Houten

In de gemeente Houten brengt Christel Postma van het NME-centrum partners bij elkaar om kinderen in Houten de natuur meer te laten beleven. In de gemeente Houten gaan verschillende partijen aan de slag om kinderen ook in 2023 weer naar buiten te brengen. Hieronder lees je welke activiteiten er georganiseerd worden.

Activiteiten van Groen doet goed Houten

1. Groen Doet Goed Buitendag 2023
Op 24 juni 2023 is de inspirerende, gezellige en jaarlijks terugkerende ‘Buitendag’. Een leuke dag met veel verschillende beleef- en beweegactiviteiten voor kinderen en hun (groot)ouders.

2. Wildplukken met De Groene Maatjes 
Deze activiteit is al langere tijd een succes binnen Groen doet goed in Houten en worden daarom ook dit jaar voortgezet. De Groene Maatjes zullen in 2023 drie wildplukactiviteiten organiseren in verschillende seizoenen.

3. Ontdek de Keercamp
Bij de Keercamp ligt het Natuurpad van NME, het Footgolfparcours van Sportpunt Houten en de kinderboerderij. Tijdens het evenement Ontdek de Keercamp kunnen kinderen opdrachtjes doen op het Natuurpad, voetballen op het footgolf parcours, speurtocht doen op de kinderboerderij en een fantasiedier schilderen. De basisscholen van Houten worden uitgenodigd voor dit evement. Zo ontdekken kinderen welke leuke activiteiten in het groen je kunt doen op de Keercamp. Niet alleen op deze dag, maar hopelijk ook een keer zelf met broertjes, zusjes, ouders, vriendjes.

4.Nationale Buitenspeeldag
Op woensdag 14 juni is het de nationale buitenspeeldag! Vanuit Sportpunt Houten wordt er deze middag buitenspeelactiviteiten georganiseerd voor de basisschoolkinderen. Iedereen is welkom! Er wordt vanuit Groen doet Goed onderzocht of er partners kunnen en willen aansluiten bij de buitenspeeldag.

5. Activiteiten Natuur Ontdek Plek
De vrijwilligers van de Natuur Ontdek Plek organiseren 5 keer per jaar activiteiten voor kinderen (van 6 t/m 12 jaar), meestal in de natuur en soms bij heel slecht weer een binnen activiteit. Vaak gaan ze hierbij naar het natuurgebied Nieuw Wulven. Ze voeren samen met hen opdrachtjes uit en doen spelletjes die passen bij het thema. Denk daarbij aan een speurtocht met een landkaart. Of aan het maken van een bootje met natuurlijke materialen die vervolgens getest wordt op drijfkracht.

6. Activiteiten NME Houten
NME Houten organiseert samen met vrijwilligers vijf activiteiten voor basisschoolleerlingen op woensdagmiddag. De activiteiten vinden op het Natuurpad plaats en eventueel in het NME lokaal. Voor dit schooljaar staan een wildplukactiviteit en vogelhuisjes maken samen met de Krachtfabriek gepland.

7. Escape game testen en inzetten
In 2020 hebben we als Groen doet goed Houten de Escape game aangeschaft. Vorig jaar is deze uitgetest door 4 volwassenen en een Scouting groep. Dit jaar zal de escape game getest worden door een schoolkla en vervolgens worden klaar gemaakt om in te zetten. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij kinderfeestjes, BSO’s, woensdagmiddagactiviteiten en door schoolklassen.

8. Gezinsdag: ringslangbroeihopen
De Milieu Werkgroep Houten, de gemeente Houten en NME organiseren gezamenlijk deze gezinsdag in het voorjaar. De dag vindt plaats bij Boerderij Nieuw Slagmaat; ook een partner van Groen doet goed. De deelnemers krijgen uitleg over de ringslang van de Milieu Werkgroep. Daarna wordt een broeihoop voor de ringslangen gemaakt. Later in het jaar krijgen de deelnemers een uitnodiging om nog een keer bij de broeihoop te kijken als er jonge ringslangen zijn.

9. Hutten bouwen
Op het moment dat bomen net gesnoeid zijn, gaan kinderen met dit snoeihout hutten bouwen. Ze gebruiken hiervoor geen hamer en spijkers. Wel kunnen ze touw gebruiken en leren hoe ze knopen kunnen maken.

10. Infopaaltjes met natuurbelevingsactiviteiten
In Houten zijn op verschillende plaatsen diverse soorten natuur aangelegd. Dit zijn bijvoorbeeld minibosjes, bloemrijk grasland , natuurvriendelijke oever, een struweel van een hectare natuur. Bij deze stukken natuur worden vouwpanelen en paaltjes ontwikkeld en geplaatst en als het mogelijk is wordt hier een route van gemaakt. Naast informatie worden op de panelen suggesties gedaan voor natuurbelevingsactiviteiten (voor kinderen).

11. Upgrade Natuurpad Houten
Bij het NME-centrum, de kinderboerderij en de natuurspeeltuin ligt het Natuurpad Houten. Dit is een leuke route die kinderen zelf kunnen lopen en waar je veel leuke natuuractiviteiten kunt doen. Inmiddels is het alweer 10 jaar geleden dat het Natuurpad is aangelegd. Materialen zijn stuk of verdwenen en de gegeven informatie klopt niet meer. De opdrachten worden makkelijker aan te passen door het gebruik van een QR-code. De opdrachten kunnen zo ook aangepast worden aan het seizoen. Afgelopen jaar zijn de opdrachten voor de herfst en lente versie in concept gemaakt en is het bord aangeschaft. Komend jaar worden illustraties gemaakt voor de opdrachten op de nieuwe palen langs het pad.

12. Overleven in de natuur
In 2023 komt Kraakhelder producties 5 keer naar het NME-centrum in Houten in de vorm van Wildebras. Hij neemt kinderen tussen de 6 en 11 jaar mee op avontuur in de natuur. Ze gaan op mini expeditie Robinson. Zo leren de kinderen takken snijden, vuurtje maken, eten zoeken, hutten bouwen, spelen en genieten van geluiden en muziek.

13. Sport- en survivalparcours voor kinderen
Al in de eerste jaar van Groen doet goed (2016), was het de bedoeling om gekoppeld aan de komst van een mogelijke horecagelegenheid in Nieuwe Wulven, een sport- of survivalparcours voor kinderen te maken. Dit staat nog steeds op het wensenlijstje. Nadat het project jaren stil gelegen heeft gaat de horecagelegenheid er nu echt komen en willen we opnieuw bekijken of hier een leuk Groen doet goed-project aan gekoppeld kan worden.

Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed Houten, neem contact op met Christel via: christel.postma@houten.nl.

Betrokken partners

NME Houten, Staatsbosbeheer, Groene Maatjes, Kinderboerderij Houten, Sportpunt Houten, Milieuwerkgroep, Natuur Ontdek Plek, Scouting, Houtense BIJzaken, Kraakhelder producties, Boerderij Nieuw Slagmaat.