Leidschendam-Voorburg

In Leidschendam-Voorburg heeft een groep van tien basisscholen die samenwerken in het Techniekmenu het initiatief genomen tot Naar Buiten Leidschendam-Voorburg. In samenwerking met Suzanne Wardenaar zijn ze gekomen tot vier pijlers:

  1. We ontwikkelen natuurprojecten waarbij onderzoekend en ontwerpend leren centraal staat. In de lesmodule ‘Bouwen in het bos’ leren kinderen hoe dieren huisjes bouwen, en hoe ze dat zelf kunnen doen. Ook denken kinderen mee over de herinrichting van een park.
  2. Samen met Sport & Welzijn Leidschendam-Voorburg zetten we naschoolse natuurbelevingscursussen op, voor Brede Scholen in aandachtswijken. Voor kleuters hebben we de cursus ‘In het Sprookjesbos’, waarbij sprookjes worden gekoppeld aan leuke doe-activiteiten in de natuur. Oudere kinderen leren in een park ‘Overleven als Robinson’. Ze leren zelf een vuurtje stoken en maken een pijl en boog van wilgentakken en touw. Stoer en spannend! Beide cursussen zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken.
  3. Met lokale ondernemers organiseren we natuuruitjes voor kinderen uit de gemeente. Zo hebben we een speciale Naar Buiten wereld binnen het populaire spel Minecraft ontwikkeld, en kunnen kinderen bij de kinderboekenwinkel een workshop fossielen volgen. We werken hierin actief samen met andere Groen doet goed-gemeenten in de omgeving. De 50-dingenlijst is een prachtige inspiratiebron bij het organiseren van activiteiten.
  4. In dit alles is goede communicatie essentieel. We besteden veel aandacht aan promotie, via onze website www.naarbuiten-lv.nl en Facebook-pagina.