Ode aan de das

Ode aan de das

De das is een van de grootste landroofdieren van Nederland. Dat klinkt indrukwekkend, maar eigenlijk ook een beetje te bruut. De das is namelijk vredelievend en sociaal – vaak leven ze in familieverband – en het is niet echt een jager. Liever scharrelt hij al ruikend en wroetend zijn maaltje bij elkaar; regenwormen, kevers, slakken, muizen, bessen, bramen, noten, eikels, paddenstoelen en appels lust hij graag.

Een das is goed te herkennen door zijn opvallende zwart-witte kop en lange snuit. Toch is het niet zo gek als je ‘m nog nooit in het echt hebt gezien. Dassen zijn namelijk schuw en wonen een groot deel van de dag ondergronds. ’s Nachts komen ze naar buiten en zijn ze actief. Toch kan het gebeuren dat je een das van heel dichtbij ziet, dat hij zelfs op je af komt lopen. Ze zien slecht en als je uit de wind staat, hebben ze je niet direct door.

Dassen zijn beschermd: je mag een dassenburcht – de woning van een dassenfamilie – niet verstoren en ze niet lastigvallen. Een dassenburcht kan uitgroeien tot een enorm bouwwerk met allerlei kamers en gangen. Dassen zijn trouw aan hun burcht en deze kan van generatie op generatie worden overgedragen. Ze houden hun burcht graag netjes. Ze stofferen de kamers met mossen, dennennaalden, bladeren, gras en varens. Soms verschonen ze het beddengoed en brengen ze de nieuwe spullen tussen hun voorpoten in geklemd, achterwaarts lopend, de burcht in. Voor hun behoeften maken ze vaak een wc (‘latrine’) op de grens van de territoria. Ze doen hun keutels in een kuiltje, dat ook de buren gebruiken. Zo kent iedereen elkaar door de geur van de poep.

Een burcht is een ecosysteem op zich. Ook andere dieren , zoals vossen, mestkevers – die zich voortplanten in het beddengoed (broeiend mos) – en konijnen gebruiken het. Door het graafwerk is de omgeving een kiemingsbodem voor zaden van bomen en planten. En dat trekt bijvoorbeeld reeën aan. Via het twitteraccount van boswachter Pauline Arends (@bosmier) kan je een familie op de #dikkedassenburcht in Drenthe volgen.

Bron: Natuurmonumenten.nl en boswachter van Staatbosbeheer Pauline Arends 

Mens & Natuur magazineMens en natuur

Dit artikel verscheen eerder in de herfsteditie van Mens & Natuur magazine 2022. Wil je ook het Mens & Natuur Magzine ontvangen? Voor € 24 per jaar ben je al lid van IVN en ontvang je naast 4x per jaar ons magazine ook korting in onze webwinkel (geldt niet voor boeken) en kun je gratis of met korting deelnemen aan onze activiteiten, cursussen en workshops.

Ja, ik word lid

Deel deze pagina