Zeist
In Zeist brengt adviseur Natuur- en Duurzaamheids-communicatie Annemarieke Holland partners bij elkaar om de Groen doet goed plannen te realiseren. In Zeist is er specifieke aandacht voor de kansen die een natuurlijke omgeving biedt om gezond gedrag en leven voor kinderen te stimuleren.
Activiteiten van Groen doet goed Zeist
1. Speelbos Vollenhove
Kinderen tussen 6-12 jaar kunnen op vrijdagmiddag na schooltijd meedoen aan buitenactiviteiten in park Vollenhove. De activiteiten worden begeleid door twee buurtsportcoaches van Sportief Zeist. Daarnaast zijn er ieder jaar vijf ‘natuurspecials’ door De Boomklever. Zelf ontdekken, spelenderwijs en spannende natuuropdrachten zijn het motto. Een greep uit de activiteiten: bosthee en kruidenboter maken met eetbare planten, zintuigentocht en survivallen.
2. Groen doet goed festivals in Vollenhove en in Zeist-West
Nadat er al meerdere keren een geslaagd festival in Vollenhove is geweest, komt er dit jaar ook een festival in Zeist-West. Samen met diverse partners van Groen doet goed en organisaties in de wijken kunnen kinderen uit Vollenhove en Zeist-West meedoen aan activiteiten op het gebied van natuurbeleving, beweging, cultuur en moestuinieren.
3. Opleiding tot Bos(werf)wachter
Een groepje kinderen van 8-12 jaar komt 5 achtereenvolgende weken bij elkaar op De Boswerf om samen activiteiten te doen op het gebied van natuuronderzoek, natuurbeleving en zorgen voor de natuur. Elke week krijgen ze ook een praktische activiteit mee om met hun vriendjes en klasgenoten in hun eigen tuin, straat of in hun eigen klas mee aan de slag te gaan. Na afloop ontvangen ze een diploma en iets waardoor ze zichtbaar natuurbeschermer zijn in Zeist.
4. Voedselboscoaches
Inmiddels hebben meerdere basisscholen in Zeist een IVN-voedselbosje bij de school. Doorgaans zijn de leerlingen van een groep verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het voedselbosje. Zij worden tot plantwachter benoemd en krijgen een of meer ‘eigen’ planten in beheer. Aan de hand van een plantenpaspoort volgen ze de groei en ontwikkeling van de plant. Ervaring leert dat het nog een hele uitdaging voor is is om het voedselbosje te beheren en er educatieve activiteiten in te organiseren. In het Voedselbosje van Montessori Griffensteyn is ervaring opgedaan met begeleiding door een professionele voedselboscoach. Die gaat met kleine groepjes leerlingen observeren, beheren, oogsten en eten. De inzet van de voedselboscoach willen we het continueren op deze en de andere scholen met een IVN Voedselbosje.
5. Plukvoucher voor de boomgaard
De plukvoucher staat garant voor een leuk, lekker en gratis uitje voor leerlingen uit groep 5 en hun ouders van basisscholen in Zeist met een lage sociaal economische status. Met deze voucher mogen ze een keer gratis appels, peren of kersen plukken in de boomgaard van een fruitproducent uit de directe omgeving. De leerlingen krijgen de voucher uitgereikt tijdens een gastles over fruit. De ouders kunnen met hun kinderen op hun eigen moment naar de boomgaard toe om fruit te plukken met de voucher.
Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed Zeist, neem contact op met Annemarieke via: a.holland@odru.nl
Betrokken partners
Onder andere Bezoekerscentrum de Boswerf, Sportief Zeist, Vollenhove Vooruit, het Utrechts Landschap, Meander Omnium, Voedselboswachter ’t Volle Bos, diverse basisscholen, Moestuincoaches JLE, JOGG-Regisseur, Groene Makelaars, Moestuinwerkgroep Vollenhove, Kinderboerderij de Brink, Peuters in het Wild, Thomas Heger, Moestuin Juf Charlotte Verhoeven, De Paardenbloem, De Boomklever, Bibliotheek Zeist, Dorpsboerderij, de Moskee, het Kerkelijk Centrum en het Gezondheidscafé.