Buitenlessen

Winteractiviteiten voor kinderen in Zuid-Holland

Groen doet goed 20 december 2023

Wil je de komende kerstvakantie meedoen aan een natuuractiviteit? Of zoek je leuke natuurtips om zelf mee aan de slag te gaan? Groen doet Goed zet de leukste tips voor je op een rij, lees snel verder! 

Datum Activiteit Plaats
16 december 2023 t/m 7 januari 2024 Kerstballenspeurtocht Delftse Hout Delft
4 januari Ontdekkers Proefjeslab – Energy Rijswijk
5 januari Speurtocht: Ontdek Voorhof
Delft
5 en 6 januari Ontdekkers Ontdek de Natuur Rijswijk
26, 27 en 28 januari Tuinvogeltelling bij Haags stadsboerderijen Den Haag
Doorlopend Thuis aan de slag: Maak een sterrenrestaurant voor vogels! nvt
Doorlopend Thuis aan de slag: BuitenBoesters buitenbingo
nvt
Doorlopend Fiets en food route Omgeving Leiderdorp/Warmond
Doorlopend Kabouterpad Kinderboerderij Merenwijk Leiden
Doorlopend Educatieve wandelroute ‘Polderpad in de stad’ Schiedam
Doorlopend Op safari in de binnenstad van Delft Delft

Kerstballenspeurtocht Delftse Hout

De speurtocht is geschikt voor jong en oud. Dit jaar is het thema ‘Vogels’. De speurtocht begint bij De Papaver, is ongeveer 4 km lang en duurt 1,5 tot 2 uur. De grote kerstballen met meerkeuze-antwoorden hangen in de bomen van de Delftse Hout. De antwoordformulieren zijn gratis af te halen bij De Papaver. Buiten openingstijden liggen de antwoordformulieren in een bak naast de voordeur. De vragen (en routeaanwijzingen) zijn te downloaden via een QR code op het antwoordformulier en via de website. Tip: neem een potlood of pen mee om de antwoordletters op te schijven. Deelnemers tussen de 6 en 12 jaar, kunnen een prijsje winnen.

Wanneer: 16 december 2023 tot en met 7 januari 2024
Waar: De Papaver, Korftlaan 6 in de Delftse Hout
Kosten: gratis
Meer info: Website Papaver

Ontdekkers Proefjeslab – Energy

In het Proefjeslab Energie ligt onze focus op de energie van de toekomst. We leren jullie hoe schone energie werkt en waarom het zo belangrijk is voor toekomstige generaties. Jullie gaan zelf op onderzoek uit en ontdekken waar de verschillende soorten schone energie vandaan komen en hoe ze werken. Wie weet ontdekken jullie in het lab wel de volgende grote energiebron!
Wanneer: Donderdag 4 januari van 11.00 tot 12:00 uur
Voor wie: Kinderen van 9 tot 12 jaar
Waar: Energy Cave, Kessler Park 1 in Rijswijk
Kosten: Gratis
Aanmelden: via de SBG App

Speurtocht: Ontdek Voorhof

De je gezellig mee met de speurtocht ‘Ontdek Voorhof’ in Delft? Tijdens de speurtocht ontdek , bezoek en beleef je de stadsnatuur en (groene) speelplekken in de wijk Voorhof door middel van een speurtocht. Daarnaast kun je ook meedoen aan sportieve en educatieve spellen
Wanneer: Vrijdag 5 januari van 14.00 tot 16.00 uur
Waar: Poptahof Noord 448 in Delft
Kosten: gratis
Aanmelden: Via de SBG app

Ontdekkers Ontdek de Natuur

Hebben jullie zin om de prachtige natuur te ontdekken en je te verwonderen over al het moois om ons heen? Dan hebben wij de perfecte activiteit voor jullie: Ontdek de Natuur! Tijdens dit geweldige avontuur nemen we jullie mee op een ontdekkingsreis door de natuur. Samen gaan we op zoek naar planten, dieren en andere fascinerende elementen in het ecosysteem om ons heen. We zullen langs bossen, rivieren en open velden trekken om de verborgen schatten van de natuur te ontdekken.
Dus trek je wandelschoenen aan, neem je verrekijker mee en sluit je aan bij Ontdek de Natuur! Schrijf je snel in en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur waarbij je de schoonheid van de natuur zult ontdekken.

Wanneer: Vrijdag 5 januari van 10.00 tot 11.00 uur
Voor wie: Kinderen van 6 tot 9 jaar
Waar: NME Natuurtuin Wilhelminapark, Hazepad 5 in Rijswijk
Kosten: Gratis

Wanneer: Vrijdag 6 januari van 11.30 tot 12.30 uur
Voor wie: Kinderen van 4 tot 6 jaar
Waar: NME Natuurtuin Wilhelminapark, Hazepad 5 in Rijswijk
Kosten: Gratis

Aanmelden via: de SBG App

foto: Anne-Kaere-Fotografie

Tuinvogeltelling bij Haags stadsboerderijen

Op de stadsboerderijen in Den Haag kan je meedoen met de nationale Tuinvogeltelling op 26, 27 en 28 januari. Er liggen zoekkaarten, telformulieren en verrekijkers klaar. Meedoen is leuk, makkelijk en belangrijk. Terwijl je een half uurtje van de natuur geniet op de boerderij help je de vogelbescherming met het beschermen van de vogels in Nederland. Doe je liever vanuit huis mee? Dat kan ook, kijk dan op www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

Wanneer:26, 27 en 28 januari
Waar: Alle stadsboerderijen in Den haag, hier vind je een overzicht
Prijs: gratis

Thuis aan de slag: Maak een sterrenrestaurant voor vogels!

Maak van je schoolplein, tuin of balkon een vogelvriendelijk restaurant. Wordt het een éénsterrenstaurant? Of ga je meteen voor een etablissement met drie sterren? Je kunt elk seizoen gasten verwachten, niet alleen in de winter. Maak een borrelplant, een high tea of een feesttaart voor de vogels. Lees hier hoe je dat doet

Thuis aan de slag: BuitenBoesters buitenbingo

Een BuitenBoester is een uitdaging om buiten te doen. Even lekker naar buiten en spelen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met de Buitenboester vogelbingo: zoek de negen vogels bij jou in de buurt en streep ze af op de bingokaart. Of ga aan de slag met de BuitenBoester bomenbingo: zoek de negen bomen bij jou in de buurt en streep ze af op de bingokaart. Benieuwd naar meer BuitenBoesters? Kijk dan op de Website van Buurtlab.

Fiets en food route

Stap op de fiets voor de familieroute langs de Zijl en dwars door de polder. De route is 8 km lang en zeer geschikt voor kinderen. Tijdens deze route kun je niet alleen een Lakenvelder koe tegen het lijf lopen of spelen in de hooiberg maar ook heerlijk lokaal boerenijs proeven.
Bekijk de route hier.

Kabouterpad Kinderboerderij Merenwijk

Ga je mee het bos in? Kinderboerderij Merenwijk heeft sinds kort het kabouterpad! Vanaf de kinderboerderij kun je op zoek naar levensgrote kabouters en verschillende leuke opdrachten doen. Bij Theehuis de Trotse Pauw kun je een knapzak met inhoud kopen voor €5,00, waarna je deze aan een stok kunt doen die je bij de derde kabouter ophaalt of zelf in het bos kan zoeken. In het knapzakje zit: een blinddoek, rozijnen, een boekje met een zoekkaart bodemdiertjes, boekje zoekkaart dierensporen, loep (voor een insect te bewaren en te bewonderen) en natuurlijk het (opdrachten)boekje van het kabouterpad Merenwijk. De inhoud is geschikt voor een groepje van 3 tot 5 kinderen.

Waar: Kinderboerderij Merenwijk, Parkzicht 100, Leiden
Prijs: De route is gratis, maar het knapzakje met inhoud kost €5,00

Educatieve wandelroute ‘Polderpad in de stad’

Een knotwilg moet geregeld worden geknot en in het voorjaar trekken padden er massaal op uit. Waarom dat zo is, leren kinderen via een gloednieuwe wandelroute door park Kethel in Schiedam Noord: het ‘Polderpad in de stad’. De educatieve tour laat kinderen van 4 tot 12 jaar op een speelse manier kennismaken met de polder en het polderleven. Op routepaaltjes staat informatie over planten, dieren en landschappelijke elementen die typerend zijn voor in de polder.

Waar: Het startpunt is bij het NME-centrum, Harreweg 10-12 in Schiedam. Op het hek is het routebord bevestigd.
Voor wie: kinderen van 4 tot 12 jaar
Prijs: Het pad is vrij te lopen door iedereen. Het bijbehorende boekje kun je hier downloaden.
Meer informatie: Via de site van Code Groen Educatie

Op safari in de binnenstad van Delft

Wil jij in de deze koude maanden toch lekker even naar buiten? Héb je iets met natuur, of juist niet? In beide gevallen ben je op de juiste plek, want de werkgroep Jeugd van IVN Delft heeft een mooie excursie uitgezet in de binnenstad van Delft. Ga op safari en ontdek stadsjungle in de oude binnenstad van Delft. Je kan de excursie doen wanneer je maar wil.

Waar: Centrum van Delft
Voor wie: Kinderen van 6 tot 12 jaar
Meer informatie: Website IVN Delft

 

Over Groen doet Goed

Met steun van provincie Zuid-Holland hebben sinds 2013 meer dan 100.000 kinderen kennis gemaakt met de natuur. Erg belangrijk, want spelen in de natuur is niet alleen erg leuk, maar draagt ook bij aan een gezonde ontwikkeling. Groen doet Goed richt zich expliciet op de kinderen die natuur het hardst nodig hebben, namelijk kinderen die in stenige wijken wonen, met weinig toegang tot de natuur. Netwerkpartners uit 12 gemeenten werken daarvoor met elkaar samen.

Deel deze pagina