Houten

In de gemeente Houten brengt Christel Postma van het NME-centrum partners bij elkaar om kinderen in Houten de natuur meer te laten beleven. In de gemeente Houten gaan verschillende partijen aan de slag om kinderen ook in 2022 weer naar buiten te brengen. Hieronder lees je welke activiteiten er geörganiseerd worden. 

Activiteiten van Groen doet goed Houten

1. Groen Doet Goed Buitendag 2022
Op 18 juni 2022 is de inspirerende, gezellige en jaarlijks terugkerende ‘Buitendag’. Een leuke dag met veel verschillende beleef- en beweegactiviteiten voor kinderen en hun (groot)ouders.

2. Wildplukken met De Groene Maatjes 
Deze activiteit is al langere tijd een succes binnen Groen doet goed in Houten en wordt daarom in 2022 voortgezet. De Groene Maatjes zullen in 2022 drie wildplukactiviteiten organiseren in verschillende seizoenen.

3. Groen doet goed bij lokale activiteiten
Vanuit Groen doet goed organiseren we veel activiteiten zelf, maar dat is niet altijd nodig natuurlijk. Afgelopen jaren hebben we bij activiteiten die al op de lokale agenda stonden (zoals modderdag, appelplukdag, kersenplukdag) Groen goet goed activiteiten toegevoegd, zodat de activiteiten nog leuker en aantrekkelijker zijn voor kinderen. Dat willen we de komende jaren blijven doen. 

4. Ontdek de Keercamp: kinderboerderij, Natuurpad en Footgolf 
Bij de Keercamp ligt het Natuurpad van NME, het Footgolfparcours van Sportpunt Houten en de kinderboerderij. Tijdens het evenement Ontdek de Keercamp kunnen kinderen opdrachtjes doen op het Natuurpad, voetballen op het footgolf parcours, speurtocht doen op de kinderboerderij en een fantasiedier schilderen. Zo ontdekken kinderen welke leuke activiteiten in het groen je kunt doen op de Keercamp. Niet alleen op deze dag, maar hopelijk ook een keer zelf met broertjes, zusjes, ouders, vriendjes.

5. Activiteiten Natuur Ontdek Plek
De vrijwilligers van de Natuur Ontdek Plek organiseren 5 keer per jaar activiteiten voor kinderen (van 6 t/m 12 jaar), meestal in de natuur en soms bij heel slecht weer een binnen activiteit. Vaak gaan ze hierbij naar het natuurgebied Nieuw Wulven. Ze voeren samen met hen opdrachtjes uit en doen spelletjes die passen bij het thema.

6. Activiteiten NME Houten
NME Houten organiseert samen met vrijwilligers vijf activiteiten voor basisschoolleerlingen op woensdagmiddag. Meestal wordt er ook nog 1 vakantieactiviteit verzorgd. De activiteiten vinden op het Natuurpad plaats en eventueel in het NME lokaal.

7. Escape game testen en inzetten
In 2020 hebben we als Groen doet goed Houten de Escape game aangeschaft. Komend jaar zal deze uitgetest worden. Hopelijk kan deze in de toekomst gebruikt worden bij bijvoorbeeld kinderfeestjes, BSO’s, woensdagmiddagactiviteiten.

8. Upgrade Natuurpad Houten
Bij het NME-centrum ligt het Natuurpad Houten. Dit is een leuke route die kinderen zelf kunnen lopen en waar je veel leuke natuuractiviteiten kunt doen. Inmiddels is het alweer 10 jaar geleden dat het Natuurpad is aangelegd. Diverse route elementen zijn aan vernieuwing toe en de gegevens in de bijbehorende folder kloppen niet meer. NME Houten heeft het afgelopen jaar al nieuwe opdrachten ontwikkeld. Het zou mooi zijn als er twee versies met opdrachten komen: voor de herfst en voor de lente. 

9. Speurtochten voor gezinnen
Afgelopen twee jaar zijn vanwege de beperkingen door corona een speurtochten ontwikkeld die zelfstandig door gezinnen gedaan kon worden. Dit was een groot succes. De Groene Maatjes willen in de meivakantie een speurtocht uitzetten. Deze speurtocht is bedoeld voor basisschoolkinderen maar leuk voor het hele gezin. Op een fantasievolle manier kunnen ze de natuur in het bos beleven met alle zintuigen.

10. Gezinsdag: ringslangbroeihopen
De Milieu Werkgroep Houten, de gemeente Houten en NME organiseren gezamenlijk deze gezinsdag in het voorjaar. De dag vindt plaats bij Boerderij Nieuw Slagmaat; ook een partner van Groen doet goed. De deelnemers krijgen uitleg over de ringslang van de Milieu Werkgroep. Daarna wordt een broeihoop voor de ringslangen gemaakt. Later in het jaar krijgen de deelnemers een uitnodiging om nog een keer bij de broeihoop te kijken als er jonge ringslangen zijn.

11. Sport- en survivalparcours voor kinderen
Al in de eerste jaar van Groen doet goed (2016), was het de bedoeling om gekoppeld aan de komst van een mogelijke horecagelegenheid in Nieuwe Wulven, een sport- of survivalparcours voor kinderen te maken. Dit staat nog steeds op het wensenlijstje. Nadat het project jaren stil gelegen heeft gaat de horecagelegenheid er nu echt komen en willen we opnieuw bekijken of hier een leuk Groen doet goed-project aan gekoppeld kan worden.

Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed Houten, neem contact op met Christel via: christel.postma@houten.nl.

Betrokken partners

NME Houten, Staatsbosbeheer, Buitenwijs, Groene Maatjes, Kinderboerderij Buitenwereld, KMN Kind & Co. Houten, JOGG, Partou, Sportpunt Houten, Milieuwerkgroep, Kindergarden, Natuurontdekplek, Fluit&Kruid, Boerderij Nieuw Slagmaat.