Aanbieding broedvogelrapport Herbertusbossen

Veldhoven Eindhoven Vessem 1 december 2023

De vogelwerkgroep van IVN-VEV voert al sinds 2000 jaarlijks een broedvogelinventarisatie uit in een natuurgebied in de regio. In 2023 werden de Herbertusbossen in Heeze in kaart gebracht op verzoek van gebiedseigenaar Brabants Landschap. Dat werd in eendrachtige samenwerking uitgevoerd met vogelwerkgroep “de Spotvogel” van IVN Heeze-Leende. Er werden in totaal 75 soorten broedvogels vastgesteld en daarnaast nog 32 regelmatige of incidentele bezoekende soorten.

Samenvattend kan geconcludeerd worden dat de weilanden met struweel voor vogels al heel goed zijn ontwikkeld in “de Ontginning”, maar nog een stuk minder in “het Wandelbos”. Voor de bossen ziet het er goed uit: de loofbossen en gemengde bossen zijn optimaal ontwikkeld in deze beoordeling. Uit de systematiek van de ecologische groepen blijkt dat de Herbertusbossen een hoge kwaliteit leefgebied voor vogels bieden.

Het rapport werd op 21 november aangeboden in “de Sleutelbloem”, thuisbasis van IVN Heeze-Leende, aan ecoloog Nick Jeurissen van Brabants Landschap (grote foto). Voorafgaand aan de aanbieding verzorgde Heine van Maar, coördinator van de vogelwerkgroep van IVN-VEV, een presentatie waarin het gebied, de werkwijze, de resultaten en de conclusies werden toegelicht.

Het rapport kan gedownload worden op deze pagina.


Heine van Maar presenteert de resultaten


Corrie Vincent, coördinator van vogelwerkgroep “de Spotvogel” ontvangt een exemplaar van het rapport

Deel deze pagina