandel je door ruig moerasbos tot aan de plek waar de Dommel en de Tongelreep samenvloeien. Passeer oude moerascypressen in het Hornemannplantsoen met het kleine monumentje voor de beide broers die in de oorlog omkwamen.
Zo loop je over de oever van de Dommel bij het van Abbemuseum. Hier is wel ergens koffie te krijgen. Vanaf de brug over de Dommel bij de ingang van het museum zie je de vistrap. Een jaar of 10 geleden heeft het waterschap de Dommel door Eindhoven helemaal hersteld. Bij het van Abbe broeden nu grote gele kwikstaart en ijsvogel. Let op de lucht voor een slechtvalk waarvan er 2 op de Catharinakerk wonen. Ze lusten graag een stadsduifje.
Anne Frank plantsoen
Over de de westoever van de Dommel gaat het zuidwaarts. Hier lag het Paradijs, een wijk met fabrieken van ondernemers die, naast Philips, Eindhoven groot hebben gemaakt. Je kunt vlakbij het oude Sint Catharinakerkhof bezoeken, een sfeervolle plek. Via het Anne Frank plantsoen ga je richting het van Maerlantlyceum. Hier heeft de Dommel nieuwe meanders gekregen aan de overkant. Vlak na het lyceum ga je de brug over. Dit ruige stuk heeft een paar jaar geleden nog een nachtegaal als broedvogel gehad. Na de Rondweg loopt het pad achter het Clarissenklooster langs. Nu is het niet meer door nonnen bewoond. In vroeger tijden kon je hier in ruil voor een rookworst een zegening halen. Waarvoor je maar wilde. Natuurlijk bekijk je de Genneperwatermolen met vroegste datering van 1249. Het gehucht Gennep kende enkele boerderijen die er nog staan en een afgebroken melkfabriekje. Iets verder ligt het frater Simon Deltour heempark, genoemd naar de man die veel voor de natuur in Eindhoven heeft betekend. Het laatste deel van de parkwandeling is heel natuurrijk en eindigt bij Antoon Coolenlaan. Hier kun je stoppen (na 7 kilometer) óf het natuurdeel van de wandeling gaan doen (nog eens 8 kilometer).
Bevers
Tot de stuw wandel je nog door een parkachtige omgeving. Je gaat verder langs de Dommel, waar de bever zich gevestigd heeft. Vroeg op de dag of in de avondschemering heb je kans hem te zien. Let op knaagsporen. Na enige tijd kom je bij de oude spoorbrug uit de 2e WO, een voormalig spoor door Veldhoven naar het vliegveld. In 2020 heeft eigenaar Brabant Water het gebied afgegraven, nadat de laatste boer was vertrokken en nu als natuur ingericht. Er is hier veel opborrelende kwel, die zal zorgen voor een rijke vegetatie in de komende jaren. Na een tijd kom je langs de snel stromende meanders van een Dommelzijtak, die nodig is om vis de stuw te laten passeren. Het pad loopt verder langs de High Tech Campus waar de grasoevers van de Dommel hersteld zijn.
Je zult het met me eens zijn dat de Klotputten nog steeds een prachtig stuk ruige natuur is met de dubbelfunctie waarbij het ook nog eens zorgt voor ons drinkwater.
Veel plezier met deze wandeling(en). De routes zijn opgenomen in de IVN-route app.