Nieuwegein
In Nieuwegein zorgt Laura van der Pol dat kinderen naar buiten gaan met het concept ‘Doe samen iets in, voor en met de natuur in je eigen buurt’. Kinderen ontdekken en beleven met educatieve natuurbelevingsactiviteiten de natuur van dichtbij!
Activiteiten van Groen doet goed Nieuwegein
1. Doekaarten en bebording
Tijdens een creatieve bijeenkomst op het Natuurkwartier ontdekken partners van Groen doet Nieuwegein goed hoe ze Doekaarten op een leuke wijze in praktijk kunnen brengen. De partners ontvangen een doekaartenmap. Thema’s van de doekaarten zijn gericht op: klimaat, biodiversiteit en eetbare natuur. Komend jaar zal de focus meer liggen op de ontwikkeling van doekaarten in relatie tot eetbare natuur en buiten koken als ‘Appeltjes, plukken en persen, ‘Walnoten lekkers’ en ‘Notenbingo’. Voor meer doekaarten: www.natuurkwartier.nl/doekaarten.
Voor het tuinennetwerk worden kaartjes/educatieve bordjes ontwikkeld die uitnodigen naar eetbare natuur in deze prachtige tuinen te speuren.
2. Natuursoorten schatten
Een onderzoek van Natuurmonumenten toont aan dat kinderen steeds minder over basiskennis van de natuur beschikken. Niet weten hoe een madeliefje eruit ziet, een roodborstje niet herkennen of het verschil tussen een wesp en een bij niet zien. Voor natuursoorten schatten wordt een product ontwikkeld, zodat kinderen spelenderwijs hun groene basiskennis kunnen verbeteren. Denk aan vijf wilde bloemen weten te herkennen als een madeliefje, paardenbloem, margriet, pinksterbloem en boterbloem.
3. Zadenbieb Natuurkwartier Nieuwegein
Diverse parnters hebben het doel om in het Natuurkwartier een zadenbieb te realiseren. Er wordt een zadenbiebkast gefaciliteerd en etiketten voor zadenzakjes ontwikkeld. Daarnaast zal het beheer van de zadenbieb samen worden vormgegeven. Kinderen en gezinnen kunnen inspiratie opdoen bij educatiekast ‘Zaadjes zaaien tot oogsten’. Vervolgens ‘lenen’ ze gratis een zakje met zaadjes uit de zadenbieb, waarmee ze zelf kruiden, bloemen en groenten kunnen kweken. Hiervan oogsten ze de zaden brengen die terug naar de zadenbieb, zodat andere bezoekers die ook weer kunnen lenen, ruilen en delen met elkaar. Een prachtig circulair systeem om samen te doen en bij te dragen aan klimaatadaptatie en het vergroten van de biodiversiteit in onze stad.
4. Kabouter- en blotevoetenpad
Het Natuurkwartier heeft een blotevoetenpad en een kabouterpad. Deze voorzieningen zijn in trek bij gezinnen. Beide paden bieden kinderen en gezinnen een prachtige natuurbeleving!
De allerkleinsten kunnen speuren naar kabouters. De houten kabouterpalen stippelen de weg voor ze uit. Met een knapzakje op hun rug lopen ze het kabouterpad af. Ze doen onderweg opdrachten en spelletjes in de natuur. Het blotevoetenpad is een mooie route om met blote voeten over verschillende ondergronden te lopen als gras, modder en houtsnippers. Bij het blotevoetenpad wordt een rugzakje gratis aangeboden met allerlei opdrachten om de zintuigen te openen. Dit zorgt voor een extra mooie natuurbeleving. Zowel het knapzakje en rugzakje zijn van te voren te reserveren op het Natuurkwartier. In verband met de werkzaamheden op het Natuurkwartier zijn deze voorzieningen helaas een periode niet beschikbaar. Een mooie gelegenheid om in de tussentijd deze voorzieningen op te knappen, te vernieuwen en nog aantrekkelijker te maken met nieuwe materialen en ondergronden. De verwachting is dat zowel het kabouterpad en blotevoetenpad eind juni 2025 weer open kunnen gaan.
5. Vakantie activiteiten en evenementen Natuurkwartier
In het Natuurkwartier worden tijdens de schoolvakanties verschillende natuurbelevingsactiviteiten aangeboden. Hierbij worden de doekaarten, maar ook specialisten ingezet. Kinderen kunnen dan van alles zien, doen en beleven. Van kruidenboter maken tot een echte wilde planten speurtocht en nog veel meer. Daarnaast zijn er verschillende evenementen:
Feestelijke heropening Natuurkwartier
Na een tijdelijke sluiting van een half jaar wordt eind juni 2025 het Natuurkwartier feestelijk heropend, waarbij allerlei educatieve natuurbelevingsactiviteiten worden georganiseerd.
Oogst-, ambachts- en dierendagfeest
Een dierendag samen vieren is al heel leuk, maar hoe mooi zou het zijn er een nog groter feestje van te maken. Op het Natuurkwartier zal in het najaar 2025 samen met betrokken partners een combi themafeest ‘Oogst-, ambachts- en dierenfeest’ worden georganiseerd.
Het Natuurkwartier kenmerkt zich als een eetbaar landschap met onder meer een historische/authentieke perenboomgaard, moestuin en recentelijk gerealiseerd voedselbos. Daarnaast zijn er van allerlei eetbare bomen- en plantensoorten te ontdekken. Tijdens het oogstfeest kunnen kinderen en gezinnen georganiseerd. Fruit plukken, walnoten persen, kruidentheetjes maken en meedoen met de zonnebloemwedstrijd.
Het Natuurkwartier heeft daarnaast een poldermolen, een boomgaard waarin schapen lopen, knotwilgen en nog veel meer. Hoe mooi is het tijdens dit feest kinderen en gezinnen ook weer in contact te brengen met oude ambachten. Dat kinderen en gezinnen kunnen zien hoe je wol kunt spinnen, een wilgenmand kunt vlechten en nog veel meer.
Vanuit de kinderboerderij wordt jaarlijks op het Natuurkwartier dierendag samen met de bezoekers gevierd. Hierbij worden de aanwezige dieren op de kinderboerderij in het zonnetje gezet.
Lichtjesroute
Ook dit jaar zal er weer de lichtjesroute worden georganiseerd. Deze keer weer terug op het Natuurkwartier. Samen met de partners worden langs de route allerlei leuke activiteiten en natuurlijk wat lekkers aangeboden.
6. Natuurbeleving in de buurt
In samenwerking met onze partners worden de doekaarten door vrijwilligers ingezet om kinderen en gezinnen natuur te laten beleven in de buurten van Nieuwegein. Zo worden er bloembommen en insectenhotels gemaakt bij Jeugdland en naar bodemdieren gespeurd, zonnebloemen gezaaid en iets lekkers gemaakt met lavendel bij bouwspeeltuin Bouwgein. Ook is er het Lentefestival wat samen met partners wordt georganiseerd. Dit jaar in het teken van ‘Eeuwenoud’ ofwel gaan we als het ware ‘Tijdreizen’ terug in de tijd. Vanuit Groen doet Nieuwegein goed ondersteunen we de eetbare natuur en buitenkoken activiteiten.
Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed Nieuwegein, neem contact op met Laura via: l.vanderpol@nieuwegein.nl
Betrokken partners
Natuurkwartier Nieuwegein, Bloeiend Nieuwegein, Natuurmonumenten, IVN Nieuwegein & IJsselstein, buurttuin ’t Cirkeltje Rond, pluktuin Erebloem, Fort Vreeswijk, project Betere Buurten, Heerlijk Nieuwegein, diverse scholen, De Groene Koepel, Stichting Reinaerde, Bouwgein, Jeugdland.