Gezien in Gespot Herfst

Speuren onder de grond

Welke dieren wonen er onder de grond? Waarmee zijnSpeuren boek die mieren zo druk bezig? Wie maken toch al die zandhopen en waar slapen kleine konijntjes eigenlijk? Ga op zoek naar de antwoorden op deze en nog veel meer vragen. Een avontuurlijk boek voor echte speurneuzen vanaf drie jaar. De rechterpagina is donker, maar als je de kartonnen zaklamp erachter plaatst ontstaat er een lichtbundel, net echt!       € 10,00

Kleine-beestjes-pakket

kleine-beestjes-pakketAls je goed kijkt wemelt het ervan! De allerkleinste beestjes. Voor kinderen is het vangen en bekijken ervan reuze interessant. Wie vangt de kleinste? Is het een spin of een beestje met vleugels? Met dit pakket leren kinderen kleine beestjes vangen, bekijken en benoemen. Er zit een insectenzuiger bij, een petrischaaltje, een opzetloep, een zoekkaart spinnen en een zoekkaart muggen, vliegen, bijen & wespen. € 13,95

Film De Wilde Waard

Gestart vanuit een crowdfunding-actie legde natuurfilmer WildeWaard_copyrightRichardSlagboomStijn Philips (Vroege Vogels) lange tijd de verrassend wilde kant van de Alblasserwaard vast: het prachtige oud-Hollandse weidegebied in het zuiden van het Groene Hart. Het is het leefgebied van purperreigers, brandganzen, reeën, heikikkers, bruine kiekendieven en argusvlinders. Het project groeide uit tot een bioscoopfilm van bijna een uur! Vier seizoenen lang volg je als kijker verschillende dieren op cruciale momenten in hun leven en zie je welke uitdagingen zij voor hun kiezen krijgen. Foto: Richard Slagboom.

De film is geselecteerd voor het Wildlife Film Festival Rotterdam dat plaatsvindt van 26 t/m 31 oktober. Tijdens het filmfestival zijn nog meer films van Nederlandse natuurbodem te zien:

  •  De Otter: opgenomen in de Weerribben
  •  Marker Wadden: over de nieuwe vogeleilanden in het Markermeer
  •  Silence of the Tides: over de Waddeneilanden

 

Podcast Fwiet fwiet!

fwiet fwietUrenlang luisterplezier voor iedereen die meer wil weten over alles wat vliegt en veren heeft. Onze zuiderbuur Begijn Le Bleu neemt je mee in de wonderlijke wereld van vogels en vogelaars. Je leert waarom de frêle pootjes van vogels niet bevriezen, waaraan de snip zijn naam dankt, wat takkelingen zijn of honkmannen. Begijn is een gepassioneerd verteller over de natuur. Hij maakt je deelgenoot van zijn ervaringen. Wanneer je hoort hoe een rietzangertje als een acrobaat zit te wiegen op een rietstengel, begrijp je zijn verwondering over zoveel eenvoudige schoonheid.

Podcast Redden wat je raakt

Ontmoet de nieuwe beweging van klimaatdichters: redden wat je raaktNederlandse en Vlaamse woordkunstenaars die hun stem verheffen voor onze bedreigde planeet. In deze podcast komen diverse klimaatthema’s aan bod, gebracht vanuit een samensmelting tussen poëzie en wetenschap. In iedere aflevering onderzoeken een dichter en een wetenschapper op een speelse maar diepgaande manier waar ze elkaar kunnen inspireren, raken en vooruithelpen.

Platform Samen de natuur in met Klup

Klup appWil jij de natuur in én nieuwe mensen ontmoeten? Via de Klup-app vind je wekelijks honderden verschillende activiteiten in heel Nederland en ga je met andere natuurliefhebbers eropuit. Geniet van een actief en sociaal leven, ook na je vijftigste. Download de app en neem gratis een kijkje bij activiteiten.

Fiets je duurzame maaltijd bij elkaar

The Good Food Club wil mensen laten kennismaken met de honderden initiatieven waar je als consument duurzame en lokale groente, fruit, kaas en vlees kunt kopen. Met iedere fietsroute kun je een maaltijd bij elkaar fietsen. Wanneer Nederlanders Goodfoodclubvaker voor lokale, natuurinclusieve producten kiezen, kunnen meer boeren biodiversiteit en landschap opnemen in hun bedrijfsvoering. Op die manier heeft onze keuze voor voeding een directe impact op de natuur. Per provincie zijn de routes te vinden op goodfoodclub.nu/fietsroutes

Met z'n allen aan de rivierkreeft

We hebben in Nederland een overvloed aan rivierkreeften. Ze tasten de waterkwaliteit en biodiversiteit in onze wateren aan. Wat kunnen we doen tegen de invasieve Amerikaanse rivierkreeft? GoodFishkaartOpeten! Door ze weg te vissen gaan we verdere groei en verspreiding tegen. Good Fish heeft een handige kaart gemaakt waarmee je direct rivierkreeften bij de lokale beroepsvisser kunt bestellen. Wil je ze liever niet zelf bereiden? Dan zie je op de kaart ook in welke restaurants je van de lokale vangst kunt smullen.

Boek De wonderen van het plantenrijkCleene_vernuftvanplanten

Plantenfysioloog Marcel de Cleene kijkt met verwondering naar planten. Naar de complexe fenomenen en onvoorstelbare technieken die ze gebruiken om zich te verspreiden of hun concurrent te slim af te zijn. In het rijk geïllustreerde boek Het vernuft van planten neemt de Cleene ons mee op zijn wandeling door de vindingrijkheid van Moeder Natuur.
Uitgeverij
Sterck & de Vreese | ISBN: 9789056157432 | Prijs € 24,95

 

 

Boek De Naturalis Historia

Cleene_NaturalisHistoriaWil je meer weten over eeuwenoude toepassingen van plantensoorten? Het boek De Naturalis Historia leert je dat alle planten in onze velden, bossen en weiden ergens voor dienden. Waarmee verjaag je ongedierte of verwijder je vlekken? Onze voorouders wisten precies waarvoor ze planten met sprookjesachtige namen als koningskaars, zilverschoon en rapunzelklokje konden gebruiken.
Uitgeverij
Sterck & de Vreese | ISBN: 9789056157111 | Prijs € 39,90