Vogels

Broedvogelinventarisaties 2022

Veldhoven Eindhoven Vessem 6 november 2022

De vogelwerkgroep van IVN-VEV voert al sinds 2000 jaarlijks een broedvogelinventarisatie uit in een natuurgebied in de regio. In 2022 werden de Boktse Beemden en Dommeldal Vaartbroek in kaart gebracht op verzoek van gebiedseigenaar gemeente Eindhoven. Er werden in totaal 60 soorten broedvogels vastgesteld en daarnaast nog 32 regelmatige of incidentele bezoekende soorten.boktse beemden

Samenvattend hebben de Boktse beemden en het Dommeldal in Vaartbroek grote waarde voor struweelvogels en watervogels van de Dommel. Het verder te ontwikkelen moeras kent nu nog weinig vogelkundige waarde. Dit kan tot ontwikkeling komen. Voor bosvogels en weidevogels heeft het gebied weinig vogelkundige waarde. Dit zal naar verwachting zo blijven.

Het rapport werd op 28 oktober aangeboden op het Eindhovense stadhuis aan wethouder Rik Thijs en beheerder buitengebied Frank Verhagen.
Op de foto vlnr: Rik Thijs, Frank Verhagen, Jos de Bruijn, Leonhard Schrofer en Heine van Maar.

 

Verder werd in 2022 ook een deelgebied van Gijzenrooi (het heggen-landschap) opnieuw onderzocht (heel Gijzenrooi in 2021). Het rapport hiervan werd op 26 oktober in de werkschuur van Brabants Landschap in Heeze aangeboden aan boswachters Nick Jeurissen en Fons van Houts.

Beide rapporten zijn te downloaden op deze pagina (evenals rapporten uit eerdere jaren).

Ontdek meer over

Deel deze pagina