Bomen en struiken

Natuurvraag: Koolstofzuigers

Madelon Spiegel, IVN Hoogeveen: ‘Ik weet dat bomen goed zijn voor de luchtzuivering en opname van CO2. Is het zo dat bomen dat vooral via hun blad doen? En is dat dan in de herfst en winter minder werkzaam?’

Antwoord

Gert-Jan Nabuurs, professor Europese bossen bij Wageningen University & Research 

Bomen nemen via de huidmondjes in de bladeren en naalden CO2 op. Samen met zonlicht en water zorgt dat ervoor dat de boom kan groeien. Dat kan inderdaad alleen als er bladeren aan de boom zitten. In de winter vallen de bladeren af. Het beetje koolstof (de ‘C’) dat in de bladeren zit, verrot dan en komt weer vrij als CO2. Het grootste deel van de koolstof zit vast in de stam, die elk jaar een beetje dikker groeit.  

Elke boomsoort is daarin anders: je hebt snelle groeiers zoals de populier, en langzame, zoals de eik. Een populier neemt dus over een periode van dertig jaar – dat noemen we kort in de bosbouw – veel meer op dan een eik. Bij naaldbomen werkt het groeiproces overigens net zo: de groei stopt in de winter, ook al blijven de naalden aan de boom zitten. Overigens is het niet zo dat er in de winter merkbaar minder zuurstof in de lucht is: bomen hebben daarin een minimale rol.  

Heb je ook een Natuurvraag? Mail hem naar: mensennatuur@ivn.nl

Mens & Natuur magazine

mens_en_natuur_magazinesDit artikel verscheen eerder in de herfsteditie van Mens & Natuur magazine 2023. Wil je ook het Mens & Natuur Magazine ontvangen? Voor € 25 per jaar ben je al lid van IVN en ontvang je naast 4x per jaar ons magazine ook korting in onze webwinkel (geldt niet voor boeken) en kun je gratis of met korting deelnemen aan onze activiteiten, cursussen en workshops.

Ja, ik word lid

Ontdek meer over

Deel deze pagina