Natuurvraag: kunnen baby’s en honden het geluid van een vleermuis horen? Vleermuizen

Natuurvraag: kunnen baby’s en honden het geluid van een vleermuis horen?

Natuurvraag: kunnen baby’s en honden het geluid van een vleermuis horen?

Heleen van IVN Mark & Donge: ‘Vleermuizen die rond huizen vliegen, produceren veel geluid, vergelijkbaar met een kettingzaag. Wij horen het niet, want het is meer dan 20 kHz. Kunnen honden het wel horen? Kunnen baby’s het horen? Zou het een reden kunnen zijn voor honden om te blaffen en voor baby’s om te huilen?’

Antwoord

Kevin Collins van Vleermuizenwerkgroep IVN Oost-Achterhoek: ‘Vleermuizen maken een geluid waarmee ze zich kunnen oriënteren: echolocatie. Elke vleermuis maakt een ander geluid. Mensen tot een jaar of 30 kunnen de echo van sommige vleermuizen horen.

De rosse vleermuis zou je bijvoorbeeld kunnen horen, die maakt een vrij laag geluid. Mensen en honden reageren daar niet heftig op. je kunt het vergelijken met vogelgeluiden, we horen ze wel, maar ze worden al snel onderdeel van het achtergrondgeluid. Een hond zal omhoog kijken als hij voor het eerst hoort, maar na een paar weken houdt dat weer op.

Vleermuizen maken ook sociale geluiden, tussen moeder en jong bijvoorbeeld: “Kind, waar ben je?”, of “Ik ben hier”. Dat soort contactroepen kunnen we ook op latere leeftijd nog horen. De geluiden zitten veel lager, ze variëren van 8 tot ongeveer 20 kHz.

Vlak voor de schemering en in de buurt van oude bomen of schuren zijn de contactroepen het beste te horen. Altijd je oren openhouden, dus!

Heb je ook een Natuurvraag? Mail hem naar: mensennatuur@ivn.nl

Ben jij al lid van IVN?

Deze vraag komt uit het Mens en Natuur, het ledenmagazine van IVN. Elk nummer staat boordevol interviews, reportages, praktische tips, nieuws en meer. Als lid van IVN geniet je van vele voordelen en ontvang je het magazine vier keer per jaar gratis.

Word lid

Ontdek meer over

Deel deze pagina