De Ronde Venen

In De Ronde Venen brengt Conny van Kruysbergen partijen bij elkaar die gezamenlijk een mooi programma neerzetten om kinderen uit De Ronde Venen naar buiten te krijgen. Hieronder lees je wat er zoal gedaan zal worden in 2023.  

Activiteiten van Groen doet goed De Ronde Venen

1.Themamiddagen biodiversiteit
Kinderen beleven tijdens themamiddagenover biodiversiteit de veelzijdigheid van de natuur door middel van avontuurlijke en educatieve activiteiten in en rondom de tuin van NME de Woudreus en in het Speelwoud. Deze middagen zijn onderdeel van een breder programma dat wordt aan geboden vanuit team NDC van de ODRU in het kader van het jaarthema ‘Biodiversiteit’. Per seizoen wordt er 1 themamiddag georganiseerd en staat een onderwerp binnen het thema biodiversiteit (vogels, bodemdieren, beplanting, zoemers.) centraal. Gedurende deze middag worden excursies aangeboden worden voor meerdere gezinnen.

2. Buitenlesdag 2023, Kunst en Natuur
Op dinsdag 4 april 2023 is de jaarlijkse Nationale Buitenlesdag. Om kunst, natuur en buitenlessen met elkaar te verbinden, bieden lokale ZZP’ers en kunstdocenten in opdracht van Cultuurpunt Ronde Venen creatieve workshops aan de basisscholen in  Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht en De Hoef. De activiteiten vinden plaats op het schoolplein of in de buurt van de school. Landelijk wordt op deze dag gestimuleerd om zoveel mogelijk lessen buiten te geven, niet alleen natuurlessen maar ook lessen op het gebied van rekenen, taal, cultuur en beweging. Voor 2023 is gekozen omvooral Kunstworkshops aan te bieden vanuit Cultuurpunt Ronde Venen. Het aanbod van NME-centrum De Woudreus voor de buitenles zal bestaan uit een aanbod van DIY buitenlessen voor de leerkrachten.

3. Moestuinclub + biodiversiteit
De kinderen beleven de veelzijdigheid van de natuur aan de hand van het opzetten van een eigen moestuintje, het volgen, onderhouden en eten ervan en het doen van avontuurlijke en educatieve natuuractiviteiten over biodiversiteit in en rondom de (moes-)tuin van NME de Woudreus en in het Speelwoud.

4. Naar buiten in de Ronde Venen
We streven ernaar nieuwkomers (statushouders) en hun ouders kennis te laten maken met de natuurgebieden en parken in de gemeente en ze aan te moedigen buiten te spelen. We willen ze op een speelse manier de namen van vogels, planten en bomen leren in zowel Arabisch als Nederlands. Daarnaast willen we samen met ze op zoek gaan naar natuurlijke hulpbronnen om te gebruiken bij het maken van voedsel of kruiden bij het zetten van thee.

5. Natuuravonturenclub Abcoude
Kinderen beleven in clubverband de natuur op Klarenbeek. Dit is een natuurterrein vlakbij Abcoude van natuurvereniging De Ruige Hof en de omgeving ervan. Naast natuurbeleving worden ook avontuurlijke activiteiten georganiseerd, zoals hutten bouwen en wildplukken, waarbij risicovol spel wordt gestimuleerd. Bij de programmering wordt samengewerkt met andere natuurclubs in De Ronde Venen. Ook zullen verschillende activiteiten aansluiten bij de Natuur-o-theek van NME-centrum De Woudreus.

6. Natuurbeleving voor de allerkleinsten
Voor hun welzijn, gezondheid en ontwikkeling hebben kinderen natuur of een buiten spelen in een natuurlijke omgeving nodig. Daarom kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen om kinderen in contact te brengen met de natuur en te laten ervaren dat buiten zijn en spelen fijn is.
Daarom biedt Mama Lokaal in elk seizoen peuteractiviteit in de natuur aan. Hierbij wordt ingespeeld op de natuurlijke nieuwsgierigheid en drang tot ontdekken van jonge kinderen. Hun ouders ervaren hoe leuk kinderen dat vinden en krijgen inspiratie om zelf ook meer met hun kinderen naar buiten te gaan, ook als de kinderen 4 jaar en ouder zijn.

7. Activiteiten in natuurspeelplekken 
Door het organiseren van de natuurworkshops raken kinderen en omwonenden betrokken bij de natuurspeelplekkenen en hun eigen speelomgeving. De locaties zijn Het Speelwoud in Wilnis, Het Haitsmapark in Mijdrecht, Het Wickelhofpark in Mijdrecht en het Zwanenpark in Vinkeveen. Hopelijk kan het later in het jaar ook in de nog te realiseren natuurspeeltuin Marickenland Vinkeveen.

8. Ravotten Kids Try Out Weekend
Stichting van Hein stelt haar Ravotten-eiland een weekend open voor kinderen van 7 t/m 12 jaar om kennis te maken met het uitdagende parcours, maar vooral met de vreugde van klimmen en klauteren in de natuur. Activiteiten dat weekend zijn pondje varen, Memorie Hangman en heel veel andere activiteiten. Ook tijdens de Nacht van de Nacht is het eiland open met educatieve activiteiten.

9. ROOTS Buitenavonturen
‘ROOTS-Buitenavonturen’ organiseert survival-trainingen voor kinderen. Bij ROOTS draait het om overleven, de kinderen leren naast survival-technieken ook maatschappelijke waarden. Ze leren het belang van samenwerken, respect hebben voor elkaar, doorzettingsvermogen te ontwikkelen en ook hun grenzen te bewaken en te verleggen. Daarnaast leren ze, dat om te kunnen overleven, het belangrijk is om goed te zorgen voor alles wat leeft op aarde. Tijdens de survival-trainingen worden de ‘kids’ klaargestoomd tot ware survivalaars. Zo leren ze (basis)survival-technieken, hun zintuigen goed te gebruiken, hun omgeving goed kennen en te werken in het seizoen.

10. Schilderen met de natuur
Met ter plekke gevonden en meegebrachte natuurlijke materialen vormen, patronen en tekeningen maken op een buitenlocatie in de verschillende kernen van De Ronde Venen. Kinderen zullen met hun ouders door deze workshop ervaren dat in de natuur, zonder de gebruikelijke schilder-en tekenmaterialen, kunst kan worden gemaakt in een tijdsbestek van 1 uur in hun eigen omgeving.

11. Sijsjes en Drijfsijsjes
Met dit project willen we schoolkinderen van de middenbouw (groep 4 en 5) bewust maken dat er vogels leven in hun omgeving, ze enthousiast maken om buiten vogels te kijken en ze bijbrengen van hoe vogels leven. Door de leerlingen mee naar buiten te nemen wordt hun betrokkenheid bij natuur en vogels in hun eigen omgeving groter.

12. Zwammen over Paddenstoelen
Schoolkinderen van de bovenbouw worden enthousiast en verwonderen zich over alle verschillende soorten paddenstoelen die er zijn. Ze maken kennis met de functies van paddenstoelen voor de natuur en de mens (als opruimers en helpers van bomen en struiken, voedsel, medicijnen). Zo raken ze betrokken bij natuur en hun directe omgeving.

Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed De Ronde Venen, neem contact op met Conny via: c.vankruysbergen@odru.nl

Betrokken partners

NME De Ronde Venen, De Woudreus, Cultuurpunt Ronde Venen, Jongerenwerk De Maat, Bibliotheken, Riethoek, Eiland van Hein, Buurderij van Dam, Ineke Bams – Natuurbeleving & Duurzaamheidseducatie, Ruud Witte ROOTS Buitenavonturen, Groen Gebied Amstelland, IVN De Ronde Venen & Uithoorn, Jessicaas, Roos Uithol, Emilie Zandvliet, Peuters in het Wild, Natuur is een feest, Paardebloem Natuuractiviteiten, Tympaan De Baat, Natuur-o-theek, De Ruige Hof, Kids College, Natuurgids Romy Muste, Natuurdetective, Scouting, Natuurgids Ellen Aarsman, Move Mates, Basisscholen, Mama Lokaal, Speelwoud, Haitsmapark, Team sportservice.