Amfibiën en reptielen

Natuurvraag: Slang zal je leven 

Gerald Kersjes, IVN Barneveld: ‘Waarom worden adders maar rond de 10 jaar en ringslangen rond de 20 jaar? Komt dit omdat adders gif produceren en dat meer energie kost? Of vindt er meer predatie plaats?’

Antwoord

Raymond Creemers, senior projectleider bij RAVON 
Ringslangen worden over het algemeen zo’n 9 tot 10 jaar oud. De leeftijd van een ringslang kun je, na overlijden, meten door te kijken naar het aantal groeiringen in het bot. Er zijn ringslangen in Nederland gevonden die rond de 13 worden geschat, maar 20 is in ons land niet heel waarschijnlijk. Zo’n maximum is vaak een extreem record, de meeste dieren halen dat bij lange na niet.
Ringslangen verschillen dus in levensverwachting niet veel van adders, die maximaal rond de 10-15 jaar worden.  

Slangen overlijden in het algemeen omdat ze worden opgemerkt door predatoren zoals reigerachtigen en roofvogels. De adder is overigens een ware meester in camouflage, vanwege de zigzagtekening op zijn rug. Zolang ze stilliggen, worden ze bijna niet opgemerkt. 

Heb je ook een Natuurvraag? Mail hem naar: mensennatuur@ivn.nl

Mens & Natuur magazine

mens_en_natuur_magazinesDit artikel verscheen eerder in de zomereditie van Mens & Natuur magazine 2023. Wil je ook het Mens & Natuur Magazine ontvangen? Voor € 25 per jaar ben je al lid van IVN en ontvang je naast 4x per jaar ons magazine ook korting in onze webwinkel (geldt niet voor boeken) en kun je gratis of met korting deelnemen aan onze activiteiten, cursussen en workshops.

Ja, ik word lid

 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina