Natuurvraag: Komt het roodborstje na het broeden weer terug in mijn tuin?

Natuurvraag: Komt het roodborstje na het broeden weer terug in mijn tuin?

Annemarie Cilon van IVN Zwolle: Ik heb een vraag over een roodborstje in mijn tuin. Afgelopen voorjaar volgde het vogeltje mij overal. Hij bleef steeds dichtbij. Is dat normaal gedrag voor een roodborst? De meeste vogels vliegen juist weg als je in de buurt komt. Na het voorjaar was de roodborst ineens verdwenen. Om te broeden? Komt ‘ie weer terug?

Antwoord

Henny Kloosterboer, Natuurgids bij IVN Maastricht: Roodborstjes zijn echte tuinvogels. Als er voldoende groen aanwezig is, ben je in de winter verzekerd van een roodborst in de tuin. Ze komen graag even buurten: zodra er gegraven of gespit wordt, zijn ze van de partij. Met hun zwarte kraaloogjes volgen ze nauwlettend wat er aan eetbaars uit de grond omhoog kruipt. Ook andere dieren, zoals koolmeesjes, zetten ze aan het werk. De mezen hakken zonnebloempitten open, en het roodborstje pikt de gemorste zaadjes op.

De roodborstjes die ’s winters onze tuinen bevolken zijn hier niet het hele jaar aanwezig. Meestal gaat het om roodborsten uit noordelijker streken die in ons land komen overwinteren. Ze zoeken onze tuinen op, omdat daar altijd voedsel te vinden is. In de loop van het voorjaar vertrekken ze weer naar hun broedgebieden, die zelfs tot in Scandinavië kunnen liggen.

Heb je ook een Natuurvraag? Mail hem naar: mensennatuur@ivn.nl

Ben jij al lid van IVN? 

Deze vraag komt uit het Mens en Natuur, het ledenmagazine van IVN. Elk nummer staat boordevol interviews, reportages, praktische tips, nieuws en meer. Als lid van IVN geniet je van vele voordelen en ontvang je het magazine vier keer per jaar gratis. 

Word lid

Deel deze pagina