Zeist

In Zeist brengt adviseur Natuur- en Duurzaamheids-communicatie Annemarieke Holland partners bij elkaar om de Groen doet goed plannen te realiseren. In Zeist is er specifieke aandacht voor de kansen die een natuurlijke omgeving biedt om gezond gedrag en leven voor kinderen te stimuleren. Ook in 2023 wordt er weer vanalles georganiseerd. 

Activiteiten van Groen doet goed Zeist 

1. Speelbos Vollenhove
Ook in 2023 kunnen kinderen tussen 6-12 jaar op vrijdagmiddag na schooltijd meedoen aan buitenactiviteiten in park Vollenhove. De activiteiten worden begeleid door twee buurtsportcoaches van Sportief Zeist. Vorig jaar is gestart met ‘natuurspecials’ door De Boomklever. Zelf ontdekken, spelenderwijs en spannende natuuropdrachten zijn het motto. Een greep uit de activiteiten: bosthee en kruidenboter maken met eetbare planten, zintuigentocht en survivallen. 

2. Speelbos Zeist-West
Vergelijkbaar met het Speelbos in Vollenhove, kunnen kinderen op 20 woensdagmiddagen meedoen aan buitenactiviteiten gericht op sport, spel en natuurbeleving. Dit wordt gedaan op het Couwenhovense veld, met aangrenzend een bosje. De activiteiten worden begeleid door twee buurtsportcoaches van Sportief Zeist en een begeleider van De Boomklever. 

3. Groen doet goed festival
Om te vieren wat er de afgelopen jaren is bereikt met Groen doet goed en om de buitenwereld er nog meer van te laten zien, organiseren de gezamenlijke Groen doet goed partners een Groen doet goed festival. Naar verwachting doen we dat in een van de schoolvakanties, bijvoorbeeld de herfstvakantie. Als locatie wordt gedacht aan park Vollenhove. In deze wijk vinden ook een aantal succesvolle Groen doet goed activiteiten plaats, zoals de Moestuinclub, Speelbos Natuurspecials en de Voedselbosrand.

3. Peuters in het wild
Omdat deze activiteit de afgelopen jaren een groot succes was, wordt ‘Peuters in het wild’ in 2022 tien keer uitgevoerd. De activiteiten zijn bij de voorschool bij Op Dreef in Vollenhove, de kinderboerderij, het Griftbosje en het Walkartpark. Klaartje Timmerman van Paardenbloem Natuuractiviteiten laat hierdoor de allerkleinsten met hun ouders kennismaken met de natuur in alle seizoenen in hun directe omgeving.

4. Moestuinlessen en moestuinclub
Na het succes van voorgaande jaren geeft De Moestuinjuf in 2023 op 3 aandachtscholen moestuinlessen of moestuinclub: op Al Amana in Zeist-West, Wereldkidz Op Dreef in Vollenhove en de derde moet nog worden gekozen worden. 

5. NatuurWijs- bosuitjes voor basisscholen
Lekker de natuur in met je klas onder leiding van een NatuurWijzer. De natuur ervaren met al je zintuigen en tegelijkertijd spelenderwijs en zelfontdekkend leren. Met hoofd, hart en handen. Het Bosuitje wordt op maat gemaakt, afgestemd op de kinderen, de natuurmethode op school, het seizoen en het gekozen natuurgebied. Er wordt gewerkt met een thema naar keuze, als rode draad door de dag heen. 

6. Wilde bijen expeditie
De Beefoundation heeft voor de Floriade een expeditie over wilde bijen ontwikkeld, met de hommel in de hoofdrol. De werkvorm is een combi tussen een escaperoom en een geocaching-game. In 2023 wordt de expeditie vertaald naar en gemaakt voor een locatie in Zeist, hoogstwaarschijnlijk bezoekerscentrum De Boswerf. Daar kan de expeditie worden ingezet voor zowel scholen als gezinnen

7. Voedselbosje bij De Boswerf
In Zeist is een enthousiaste werkgroep Voedselbossen actief; naast dat ze op zoek is naar een locatie waar een groter (minstens 1 ha) voedselbos kan worden gerealiseerd, stimuleert ze de aanleg van kleinere voedselbosjes. In 2023 realiseren we een klein voedselbosje op bezoekerscentrum De Boswerf en hoe we dit voedselbosje (en de andere bosjes in Zeist) in kunnen zetten voor educatieve activiteiten.

8. Natuur-o-theekjes in Zeist
Vergelijkbaar met de mini-bieb’s startte De Boswerf in Corona-tijd met het plaatsen van een Natuur-o-theek op hun terrein. In het Natuur-o-theekje (een opgepimpt kastje van de Kringloop) worden regelmatig tips voor natuuractiviteiten gehangen. Locaties die in aanmerking komen of al aangegeven hebben een Natuur-o-theekje te willen ophangen zijn: De Torteltuin in Den Dolder, Speeltuin achter Nijenheim 1318, een nog te realiseren natuurspeelplek aan de W.F. Schmidtlaan en wellicht op een aantal schoolpleinen.

Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed Zeist, neem contact op met Annemarieke via: a.holland@odru.nl 

 

Betrokken partners 

Onder andere Bezoekerscentrum de Boswerf, Sportief Zeist, het Utrechts Landschap, Werkgroep Voedselbossen, basisschool Al Amana, basisschool Wereldkidz Op Dreef, Moestuincoaches JLE, Moestuinwerkgroep Vollenhove, Kinderboerderij de Brink, Peuters in het Wild, De Boomklever, Bibliotheek Zeist, BeeFoundation, Natuurwijs.