Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
maandag21sep2020

Het spettert in Hoek van Holland

Afgelopen maandag ontdekten bussen vol Rotterdamse stadskinderen op het strand van Hoek van Holland hoe bijzonder én dichtbij de natuur voor hen is. Gedeputeerden Anne Koning en Jeannette Baljeu spraken voorafgaand aan de activiteiten met elkaar over het belang van natuur voor opgroeiende kinderen.

Op 21 september was er een spetterend natuurspektakel aan het strand in Hoek van Holland. Meer dan honderd kinderen uit Rotterdam waren uitgenodigd om natuuravonturen te beleven. Op het zonovergoten strand konden ze zeediertjes vissen, struinen in de duinen en een broodje zeegroente maken. Ook zwerfkunst maken van gevonden materiaal, gezonde mocktails en natuurlijk heel veel spelen stonden op het programma.

Het belang van spelen in de natuur

De aanleiding voor het natuurfeest was de kick-off van het nieuwe programma van Groen doet Goed, de coalitie van Zuid-Hollandse steden voor natuurparticipatie. De provinciale gedeputeerden Anne Koning (Portefeuille Wonen, Ruimtelijke Ordening, Recreatie en sport) en Jeannette Baljeu (Portefeuille financiën, organisatie, bestuur, eu/internationaal) gaven acte de presence bij het evenement. Daphne Teeling, Regiodirecteur IVN Natuureducatie, vroeg hen: "Hoe belangrijk is het dat alle kinderen in de natuur spelen?"

Anne Koning: "Buitenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Mooi dat Groen doet goed kinderen de gelegenheid geeft om kennis te maken met de natuur. Vooral als dit niet zo vanzelfsprekend is. Zelf ontdekken hoe zwaartekracht werkt, wat water doet en de kracht van wind ervaren. Kinderen leren door te spelen. En door te spelen hebben ze plezier."

Jeannette Baljeu vult aan: "Het is zo mooi om al die kinderen lekker in en rond het water te zien spelen! Het enthousiasme spatte er zó vanaf, dat ik vanzelf mee ging doen. Zo leren kinderen spelenderwijs iets over de natuur die vaak dichter bij huis is dan je denkt, en gaan ze die misschien vaker bezoeken. Dat kan allemaal in onze mooie en waterrijke provincie."

De Stad Uit

De organisatie was in handen van de Rotterdamse Groen doet goed-partner de Stad Uit, die ervoor zorgde dat alle ruim 130 deelnemers de dag veilig konden beleven. De Stad Uit laat elk jaar minstens 3000 kinderen uit stenige wijken het Rotterdams platteland ontdekken.